Mitovi o dojenju (2. deo): Beba ima zelenu stolicu, to znači da je gladna

22 septembra, 2022

Prvi u seriji tekstova kroz koje, u saradnji sa savetnikom za dojenje Markom Obradovićem, želimo da razbijemo mitove o dojenju zbog kojih mnoge majke odustaju, razbio je onaj najčešći i najštetniji – “Ja nemam mleka, moram bebi da dam dohranu.”

Povezan upravo sa ovom zabludom je i mit koji je tema dugog teksta. On se generacijama vuče i jedan je od prvih razloga zbog kog majke posežu za veštačkom hranom. A to je boja bebine kake. Naše bake, pa i majke, verovale su da je zelena stolica jedan od prvih simptoma koji odaje gladnu bebu.

Marko Obradović, savetnik za dojenje i pedijatrijski tehničar u porodilištu “Dragiša Mišović” razjasnio je i ovu dilemu.

“Srećom, ovo nije toliko uverljiv mit pa majke ne veruju previše u njega već starije generacije ukućana. Zelena stolica u najvećem broju slučajeva ne sugeriše na nedovoljan unos hrane. Najčešći razlozi su stomačni virusi, alergije na nešto iz majčine ishrane, preterano izražene tegobe (gasovi ili grčevi), reakcije na neke suplemente (vitamine ili čak i probiotike).

Oskudna zelena stolica može biti jedan od znakova nedovoljnog unosa mleka, ali je najčešće ukombinovana i sa simptomima koji se pre nje prikažu i podignu opreznost (izostanak mokrih pelena ili oskudan i koncentrisan urin, malaksalost i slično).”

Dakle, pre nego što pomislite da vaša beba ne unosi dovoljno hrane, dobro posmatrajte i druge signale. Ako ona dobija na težini, ima dovoljno mokrih pelena i tokom dana trenutke kad je vesela i raspoložena, onda razloge za zelenu stolicu potražite na drugom mestu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama