Pedagog na kraju svoje karijere: 38 godina sam “imala jedinice” i ponavljala. Ponavljala nastavnicima da treba da slušaju, razumeju i uvaže decu.

22 marta, 2023

Bliži se vreme kada ću zaokružiti svoju profesionalnu delatnost u školi. Ostalo mi je još 3 meseca 23 dana i 3 sata…

Ovo je moja retrospektiva svih proteklih godina.

Foto: Facebook

Leto kada kada sam naučila da letim iz škole i kada se završava jedan radni vek Nece Jović – str. saradnice/pedagoga, spec.za GV, pedagoške savetnice.

Život sam započela u školi, a potom nastavila kroz školovanje i profesionalno delanje.

Prvih pet godina života živela sam u seoskoj školi u učiteljskom stanu. Osam godina provela u osnovnoj školi i četiri godine u gimnaziji u Novoj Varoši. Zatim još četiri „i kusur“ godina na Filozofskom fakultetu u Beogradu i tridesetdevet u OŠ „Živko Ljujić“ u Novoj Varoši u službi stručne saradnice – pedagoga.

Uprkos ogromnoj energiji, entuzijazmu, optimizmu, veri, ljubavi… koju sam ulagala u svoj rad, rezultati su nesrazmerno mali.

Želela sam školu u kojoj rade motivisani nastavnici – spremni na promene i primenu naučenog sa obuka, u kojoj deca napreduju vlastitim tempom i izlaze sa funkcionalnim znanjima i veštinama i sa formiranim stavovima o poželjnim vrednostima. Školu u kojoj vlada prijatna atmosfera, funkcioniše timski rad i konstruktivna komunikacija među decom i dece sa odraslima. Školu koja pokreće projekte i kod dece razvija preduzetnički duh, organizuje učenje po „punktovima“ za koje deca imaju interesovanja i sklonosti. Školu u kojoj deca neće imati potrebu da lažiraju svoja umenja i znanja, ali…

Kada me pitaju kako je u školi, u šali volim da kažem, 38 godina sam imala jedinice i „ponavljala“… Da, ponavljala nastavnicima da treba da saslušaju decu, razumeju ih i uvaže… Da se trude da ih što više angažuju u učenju koje je povezano sa životom – kako bi imali funkcionalna znanja i umenja… Da svoj rad prilagode potencijalima, interesovanjima i potrebama dece… Da sa radošću i optimizmom dolaze na posao, kako bi svoju pozitivnu energiju preneli na decu, koja su iz godine u godinu sve „pogubljenija“…

Poslednju godinu moga rada u školi sam posvetila ozbiljnoj pripremi za odlazak. I kada me pitaju, kako je u školi – kažem da nemam jedinica i da sam „dovoljna“. Jednom kažem šta očekujem od nastavnika, a u najboljem je interesu deteta i to je „dovoljno“… Prestala sam da „ponavljam“… Izbor da li će to nastavnici prihvatiti ili ne, ostavljam njima i njihovoj odgovornosti prema vlastitom poslu…

Najbolji deo mog posla u školi je bio rad sa decom. Umela sam da ih saslušam, razumem, uvažim, podržim, empatišem… Šalila sam se sa njima, bivala ozbiljna, zabrinuta… Ponekad dosledna, često popustljiva. “Krala“ ih sa časova, verovala u njihove dobre strane, ljutila se kad „zasluže“, češće praštala kada god je to bilo „dozvoljeno“. Angažovala ih kroz različite aktivnosti, poput: Dečjih prava, Učionice dobre volje, Građanskog vaspitanja, Učeničkog parlamena; Abecede demokratije, Škole bez nasilja, Vršnjačkog tima, Kluba društvenih igara, Glavne face meseca…. A oni su mi „uzvraćali“ pokazujući poštovanje, poverenje, spremnost na saradnju… Bili su otvoreni, iskreni, prijateljski raspoloženi… Rasli su uz mene i ja uz njih. Mnogi su postali angažovani, prodorni, samouvereni, posvećeni, humani, inicijativni – oni koji znaju šta hoće i to umeju da sprovedu u deo. Ponosna sam na njih i tada vidim da moj trud, ipak nije uzalud!

Autor: Neca Jović, pedagog i koautor priručnika za nastavnike Kako stvarati prijatnu atmosferu za učenje, u izdanju Kreativnog centra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


10 komentara na "Pedagog na kraju svoje karijere: 38 godina sam “imala jedinice” i ponavljala. Ponavljala nastavnicima da treba da slušaju, razumeju i uvaže decu.

 1. Sofija Širadović kaže:

  A da li su učenici išli na kurs”zašto(ne)učim”ili “zašto(ne)idem na časove”?

 2. Velja kaže:

  Svaki pedagog lici na drugog oni su kao blizanci. Ova je iskrena zasluzuju jedinicu jer je ponavljala nastavnicima sta treba da rade a to nije njen posao. Trebala je da ponavlja ucenicima sta treba da rade a kako rece deca su divna i bajna pa onda je lako raditi sa njima. A skole su pune nasilja i disciplina nikada gora upravo zbog ovakvih pedagoga. Hvala bogu pa ova odlazi u penziju.

  1. Roditeljska bubamara kaže:

   Sreća vaša, pa u školama postoje pedagozi. Inače, na koga drugog bi se svalila odgovornost. Sada konačno znam ko je glavni krivac za sve što nije dobro po školama…

 3. Zoran kaže:

  Kada dođe mala matura, pa upis na fakultet, ne koristi se Učionica dobre volje, Abeceda demokratije, dečija prava… nego se traži znanje. Psiholozi i pedagozi zadnjih godina dominantni u školama, a nasilje cveta. Glavna metoda njegovog rešavanja zabrana mobilnih telefona u školama, kajo se za isto nebi saznalo. Ako neko zaista želi da spase srpsko školstvo prvi korak je pedagozi i psiholozi van iz škola. Ovo govorim kao osoba sa više od 30 godina uskustva u prosveti.

  1. Roditeljska bubamara kaže:

   Hej, Zorane, Zorane…
   Nažalost, sa ovakvim stavovima, ti si jedna od osoba koja ne bi smela biti u školi!
   Za početak treba da znaš da se deca ne uče samo znanju, nego i različitim veštinama koje su im potrebne za život. Ali, bezveze je da ti ja, posle 30 godina tvog rada u prosveti, pričam o tome. Dobro je što ti se približava penzija

 4. Miladin kaže:

  Čista jedinica.

 5. Anica kaže:

  Pedagozi ne drže nastavu,lako je savetovati i razgovarati sa jednim učenikom u kancelariji.Da li oni ,,cinculiraju”učenicima ili ih osnažuju za izazove.

 6. Ja kaže:

  Zato je ovako u školstvu.Dok kolo vode pedagozi i psiholozi ,deca će biti ovakva kakva jesu.Ne možemo se samo prilagođavati,moramo shvatiti i da nešto mora i da je nešto obaveza.Ja sam ,bar mislim sa svojom decom to uspela.U moje vreme se za dvojku učilo a kamoli za peticu.Ova priča nije izvodljiva a život nije ni malo lak.

 7. Irena kaže:

  Kad sam pocinjala, moj nastavnik zbog cijeg sam uticaja izabrala studije, ovako mi je rekao: Ti si doktor za svoj predmet, postavi se kao lekar. Kad on postavi dijagnozu, preporuci lek, odredi dozu i trajanje lecenja, pacijent ce biti izlecen.
  Ako pacijent ignorise terapiju i slusa vracare, nije tvoj problem ako se ne izleci.
  Mora se uciti, raditi, ziveti. Ovakve bajke nikome ne koriste. Tacno znam kako je koleginica provela radni vek.
  Pedagoge i psihologe treba smestiti u okvir centra za socijalni rad i zakonom obavezati roditelje da odvode decu na razgovore po preporuci skole, za svaki izgred i zakljucnu jedinicu. Onda bi i jedni i drugi radili svoj posao. Uvesti i participaciju.

 8. Marina kaže:

  E svašta trpi hartija.Kakva stručnjakinja,dal je održala neki čas u karijeri?.Kad ih vidim s onim pripremama za čas iz vremena Makarenka prosto mi se zgadi.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama