Педагог: Зашто је систем оцењивања у Србији лош и како га треба мењати

21 марта, 2023

Пре мало више од годину дана писала сам о томе зашто би требало укинути усмено оцењивање.

Ево наставка, после наговештаја да ће наставници морати, на захтев родитеља, да им достављају образложење за сваку оцену, у писаној форми (иако то, наводно, није баш тако).

И даље верујем да је укидање усменог испитивања за оцену у најбољем интересу и наставника и родитеља. У исто време ме све ове полемике о оцењивању нимало не чуде, а ево и зашто.

Не радим у просвети у Србији, али сам упозната са нашим системом, јер сам делом у њему била, анализирала га за потребе својих студија студија, а сада ми је и дете део нашег система. Студирала сам комбинацију образовне политике/администрације и педагогије, и радила за министарство просвете у иностранству. Упозната сам са образовним системима неколико земаља: Италија, Француска, Шпанија, Велика Британија, Ирска, САД, и Канада.

Мој став да треба укинути оцењивање усменим путем наишао је на доста критика. То да се наши просветни радници не слажу са том идејом је једна ствар. Али коментари на друштвеним мрежама показују да део нашег наставног кадра уопште није упућен у то како функционише просвета ван граница ове земље. Па да почнемо од овог.

Као прво, што се тиче земаља које сам навела два пасуса изнад, усмено оцењивање је дозвољено САМО у Италији. Тако је, добро сте прочитали. У свим другим земљама није дозвољено наставнику да усмено испитује ђаке (евентуално само страни језик). То не значи да се на часовима не воде дебате и разговори и да наставнику није дозвољено да поставља питања ђацима. Али није дозвољено да их оцењује на основу тога. Иначе, ово не можете по својој вољи радити ни у Италији где постоји усмени. Зна се када је време предвиђено за то и када се оцењује, а то није на сваком часу.

Када сам наставницима из ових држава објашњавала начин оцењивања код нас, остали су у шоку. Рекли су да већина деце не би зуцнула на часу када би знали да рискирају лошу оцену. Додатно, једна наставница из Велике Британије ми је рекла, “па, ја не бих стигла кући увече пре 20 h“. Рекла је да би била река родитеља пред њеним вратима сваког дана и тражила објашњење оцене.

Исто тако, у овим земљама наставнику није дозвољено да каžњава ученика оценом из знања због понашања на часу. Мислим да и ову забрану треба увести у Србији, јер је непрофесионална и непедагошка. Понашање и знање су две неповезане ствари. Наставници морају наћи психо-педагошке методе да реше дисциплинске проблеме као што то раде у иностранству. Да, код нас је систем увођења дисциплине проблематичан, али ово је већ друга тема.

Усмено оцењивање се не сматра објективним, зато се и не сме користити у овим земљама. Нема наставник доказа ни за то шта је питао, ни шта је ђак одговорио, нити постоји бодовни систем да може да каже оволико бодова је било ово питање, оволико си добио, оволико ти је одузето, итд. За аргументе преписивања сам написала контра-аргументе у првом чланку.

Други велики разлог зашто је усмено оцењивање забрањено у овим земљама је јер оно даје огроман простор наставнику да буде субјективан, чак и ако то није с намером (даје слабије оцене ђацима које евентуално не воли, а части добрим оценама оне који су му симпатични). Да овога има код нас уверила сам се док сам слушала усмена испитивања на часовима сопственог детета у време Ковида. Нама је то, изгледа, нормално.

Зашто је писмено испитање добро решење и за наставнике и за родитеље?

Постоји тачно, црно-на-бело, доказ која питања су постављена, шта је ђак одговорио, да ли је тачно или нетачно.

Наставник има јасно назначену бодовну скалу са оценама, као и назначено колико је бодова ђак добио-изгубио на тесту и крајњу оцену,

Поклањање оцена не би било могуће, или би било далеко теже.

Само кад су прве две наведене тачке задовољене, родитељ добија јасан писани доказ за знање свог детета, а и наставник је заштићен од негодовања родитеља (екстремни случајеви свугде постоје и постојаће). Наставник треба да има један пример теста са тачним одговорима, као и примерима одговора која се сматрају прихватљивим за питања отвореног карактера. Ово у данашње време може да се постави и на онлајн учионицу, тако да сваки ђак и родитељ може да види.

Напоменула бих даље чињеницу да у земљама о којима сам говорила Министарство просвете уопште не диктира када ће се оцењивати, колико оцена мора да има неко у дневнику, да ли се контролни задаци могу носити кући, сликати, и слично. Ове ствари се одлучују на нивоу школе. Исто важи и за дисциплинску политику.

Један од разлога што оволике халабуке око оцена нема у овим земљама је управо тај – што нема усменог оцењивања. Други јако важан разлог је да, осим северно-америчког континента, оцене наставника не значе ништа ни у једној од наведених европских земаља. Тако је, добро сте прочитали. Ни у Великог Британији, ни у Ирској, Шпанији, Италији или Француској се оне не користе ни за упис у средње школе, ни на факултете. У средње школе се упише ко где хоће без обзира на успех у основној. На факултет се уписује са оценама из велике матуре (А levels, Bac, Irish Leaving Certificate…).

У Италији се на много универзитета-смерова може уписати неограничен број студената, без обзира чак и на оцене са велике матуре. У свим случајевим говорим о деци која похађају школе у тим земљама. Упис за стране студенте је (или може бити) другачији.

За крај, ја бих лично предложила и то да се у Србији уведу оцене из предмета са 2 децимале. Тако би оцењивање било још више фер, јер није исто ако неко има из предмета просек 4,85 или 4,25. Ако може просек да буде на две децимале, зашто не би могле и саме оцене из предмета? Верујем да би се овим смањила армија вуковаца, а можда чак и десетковала, јер сем ако немаш СВЕ петице, не можеш имати тај фамозни 5,00.

За крај, са свим горенаведеним мене уопште не чуди да имамо полемику око оцена коју имамо. Сматрам да докле год нам је систем овакав какав је, имаћемо је. Не било ништа другачије или боље ни у овим земљама да им је систем оцењивања као наш.

Аутор: Лидија Смирнов

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


17 коментара на "Педагог: Зашто је систем оцењивања у Србији лош и како га треба мењати

 1. Faris каже:

  Sve je to lepo rečeno od strane nekoga ko nije u prvim redovima direktnog rada sa učenicima u Srbiji,već kao posmatrač koji, pretpostavljam, ima veću mesečnu zaradu od nastavnika. Za platu nastavnika ispod prosečne zarade, u Srbiji se kvalitet obrazovanja ne menja bez obzira na sve mere,već može samo nazadovati. Optetećeni silnom i prilično besmislenom administracijom radi administracije, nedovoljno plaćeni nastavnik je često prinuđen da radi i dodatni posao, te sami čas mu bude od manjeg značaja – time i slabijeg kvaliteta

  Neozbiljno je porediti kvalitet usluge npr. konobara u hotelu Šeraton u Londonu sa konobarom iz npr. hotela Panorama na Zlataru, i očekivati istu uslugu. Ovome je jednako poređenje kvaliteta rada nastavnika u Srbiji, čak sa nažalost bilo kojom zemljom u Regionu a kamoli u Evropi ili SAD.

  Fun fact: znate li da je u BiH plata nastavnika skoro duplo veća nego u Srbiji ili da je penzija u CG jednaka plati nastanika u Srbiji.

  Pretpostavljam da se i plate nastavnika u drugim zemljama mogu lako naći naći na internetu,kao npr. u Portugaliji.
  Mislite o tome, poštovani teoretičari pedagogije, pre vaših javnih zaključaka.

 2. Sandra каже:

  Sad napišite isti članak iz ugla roditelja čije je dete disgrafično ili sporo piše. Onda shvatate da ni to nije pravi način da se proceni nečije znanje.

  Usmeno izražavanje, baš kao i pismeno, je validna metoda ocenjivanja dokle god nastavnik ima jasno razrađene kriterijume za ocenjivanje.

  I pismeno i usmeno izlaganje su važni ne samo da bi se proverilo znanje učenika, već i zato da bi se učenici naveli da izađu iz svoje zone komfora. Zadatak škole nije samo da učenika nauči gradivu iz određenih predmeta, već i drugim veštinama za život.

  Naposletku, potpuno je suludo u kolikoj meri su roditelji počeli da biju bitke svoje dece, uključujući i onu za svaku ocenu koja im se ne sviđa. Na taj način stvaraju se armije pekmezaste dece koja sutra neće biti u stanju da se izbore sa stvarnim životnim izazovima.

 3. Нина каже:

  Браво!

 4. пера каже:

  Стручно. Коментар – јадна ти мајка!

 5. Predrag каже:

  Usmeno ocenjivanje je najbolji način ocenjivanja kada se ocenjivanje ne shvati kao meritorno sredstvo za ocenjivanje znanja nego kao jedno od motivacija za učenje, pa i deo učenja u kojem su konačno nastavnik i učenik „jedan na jedan“. Vrlo je upitno da li će poslodavci kada budu zapošljavali sadašnje učenike gledati na visinu ocene pa je upitna svrha ocenjivanja kao meritornog sredstva, možda sa izuzetkom odgovora na pitanje da li je učenikovo znanje dovoljno ili nedovoljno. Usmeno ocenjivanje dovodi učenika do pozitivnog stresa koji će ga motivisati da uči. Usmeno ocenjivanje je veoma dobar način za prenošenje znanja. Kad učenik prilikom usmenog odgovoranja napravi grešku pa ga profesor ispravi velika je verovatnoća da će učenik zapamtiti ispravku i ubuduće neće praviti istu grešku. To što je u drugim državama usmeno ocenjivanje izbačeno ne znači da je u tim državama ocenjivanje bolje nego kod nas i da treba da se na njih ugledamo.

 6. Ceca каже:

  Obrazovni sistemi država koje je gospođa nabrojala su među najgorim obrazovnim sistemima u svetu.
  Šta još treba reći?
  Mi smo nekad imali jedan od najboljih obrazovnih sistema u svetu.
  I samo se trebamo tome vratiti!!!

 7. Svetlana каже:

  Kao pedagog u Srbiji, uopšte se ne slažem sa ovakvim pristupom ocenjivanju, zbog mnogo fakrora, koje sada ne mogu i neću nabrajati. Za početak, ne smemo zaboraviti da nam se deca razlikuju po svojim individualnim sposobnostima, pa su i u oblasti pisanja i govornog izražavanja pristne velike i evidentne razlike. Kombinacija usmenog i pisanog izražavanja daje potpuniju i objektivniju sliku o stvarnom znanju deteta. Dominacija samo jednog oblika ispitivanja bi bila na štetu dece. Bojim se da je i u Srbiji započet proces ocenjivanja samo pisanim putem, a u prilog tome govori činjenica da je ova praksa već prisutna na većini fakulteta. Nadam se da praksa samo pisanog ocenjivanja neće zaživeti kod nas.
  Složila bih se jedino da postoji neophodnost i hitna potreba drugačijeg sistema upisa u srednje škole i fakultete. Na kraju, osim što sam po zanimanju pedagog, istovremeno sam i roditelj, pa pratim ocenjivanje i iz roditeljskog ugla. Iako mislim da dosta toga treba da se promeni u našem obrazovnom sistemu, veoma je važno, za početak, da vratimo poverenje u struku.

 8. Nikola каже:

  Koleginica nije uzela u obzir da je svaki učenik individua za sebe a to znači da treba uključiti različite vidove ocenjivanja.Zaszo onda da razvijamo kriticko mišljenje ako bi samo radili pismene provere ?

 9. Velja каже:

  Neznam o cemu prica ovaj pedagog i da le ona uopsze pedagog. Ocenjivanje se uci iz metodika nastave na fakultetu. I imamo usmeno ocenjivanje pismeno i. t. d. Ocenjuje se znanje i aktivnost na casu. Prosvetni radnik ima pedagosku svesku i sve pise u njoj i ona je dokaz o raznim vrstama ocenjivanja kao i 30 ucenika o radu na svakom casu. Sistem ocenjivanja u nasoj zemlji je ok samo ga treba adekvatno primenjivati. Ocena na znanje ne moze se koristiti za kaznjavanje ponasanje ucenika na casu. Postoji ocena za ponasanje i to ne treba mesati. Druga je stvar sto uprava skole nece da radi svoj posao pa nastavniku kaze za ucenika koji ometa rad na casu kazni ga ocenom. To je u nadležnosti ministarstva prosvete da kazni upravu skole koja to radi

  1. TikTak каже:

   Nijedna uprava škole neće predložiti da se kazni dete koje ometa čas. Nemojte da širite dezinformacije. Ocenjivanje vladanja je u nadležnosti odeljenjskog starešine i eventualno Tima za zaštitu učenika od nasilja, a koji samo vrši procenu nivoa i vrste nasilja.

 10. TikTak каже:

  Nijedna uprava škole neće predložiti da se kazni dete koje ometa čas. Nemojte da širite dezinformacije. Ocenjivanje vladanja je u nadležnosti odeljenjskog starešine i eventualno Tima za zaštitu učenika od nasilja, a koji samo vrši procenu nivoa i vrste nasilja.

  1. Velja каже:

   Razredni statesina se obraca upravi skole za konsultaciju u pogledu predloga kazne za ucenika koji je upisan u napomenu. A uprava kaze nije to za kaznu sacekaj jos pa taj ucenik najnize 6 ili sedam napomena. A ima primerno vladanje a uprava kaze nisu profesori kontrolisati rad razrednog staresine. Svoju obavezu prenosi na profesore a ucenika stiti po svaku cenu.

 11. Zoran каже:

  Zašto svi imaju potrebu da reformišu naš obrazovni sistem i iznose neistine o njemu? Što ova velika stručnjakinja ne upisa dete u neki od tih stranih “ekstra boljih” sistema, nego kaže da ga je upisala u ovaj naš loši sistem, u kome su 4,85 isto što i 4,25,:što je apsolutna neistina.
  I u našem sistemu je zabranjeno kažnjavanje učenika icenom zbog nediscipline osum iz vladanja. Zabranjeno je učeniku smanjivati ocenu ajo nema udžbenike i pribor. Nažalost reforme našeg sistema predlažu ovakvi stručnjaci koji ga očigledno uopšte ne poznaju, paje svaka pogubna.

 12. NastavnikM каже:

  Ne slažem se. Kao prosvetni radnika stojim iza toga da učenik mora da ima usmeni vid odgovaranja za ocenu. Tako se dete, još od polaska u školu, gradi, razvija, otvara, širi vokabular, jasno i precizno govori itd. Puno je razloga koji nikako ne mogu biti negativni a tiču se usmenog izlaganja/odgovaranja.
  U današnje vreme imamo više od 50% učenika koji ne znaju da sastave prosto proširenu rečenicu prilikom odgovaranja.
  Kako se ocenjuju pismeno ocenjuju se i usmeno, oba načina su apsolutno pozitivna na dečije funkcionisanje, aspekti su razni.

 13. Александар каже:

  Слажем се са свим наведеним, ипак мислим да ми нисмо спремни за систем оцењивања описан у чланку. Сама чињеница да у наведеним државама ученици уписују наредну школу без обзира на оцене говори да их они уписују на основу материјалног положаја. То је, једноставно, такав систем који је за нас неодговарајући. Ево даћу један прост пример како бих доказао тврдњу о неодговарајућем систему. Када се деси да један политичар препише докторат или уради нешто неодговарајуће по економију земље ми сви ћутимо. Како онда очекивати да се побунимо када наставник некога “закине” за оцену. Немамо још колективну свест за тако нешто. И људи који доносе правила у области образовања дошли су из масе која нема одговарајућу свест. Тако да је све ово што се дешава са нашим образовањем, у ствари, максимум нашег постигнућа. Наравно, треба тежити ка бољем.

 14. Sara каже:

  Mozda ste upoznati sa sistemima u pomenutim zemljama, ali sa decom, njihovim potrebama, nacinima ispoljavanja znanja i mnogim drugim vansistemskim stvarima sigurno niste. Ali dokazujete da danas vladaju nestrucni i povrsni, dok je sustina negde zakopana i ostavljena bez trunke vazduha. Pobedicete, a to ce biti najveci poraz covecanstva i smrt obrazovanja

 15. Кочапар каже:

  Нема полемике око оцењивања има само размажених ученика и родитеља.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама