Pedijatar dr Vera Vujović o sezonskim infekcijama i kako zaštititi decu

Respiratorne, virusne ali i crevne infekcije su u ovom periodu veoma česte, posebno kod dece. Roditeljima je prava muka kako se izboriti sa njima na najlakši način i sa što manje posledica po dete

Foto: Dr Kurir

Kako prepoznati koja infekcija je u pitanju, kada se javlja temperatura i koji je najefikasniji način za njeno skidanje, samo su neka od pitanja na koja je u u emisiji Dr Kurir odgovarala dr Vera Vujović, pedijatar.Koji simptomi ukazuju na virusne infekcije?

– Suvi nadražajni kašalj, često promukao, curenje nosića, obično bistra sekrecija i nezaobilazna temperatura glavni su simptomi virusa. Važno je da roditelji znaju da, kada dete uđe u infekciju, respiratornu, crevnu, jedna od prvih stvari je odmor. Dete treba da obustavi aktivnosti, da dobro spava i pravilno jede. Odlazak u školu i vrtić se ne preporučuje dok se dete u potpunosti ne oporavi – kaže dr Vujović.

Svaki roditelj bi trebalo da svom detetu izmeri temperaturu u zdravom stanju, napominje dr Vujović, jer nema svako dete istu telesnu temperaturu, pa je važno da roditelj zna koja je temperatura tog deteta normalna kad je zdravo. Sve između 36 i 37 je normalna temperatura. Kad dete uđe u infekciju, temperatura raste, ali je lekovima ne treba obarati sve dok ne pređe 38,5. Za obaranje temperature se kod nas preporučuje paracetamol i ibuprofen. Dozu će da odredi pedijatar. Uobičajeno je 10mg na kg telesne težine po dozi, ali je najsigurnije pitati doktora, reči su dr Vujović.

Doktorka posebno ističe da razmak između dve doze mora biti između 6 i 8 sati, samo u izuzetnim situacijama 4 sata. Naizmenično se smeju davati paracetamol i ibuprofen, ali isto tako u razmaku 6 do 8 sati. Dakle, to što se lekovi kombinuju, ne znači da se smeju dati u manjim vremenskim razmacima.

„Podrazumeva se da je jako važno da dete bude adekvatno hidrirano. Sve infekcije će brže i lakše proći ako je dete hidrirano.” – dodaje dr Vujović.

U kojim situacijama je noćni kašalj za brigu?

Kašalj koji se javlja pred zoru i kašalj sa ranim elementima alergije, uz kijavicu, razlog je da se roditelj obrati lekaru, kaže dr.
„Ako dete ima suv kašalj koji ga ne remeti previše, onda je najbolje kuvati mu čaj od bokvice ili belog sleza. Važno je znati da beli slez ne sme da se pokriva vrelom vodom, već samo hladnom i onda se ostavlja da odstoji dva sata. To je sjajan napitak za decu.” – otkriva dr Vujović

Kako zaštititi dete od sezonskih infekcija

„Dete mora dovoljno da spava. Deca predškolskog i školskog uzrasta treba da spavaju 10 sati. Našoj deci nedostaje sna, spavaju manje nego što bi trebalo. San je period kada dajete imunološkom sistemu vreme da se oporavi i pripremi za nove aktivnosti i susrete sa novim izazovima. Zatim, adekvatna ishrana – voće, povrće, tečnost, voda pre svega. Izbaciti ili što više smanjiti slatkiše i grickalice.” – kaže dr Vujović i dodaje: „Kad pomenete imunitet i zaštitu, roditelji obično misle na neke tablete i sirupe, umesto toga deca treba da unose dovoljno vitamina „ce” kroz ishranu, ali i da uključe cink u dozi između 5 i 10 mg za zdravu decu, a ako je dete već obolelo, onda 15 mg. Važni su i probiotici, jer oni jačaju crevnu sluznicu.”

Crevne infekcije

Virusne crevne infekcije su nekako najjednostavnije i kratko traju. Tu je važna higijena ruku i prostora, kao i namirnica. Dete može imati temperaturu, proliv i povraćanje, pa treba uključiti čajeve koji će biti pošećereni i sa malo soli jer dete izgubi tečnost i neophodno je povratiti elektrolite. U suprotnom će dete biti malaksalo.

I ljubav je važan sastavni deo imuniteta. Kad je dete srećno, zadovoljno i voljeno to se odražava i na njegov imunitet.

Izvor: Zelena učionica / Dr Kurir