Пет грешака које праве родитељи када прерано припремају дете за школу

25 маја, 2021

Сви ми силно желимо да будемо добри родитељи, па у тој жељи понекад кренемо погрешним путем. Дозволимо да нам сујета, лична амбиција и гордост буду важније од среће сопственог детета. Тако, понекад, мислећи да им чинимо добро, заправо штетимо својој деци.

Ево неколико грешака које праве преамбициозни родитељи деце од три или четири године.

Грешка број 1: Учите дете слова и бројеве

Сваки наставник ће вам рећи да деца у том узрасту ствари упознају и разликују визуелно и фигуративно, не логички и апстрактно. Дакле, важно је да детету показујете слике слова без инсистирања на учењу редоследа. Развијајте перцепцију путем слика, не путем симбола. Тако ће касније, кад време за то дође, дете лакше усвојити симболе. Ако са учењем слова путем симбола почнете прерано, то може касније правити проблеме у течном читању.

Шта онда да урадите?

Развијајте визуелно и просторно размишљање. Одведите дете у зоолошки врт, покажите му животиње, причајте о њима, томе шта раде, где живе, како се хране, по чему су међусобно сличне а по чему различите.

Развијајте говор и машту. Читајте приче, учите из илустрација у књигама и измишљајте своје приче засноване на њима.

Грешка број 2:  Учите дете да чита и пише

Дечји мозак се развија постепено. Прво се развијају структуре одговорне за моторичке и емотивне вештине, a тек касније спознајне. Учење читања и писања је могуће тек кад се развију спознајне вештине.

Шта треба да урадите?

Једноставно – пустите дете да се игра. Концентришите се на његов физички развој јер је он у овом периоду важнији од интелектуалног. Учите га да плива, вози тротинет или бицикл. Физички развој директно утиче на интелектуални.

Грешка број 3: Дајете му претешке задатке, затрпавате га информацијама

Оптерећење нервног система, као резултат активности које нису у складу са узрастом, може изазвати код детета поремећај сна, проблеме с концентрацијом и пажњом, чак и главобоље. Због тога, дете може замрзети учење и онда када заиста дође тренутак да је спремно, тражиће начин да избегне да учи.

Шта да урадите?

Дозволите детету да слободно и самостално истражује свет око себе и дајте му време и право да буде и мрзовољно и лењо и да не ради баш ништа. Немојте непрестано размишљати о активностима које би требало да осмислите за дете.

Грешка број 4: Упоређујете своје дете с другом децом

Већина родитеља зна да ово не треба да ради, али мало њих може томе да се одупре.

Шта треба да урадите?

Будите подршка свом детету и пружите му много љубави. То је оно што му треба, а не да чује како су његови вршњаци бољи од њега.

Разговарајте са дететом као са себи равним. Не користите „бебећи језик”.

Грешка број 5: Подстичете само едукацију, не и развијање свакодневних вештина и моторички развој

Дете које је прерано подстицано да усваја много информација, које зна да чита, пише, познаје заставе свих земаља света, често неће знати шта да уради ако се, на пример, изгуби у продавници. Дакле, те личне вештине, сналажење, независност, углавном су запостављене.

Шта треба да урадите?

Учите дете да буде независно, играјте различите животне улоге, како би му показали како да се снађе у свакидашњим ситуацијама. Учите их да се сами обуку, обују, сложе, спакују ствари, направе сендвич… Све оно што им је свакодневно потребно. А то, у узрасту од три или четири године, свакако нису слова.


Извор фотографија непознат

Текст: А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама