Пет начина да научите децу да буду захвална на ономе што имају

2 септембра, 2020

Захвалност је једна од особина која краси срећне особе. Али како одгајати захвално дете у материјалистичком свету у ком живимо? Оно што их сви учимо је да говоре „молим“ и „хвала“, али то није довољно. Захвалност је способност да цените оно што имате. Да би стекли ту способност, предлажемо неколико лепих вежби које имају још много користи.

На чему смо захвални данас?

Сваког дана, на крају дана, седите поред детета и заједно набрајајте „поклоне“ тог дана: тренутке, догађаје, искуства на којима сте захвални. То могу бити људи, игре, догађаји, дружења, па и поклони. Можете чак и да водите „дневник захвалности“. То је одличан начин и да деца науче да из свега што се дешава извуку оно добро и позитивно.

Дешаваће се дани када су им неке лоше ситуације оставиле јачи утисак од оних добрих. И управо су ти дани прилика за децу да науче да се фокусирају на оно добро.

Дан доброте

Ово је један дан у месецу када ви и ваша деца радите нешто корисно за друге: чишћење дворишта, прикупљање ствари у добротворне сврхе, куповина хране за оне којима је то потребно… Ово ће помоћи деци да схвате важност не само узимања, него и давања. Ово је важна компонента захвалности.

Да ли се сећаш…

Добре ствари и лепи моменти треба да се чувају. Пронађите време да их се присетите. Реците: „Да ли се сећате како нам је било лепо кад смо ишли на море са кумовима?” или “Да ли се сећате колико сте волели да сви заједно играмо Уно?” или “А је л памтите како смо се радовали кад је Марко освојио ону медаљу?”

Овакви моменти важни су и зато што под притиском свакодневних обавеза лако заборављамо све оно лепо што нам се дешава.

Баш си добар!

Ако дете учи да је породица тим који функционише једино ако сви дају допринос томе, покажите да то цените. Када склони свој тањир после ручка, обрише воду коју је просуло, први пут намести кревет без подсећања. Кажите хвала. Не хвала што је дете наместило кревет, већ хвала што учи да буде уредно и поштује начин на који породица функционише. Нека знају да ви видите и цените то што су брижни, обзирни и вредни.

Тако смо срећни!

У било којем тренутку дана сетите се колико сте срећни: што су преостала само два дана до викенда, што имате удобне и лепе ципеле на ногама, што можете сваког викенда да одете на сладолед и у позориште заједно.

Срећа није резултат достизања нечега што нисмо достигли или добијања нечега што већ немамо, срећа је препознавање вредности онога што имамо. Деца, посебно мала, не виде сав труд који улажете да би имали мирно и радосно детињство. Али ако редовно вежбате са њима да би приметили и поштовали оно што имају, они ће дефинитивно научити да цене ваш родитељски рад и све што их окружује.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама