Пет начина да подстакнете бољу концентрацију код деце

Школски прибор је разбацан свуда около. Радни листови раширени по трпезаријском столу. Рачунари које наизменично спуштамо где год се нађе чисто и мирно место. Kовид19 нам је померио границе и утицао, како на организованост нашег простора, тако и на организованост нашег ума. Резултат овога није само бука током целог дана, већ константно зујање у нашим мислима и отежана усредсређеност свих чланова породице, па чак и деце, иако они праве највише буке.

Foto: Canva

Иако не држимо баш све конце у рукама, постоји начин да преузмемо контролу над својим умом и да оснажимо децу да ураде исто. Зато, пре него што предате борбу и 2020. годину окарактеришете као ометача, испробајте ових пет савета. Када је реч о нашем мозгу и способности да се усредсредимо, разлике које временом постају све веће, могу створити ефекат котрљајуће снежне грудве.

Редовно распремајте радни сто

Неред може деловати безазлено, али нам стално одвлачи пажњу. Истраживачи са Принстон Универзитета су открили да визуелни кортекс може бити претрпан стварима које нису битне за обављање задатака, што отежава концентрисање и ефикасно деловање. Неуредност може бити зачарани круг, који може започети неуредним животним простором, али се увек завршава менталним нередом, што само води ка још неуреднијем животном простору.

Амбиција да се цела соба одржи уредном током пандемије ипак може бити превелика. Зато циљ који има веће шансе да буде остварен је да одржавате радни сто Вашег детета уредним. Оно што је још боље јесте да ово буде одговорност Вашег детета. На крају, ако је обављање послова показатељ успеха, дати детету одговорност за његов простор за учење може дати двоструки резултат.

Пустите дете да Вас нечему научи

Подучавање је једна од најбољих техника учења. Подучавање захтева да Ваше дете организује своје мисли, ради више и присети се оног што је било тешко у вези са неком темом и на тај начин појачава учење. Подучавање може чак и од дилетанта направити експерта у одређеном пољу. Зато направите паузу од подучавања и надгледања свог детета и питајте га да Вама, брату, сестри или чак онлајн пријатељу објасни нешто. Поред тога, деца воле да уче једни од других, чиме проширују заједничка интересовања и тако се стварају пријатељства.

Учите помоћу музике

Да ли Ваше дете има проблем да упамти таблицу множења или главне градове? Употребите мелодију познате песме да олакшате учење. Музика нам помаже да боље упамтимо ствари кроз процес који се назива „комадање“. Овим процесом узимамо појединачне информације и групишемо их у веће јединице – комаде (chunks). Наше краткорочно памћење може одједном да прими само око седаm јединица података. Мелодија и ритам нам омогућавају да сместимо више материјала у сваку целину повезујући речи и фразе у звук.

Foto: Canva

Песма абецеде је сјајан пример овог процеса. Без песме деца би научила 26 слова као 26 различитих информација. То је много теже запамтити него слова груписана у мелодију попут „Л, М, Н, О, П“. Једно упозорење – музика је корисна у учењу само када су Вам ритам и мелодија већ познати. Зато, подстакните дете да историјске чињенице дода некој мелодији коју већ зна.

Спојите децу са природом

Природа деци улива осећај мира, смирености и равнотеже. Подмлађује ум и побољшава фокус. Такође држи децу знатижељним у откривању света око њих. Стручњаци су увидели побољшање код људи који имају депресију, аутизам, АДХД синдром и других неуролошких пацијената који проводе време у природи. Друштвена окупљања су нам ван домета, али ипак можемо уживати у величанственој природи. Шетње у природи и посете локалним резерватима су активности које су нам свима лако доступне.

У природи такође можете показати деци како да ствари које уче у школи примене у стварном.

Покрените се

Тако је, вежбање је одлично за Ваше срце и расположење. Исти тај ендорфин због чијег лучења се осећате добро након вежбања, Вам помажу да се концентришете и изоштрите ум. Код одраслих вежбање стимулише раст нервних ћелија и спречава њихово пропадање које је саставни део старења.

Сви би могли више да вежбамо током пандемије. Зашто не бисте изазвали своје дете у такмичењу у скакању? Или користите мерач корака да видите ко може више да шета током дана? С обзиром на то да је седење штетно скоро као и пушење, можда Ваше дете може да присуствује онлајн часу тако што ће да стоји за неким вишим радним столом. Поред тога, кратки тренинзи могу побољшати сан. Зато, уколико до сада нисте вежбали, ово је сасвим довољан разлог да почнете!

Приредила: Јасмина Ђуровић