Пет ствари које можете научити од опуштених мама

Неуредне маме заправо су врло практичне маме, а то је врлина која вам итекако треба у суживоту с дјецом
nered
НЕУРЕДНОСТ често није ствар ни леwости, ни игнориsања, често је ствар у практичности, а она вам, једном када постанете родитељи несташном детету, деци посебно, постаје врлина која ће вам итекако требати да преживите.
С децом је то једноставно тако, посао никада није готов и сваки дан се једноставно вртите у увек исти круг.
Ако сте једна од оних мама којој баш све мора бити на месту, све као у апотеци, и то вас суставно ужасно умара, можда је време да мало отпустите. Можда је време да преузмете неке једноставније навике какве имају они које називате неуредним људима.
Оставите ствари напољу
Предмете који вам требају неколико пута дневно не морате баш сваки пут спремити на своје место – оставите све на хрпи заједно, тамо где вам треба. Живот с децом, посебно још ако имате бебу не треба изгледати као сцена их шпањолских сапуница – стерилна – живот с децом је шарен и баш нитко неће замерити мало практичног нереда у вашем дому.
Очистите тек када сте сигурно да је готово
Многе маме упадају у замку сталног чишћења за децом уместо да покоју флеку, покоју радну површину, једноставне оставе тако и касније, када деца или оду спавати или се забаве с нечим – онда лепо побришете све. Уштедећете и време и живце, а у тренуцима када заједно уживате у стварању „нереда“ – у некој забавној, шареној активности с пластелином, бојама, темперама, лаковима, водом, једноставно користите новински папир или заштиту коју ћете бацити скуп с великом већином нереда. И накнадно обрисати око стола, па ћете тако моћи безбрижније уживати у игри с њима, без оних стресова када деца стану мрљати.
Комодице за играчке
Уместо свакодневног сортирања играчака, сликовница, папира и прибора за цртање у различите кутије, боље би било клинцима једноставно дати комодицу с ладицама. Тако вам неће увек бити важно да су баш све играчке сортиране, једноставно, у ладици с књигицама може увек бити хаос скупа с папирима и прибором, а ако ће легићи бити мало помешани с другим играчкама – ништа за то – клинци ионако доказано обожавају суставно копати по кутијама. А ладице је једноставно извадити и вратити у комодицу када навечер кренете спремати све.
Нека вам ствари које требате буду стварно разбацане посвуда
Колико ли сте пута кренули детету мењати пелена па схватила да вам нешто недостаје – крема, марамице… Па стално по стану тражите нешто. Опустите се. Оставите марамице на неколико места у стану, дате детету двоје бочице чаја, оставите воће на неколико места, тако да вам неке ствари увијек буду на виделу и увек ту негде.
Када дјеца заспу време је за – одмор
Пуно мама има ту луду навику да након што деца коначно нестану с видика да се онда разлете и посвршавају милион послова које су си зацртале. Па се онда тешко буде и стално су мртве уморне. Зато када децу кренете спремати спавати успут мало направите ред, а када деца заспу – одморите. То је оно што мајкама којима све мора бити све перфектно најчешће недостаје – мало опуштања.
Без бриге, све је на свом мјесту – у дому, тамо гдје вам треба, а не тамо гдје је скривено.
 
Извор: index.hr