Писмо учитеља: Mного je часније грешити, него варати

Учитељ из Пријепоља је, својим бившим ђацима, на матурској забави у поздравном говору, отворио срце и покушао још једном да апелује на њих да крену у будућност уздигнуте главе, поштено, искрено, часно, наоружани знањем и истином.
229079_skola-foto-01-shutterstock_f
 
Иако живимо у времену кад су достојанство и ауторитет просветних радника снижени до крајњих граница и кад се узори ученицима не налазе у школи већ на неким другим местима, већина учитеља, наставника и професора и даље покушава својим ђацима да укаже на праве вредности и да утиче на њихов правац у будућности. Тако је и један учитељ из Пријепоља својим бившим ђацима, на матурској забави у поздравном говору, отворио срце и покушао још једном да апелује на њих да крену у будућност уздигнуте главе, поштено, искрено, часно, наоружани знањем и истином.
Редакција сајта сматра да је овај говор универзалан и применљив за све матуранте у Србији и можете га прочитати у целости.

У животу си оно што си урадио

Драги моји ученици, данас се завршава један период вашег школовања. Крећете у нове пустоловине, где ће вам, неко време, све бити ново и страно. Сада сте на новом путу који од вас захтева одговорност, веру, упорност, љубав и храброст.

Очекујем од вас да знате:

  • да нису сви људи праведни и искрени;
  • да на сваког лошег долази више добрих;
  • да је у школи много часније грешити него варати;
  • да умете да побеђујете;
  • да умете достојанствено да губите;
  • да сачувате осмех и када сте тужни;
  • да верујете у властите идеје, чак и кад вам кажу да су оне погрешне;
  • да не следите гомилу, када сви то чине;
  • да продајете своје таленте и знања али никад своје срце и душу;
  • да имате узвишену веру у себе, јер тада ћете имати узвишену веру у човечанство…

Знам да су ово велика очекивања, али ја верујем у вас. Драги моји бивши ђаци, презирите улизице, кукавице и слабиће. Будите храбри, оштри и солидарни.
Поносите се својим добрим оценама, које се могу добити само упорним радом, одрицањем, самоконтролом и самодисциплином. Не дозволите да вам бахати татини синови, хвалисави и самоуверени, држе лекције о успеху, јер ви сте власници знања а они власници квадратних метара. Будите чувари достојанства одговорног ђака.
Водите рачуна о начину на који се понашате и када нисте у школи. Размишљајте о свом одевању, ставу, односу према другима. Будите поносни, самоуверени, будите спремни да и даље учите и радите на себи. Поштујте своје професоре.
Крените у рат против примитивизма, бахатости, намештаљки, неистина, неправди, неписмености. Победићете, тако што ћете дати све од себе. Успећете у томе ако много знате, ако волите оно што радите и ако сте посвећени.
Не обазирите се на чињеницу да су неки ученици долазили неспремни на час, да током године нису ништа радили, а на крају су завршили разред. Не обазирите се на трулеж око себе и не предајте му се! Нека то, што носите у себи, буде оаза знања у свеопштој пустињи. Будите светла тачка у мраку, зрно смисла у бесмислу! Стварајте мисију са значењем! Креирајте свет у коме се поштују права, у коме се негује одговорност, а не послушност! Свет у коме се превазилазе стереотипи, а различитост прихвата као богатство! Само тако ће све препреке падати као домине ка бољој и светлијој будућности за све нас, ка бољем животу у Србији. Ваша моћ је огромна! Никада немојте заборавити, ви сте будућност и нада овога града. Од вас зависи да ли ће планета на којој живимо постати боље место. Све очи су уперене у вас!
Стога, дубоку захвалност и радост присуства дугујем, ове вечери, вама и свему што нас је у овом величанственом тренутку окупило и ујединило. Упућујем вам жеље за добрим здрављем, љубављу и дружењем. И још нешто, лепши шпалир, радосније место, лепоту, осмех, одавно не видех. Живели и хвала вам, добри моји, велики учени ђаци!
Воли вас ваш учитељ Драган Кувељић
Извор: prosvetniinformator.wordpress.com