Kampanja proizvođača igračaka koju svaki roditelj treba da vidi (VIDEO)

11 februara, 2020

Španski brend igračaka Famosa pokrenuo je kampanju za svoju 60. godišnjicu (2017. godine) u kojoj roditelje poziva na ozbiljno razmišljanje. Kampanja nosi moto:

“Nećete stići ni da se okrenete, a vaša deca prestaće da se igraju. Sad dok još to žele – igrajte se s njima!”

Komercijalni video koji su snimili kao deo kampanje prikazuje kontrast između oduševljenja s kojim mališani očekuju da s njima igramo fudbal ili pijemo čaj s lutkama, i prirodne nezainteresovanosti koju tinejdžeri iskazuju prema roditeljima.

Još jedan deo kampanje bila je i studija koju su sproveli u saradnji sa 500 španskih očeva i majki, kako bi saznali koliko vrednuju značaj igre s decom i koliko vremena provode u ovoj aktivnosti.

Razočarava to što, iako se više od 87% roditelja slaže s tim da je važna igra s decom, samo 33% njih inicira igru s decom.

Zašto se roditelji ne igraju sa svojom decom?

Pre svega, razlog su aktivnosti koje se moraju obavljati izvan kuće (posao) i one koje se sprovode u kući (veš, kuvanje, čišćenje). Čini se da roditelji razumeju važnost kvalitetno provedenog vremena s decom, ali nisu spremni na napor koji je potreban da odlože telefone ili laptopove i da se povežu sa onima za koje tvrde da su “najvažnija stvar u njihovom životu.”

Ali, problem u postavljanju prioriteta nije ništa novo, on postoji vekovima.

Pokušajte da izvedete jednu malu vežbu. Razmislite o tome kojih pet prioriteta imate u životu i kojim redom ste ih postavili. Recimo – porodica, posao, zabava, sport… Sada razmislite o tome koliko ste vremena juče posvetili prioritetu broj jedan, koliko prioritetu broj dva… Potom te prioritete poređajte odgovarajućim redosledom u skladu sa vremenom koji ste im posvetili.

Uobičajeno je da se te dve liste razlikuju. Ako je to slučaj, znajte da je ta disproporcija između onoga što smatrate najvažnijim i onoga čemu zapravo posvećujete više pažnje i vremena, nažalost previše česta.

Obaveze koje imamo prema poslu od kog primamo platu i izdržavamo porodicu ne mogu se zanemariti, a ni veš se neće sam oprati i opeglati.

Samo, nemojte biti jedan od onih roditelja koji veruju da se podrazumeva da će im deca postati dobri ljudi. Potražimo blagodeti svakodnevnog života sa njima, otkrijmo lepotu zajedničkih trenutaka, usudimo se da prestanemo da gubimo vreme na društvene mreže i da budemo prisutni i uključeni kada smo decom, kao što smo na poslu.

Šta možete da uradite da zaista budete da svojim detetom?

Budite iskreni prema sebi, prestanite da koristite prazne izgovore „kvalitetnog vremena“ protiv „kvantiteta“. Ko vam garantuje da ćete za petnaest efektivnih minuta svom mališanu dati ono što mu je potrebno da bi se zaista povezao s vama? Kada će stići za 15 minuta da vam se otvori i ispriča nešto što ga tišti?

Vi ste najbolji poklon za svoju decu

Vi ste njihovi roditelji, odgovorni ste za njihovo blagostanje, to je tačno, ali ne pravite grešku: ne pokušavajte da budete savršeni. Vaša deca nisu, pa ih vi ipak volite bezuslovno. Oni isto tako vole vas.

Ponekad se lako naljutite, ponekad viknete. To je u redu. To ste vi. Uživajte u onome što imate i neka vaša deca osete vašu ljubav. Tako ćete obezbediti sebi, ali i svojoj porodici bezbroj nezaboravnih trenutaka.

Priredila: A. Cvjetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama