Кампања произвођача играчака коју сваки родитељ треба да види (ВИДЕО)

11 фебруара, 2020

Шпански бренд играчака Фамоса покренуо је кампању за своју 60. годишњицу (2017. године) у којој родитеље позива на озбиљно размишљање. Кампања носи мото:

“Нећете стићи ни да се окренете, а ваша деца престаће да се играју. Сад док још то желе – играјте се с њима!”

Комерцијални видео који су снимили као део кампање приказује контраст између одушевљења с којим малишани очекују да с њима играмо фудбал или пијемо чај с луткама, и природне незаинтересованости коју тинејџери исказују према родитељима.

Још један део кампање била је и студија коју су спровели у сарадњи са 500 шпанских очева и мајки, како би сазнали колико вреднују значај игре с децом и колико времена проводе у овој активности.

Разочарава то што, иако се више од 87% родитеља слаже с тим да је важна игра с децом, само 33% њих иницира игру с децом.

Зашто се родитељи не играју са својом децом?

Пре свега, разлог су активности које се морају обављати изван куће (посао) и оне које се спроводе у кући (веш, кување, чишћење). Чини се да родитељи разумеју важност квалитетно проведеног времена с децом, али нису спремни на напор који је потребан да одложе телефоне или лаптопове и да се повежу са онима за које тврде да су “најважнија ствар у њиховом животу.”

Али, проблем у постављању приоритета није ништа ново, он постоји вековима.

Покушајте да изведете једну малу вежбу. Размислите о томе којих пет приоритета имате у животу и којим редом сте их поставили. Рецимо – породица, посао, забава, спорт… Сада размислите о томе колико сте времена јуче посветили приоритету број један, колико приоритету број два… Потом те приоритете поређајте одговарајућим редоследом у складу са временом који сте им посветили.

Уобичајено је да се те две листе разликују. Ако је то случај, знајте да је та диспропорција између онога што сматрате најважнијим и онога чему заправо посвећујете више пажње и времена, нажалост превише честа.

Обавезе које имамо према послу од ког примамо плату и издржавамо породицу не могу се занемарити, а ни веш се неће сам опрати и опеглати.

Само, немојте бити један од оних родитеља који верују да се подразумева да ће им деца постати добри људи. Потражимо благодети свакодневног живота са њима, откријмо лепоту заједничких тренутака, усудимо се да престанемо да губимо време на друштвене мреже и да будемо присутни и укључени када смо децом, као што смо на послу.

Шта можете да урадите да заиста будете да својим дететом?

Будите искрени према себи, престаните да користите празне изговоре „квалитетног времена“ против „квантитета“. Ко вам гарантује да ћете за петнаест ефективних минута свом малишану дати оно што му је потребно да би се заиста повезао с вама? Када ће стићи за 15 минута да вам се отвори и исприча нешто што га тишти?

Ви сте најбољи поклон за своју децу

Ви сте њихови родитељи, одговорни сте за њихово благостање, то је тачно, али не правите грешку: не покушавајте да будете савршени. Ваша деца нису, па их ви ипак волите безусловно. Они исто тако воле вас.

Понекад се лако наљутите, понекад викнете. То је у реду. То сте ви. Уживајте у ономе што имате и нека ваша деца осете вашу љубав. Тако ћете обезбедити себи, али и својој породици безброј незаборавних тренутака.

Приредила: А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама