Pripremite decu za budućnost – ovo su programski jezici koje bi trebalo da počnu da uče već sada

21 juna, 2018

Raspust je počeo, a za decu koja žive u gradu, to neretko znači da će najveći deo svog slobodnog vremena provesti ispred ekrana. Ako ste zabrinuti zbog toga, rešenje ne moraju da budu zabrane, promena lozinke za pristup ili neke slične restriktivne mere (iako, svakako, granica treba da postoji). Zašto ne biste, jednostavno, dete preusmerili tako da dok boravi za računarom, radi nešto ujedno zabavno i korisno? Da se, možda, pripremi za budućnost i pronađe se u jednom od najprofitabilnijih zanimanja na svetu, onom za koje u Srbiji nedostaje čak 20.000 ljudi.

Govorimo, naravno o programiranju.


Kako bi se deca na što jednostavniji način uvela u svet programiranja, u poslednjih nekoliko godina razvijeno je više programskih jezika pomoću kojih čak i najmlađi mogu napraviti svoje prve igrice i animacije. Jedan od najpopularnijih jezika nastalih u te svrhe jeste Scratch, koji je u programu informatike za peti razred.
Programiranje za početnike na jeziku Scratch je knjiga namenjena svima onima koji žele da se upoznaju sa Scratchom i mogućnostima koje on pruža. Ovaj sveobuhvatni vodič uči nas kroz zanimljive primere, korak po korak, kako da za svoju igricu odaberemo pozadinu, dodamo joj likove i programiramo njihovo kretanje i interakciju. Osim što nas upoznaje s korišćenjem već postojećih likova, pozadina i zvukova, ovaj priručnik nas uči kako da kreiramo sopstvene upotrebom alata za crtanje i snimanje zvuka. Kada se uspešno upoznamo sa osnovnim mogućnostima i alatima u prvom delu knjige, u drugom delu nas čeka uputstvo za kreiranje naprednijih igrica, ali samim tim i zanimljivijih.
Programiranje za početnike na jeziku Scratch sadrži objašnjenja za veliki broj zanimljivih projekata koja će vam držati pažnju i učiniti da zaboravite na vreme. Provodićete sate i sate programirajući svoje igrice i animacije, a pritom ćete sticati osnovna znanja iz programiranja i razmišljati kao pravi programeri. Međutim, zabava sa Scratchom ni tada ne prestaje. Kada jednom dobro savladate programski jezik Scratch, mogućnosti postaju neograničene.

Programski jezik Python jedan je od najpopularnijih programskih jezika danas.

Popularnost je stekao zahvaljujući svojoj jednostavnosti, zbog čega je ujedno i veoma pogodan za one koji se prvi put susreću s programiranjem.
Upoznavanje najmlađih s nekim tekstualnim programskim jezikom može biti izazov. Neophodno je pronaći balans između toga da primeri iz kojih deca uče budu dovoljno zanimljivi, ali ne i previše komplikovani. Programiranje za početnike na jeziku Python uspeva vešto da balansira između ta dva, nudeći zanimljive primere s detaljnim, ilustrovanim objašnjenjima. Ovakav pristup učiniće da svako dete koje bude koristilo ovaj priručnik bude motivisano u nameri da nauči programiranje.
Pored učenja jezika Python, ova knjiga pokriva i neke od opštih koncepata računarskog programiranja, korisnih za kasnije savladavanje bilo kog drugog programskog jezika. Recimo, iz nje možemo naučiti kako da unapred isplaniramo program koji želimo da napravimo i kako da prepoznamo i otklonimo greške u programu.
Prednosti učenja programiranja od najranijeg uzrasta višestruke su. Osim što se pripremaju za zanimanja budućnosti, deca učenjem programiranja razvijaju sposobnost logičkog razmišljanja i veštinu rešavanja problema. Zbog toga je važno da njihov prvi susret s programiranjem bude što prijatniji. Ove knjige uspevaju upravo to da svojim zanimljivim sadržajem i prelepim dizajnom učine da prvi dodir s programiranjem bude poput igre.
Autor: Nenad Avramović / Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama