Припремите децу за будућност – ово су програмски језици које би требало да почну да уче већ сада

21 јуна, 2018

Распуст је почео, а за децу која живе у граду, то неретко значи да ће највећи део свог слободног времена провести испред екрана. Ако сте забринути због тога, решење не морају да буду забране, промена лозинке за приступ или неке сличне рестриктивне мере (иако, свакако, граница треба да постоји). Зашто не бисте, једноставно, дете преусмерили тако да док борави за рачунаром, ради нешто уједно забавно и корисно? Да се, можда, припреми за будућност и пронађе се у једном од најпрофитабилнијих занимања на свету, оном за које у Србији недостаје чак 20.000 људи.

Говоримо, наравно о програмирању.


Како би се деца на што једноставнији начин увела у свет програмирања, у последњих неколико година развијено је више програмских језика помоћу којих чак и најмлађи могу направити своје прве игрице и анимације. Један од најпопуларнијих језика насталих у те сврхе јесте Scratch, који је у програму информатике за пети разред.
Програмирање за почетнике на језику Scratch је књига намењена свима онима који желе да се упознају са Scratchom и могућностима које он пружа. Овај свеобухватни водич учи нас кроз занимљиве примере, корак по корак, како да за своју игрицу одаберемо позадину, додамо јој ликове и програмирамо њихово кретање и интеракцију. Осим што нас упознаје с коришћењем већ постојећих ликова, позадина и звукова, овај приручник нас учи како да креирамо сопствене употребом алата за цртање и снимање звука. Када се успешно упознамо са основним могућностима и алатима у првом делу књиге, у другом делу нас чека упутство за креирање напреднијих игрица, али самим тим и занимљивијих.
Програмирање за почетнике на језику Scratch садржи објашњења за велики број занимљивих пројеката која ће вам држати пажњу и учинити да заборавите на време. Проводићете сате и сате програмирајући своје игрице и анимације, а притом ћете стицати основна знања из програмирања и размишљати као прави програмери. Међутим, забава са Scratchom ни тада не престаје. Када једном добро савладате програмски језик Scratch, могућности постају неограничене.

Програмски језик Python један је од најпопуларнијих програмских језика данас.

Популарност је стекао захваљујући својој једноставности, због чега је уједно и веома погодан за оне који се први пут сусрећу с програмирањем.
Упознавање најмлађих с неким текстуалним програмским језиком може бити изазов. Неопходно је пронаћи баланс између тога да примери из којих деца уче буду довољно занимљиви, али не и превише компликовани. Програмирање за почетнике на језику Python успева вешто да балансира између та два, нудећи занимљиве примере с детаљним, илустрованим објашњењима. Овакав приступ учиниће да свако дете које буде користило овај приручник буде мотивисано у намери да научи програмирање.
Поред учења језика Python, ова књига покрива и неке од општих концепата рачунарског програмирања, корисних за касније савладавање било ког другог програмског језика. Рецимо, из ње можемо научити како да унапред испланирамо програм који желимо да направимо и како да препознамо и отклонимо грешке у програму.
Предности учења програмирања од најранијег узраста вишеструке су. Осим што се припремају за занимања будућности, деца учењем програмирања развијају способност логичког размишљања и вештину решавања проблема. Због тога је важно да њихов први сусрет с програмирањем буде што пријатнији. Ове књиге успевају управо то да својим занимљивим садржајем и прелепим дизајном учине да први додир с програмирањем буде попут игре.
Аутор: Ненад Аврамовић / Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама