Pod sledećim uslovima je bebi sa povišenom temperaturom potrebna hitna medicinska nega

novembar 22, 2016

Dok sam još bila trudna nabavila sam odličnu knjigu, koju i sada, kada je dete „veliko“ povremeno prelistam po nešto pročitam, uvek nešto novo naučim. „Šta da očekujete u prvoj godini“ H. Murkof, A. Ajzenberg i S. Hetavej -prepuno dobrih saveta i podrške mladoj mami.
, Image: 193687799, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis
U ovoj knjizi piše, a ja sam podvukla: „Danas na povišenu temperaturu gledamo kao na važan deo imunske odbrane tela od infekcije, a ne kao na zastrašujući simptom koji treba savladati.“ To prvo pročitam, kada sumnjam na povišenu temperaturu.
Za mene, kao mladu mamu je problem bio i izmeriti bebi temperaturu. Merenje ispod pazuha, kod male bebe nije moguće, neophodno je staviti toplomer u guzu! Jao! Stvarno strašno!
Iz ove odlične knjige sam naučila sledeće: temperatura se meri u ustima, rektalno, u uvetu ili ispod pazuha. Za malu bebu je jedino ispravno meriti temperaturu rektalno. Beba pre meranja temperature treba da miruje. Tek posle pola sata mirovanja se meri temperatura. Plač, a naročito vrištanje može da povisi temperaturu. Toplomer treba oprati pre upotrebe – sapunicom i vodom, pa vatom natopljenom u alkoholu.
citiram:
„Merenje temperature
Rektalna: Pripremite termometar i oslobodite bebinu guzu pri tom joj nežno pričajući. Stavite je da leži na stomačiću u vašem krilu (tako imate više kontrole a kako noge vise pod uglom od 90 stepeni postupak je lakši). Da biste bebi odvratili pažnju pevajte joj omiljenu pesmicu ili joj u vidokrugu stavite omiljenu slikovnicu ili igračku. Raširite guzove jednom rukom, da vidite čmar. Drugom rukom uvucite termometar u rektum oko 2-2,5 cm, pažljivo i bez nasilnog guranja. Držite ga u mestu oko dva minuta između kažiprsta i srednjeg prsta. Ostalim prstima skupite guzu da termometar ne ispadne i da se beba ne mogolji. Odmah izvucite termometar ako se beba aktivno buni i brani. Ako je bio unutra i pola minuta verovatno će pokazivati vrednost u okviru jednog stepena od tačne temperature i imaćete približnu cifru da prijavite doktoru…“
Ja sam koristila digitalni, koji je mnogo lakše koristiti. Vrlo brzo se oglasi i temperatura je izmerena, a nema ni straha od pucanja i izlivanja žive.
citiram:
„Očitavanje temperature. Rektalna temperatura je najpreciznija jer je zaista merena u unutrašnjosti tela ali ona merena u ustima smatra se standardnom. Rektalna temperatura, koja se često meri kod odojčadi, je oko pola do celog stepena viša od one merene u ustima, aksilarna ( pod pazuhom) je jedan stepen niža. Na oralnom termometru normalna je 37°C, na rektalnom 37,5°C a normalna aksilarna temperatura je 36,5°C.. Temperatura od 39°C izmerena rektalno odgovara onoj od 38,5°C ako se meri u ustima odnosno 38°C ako se meri pod miškom. …“
Dešavalo se da Junior ima temperaturu, ali da se ponaša potpuno „normalno“. Živahan bez bilo kakvih drugih simptoma. Tada sam bila najopreznija. I u ovoj knjizi piše da dete treba posmatrati i da se neke bolesti mogu javiti bez povišene temperature.
citiram:
„Pod sledećim uslovima je bebi sa povišenom temperaturom potrebna hitna medicinska nega (javite se doktoru makar bilo pola noći ili idite u hitnu službu ako ne možete da dospete do njega):
Beba je mlađa od dva meseca.
Temperatura prelazi 40 °C merena rektalno.
Beba po prvi put ima konvulzije ( telo se ukruti, oči prevrnu, ruke i noge mlitavo padaju).
Beba neutešno plače ( a očigledno je da nisu grčevi u pitanju), bolno plače kada je dodirnete ili pomerite ili se trza ili je mlitava i bez odgovora.
Beba ima crveni osip bilo gde po telu.
I kada joj pročistite nos beba otežano diše.
Čini se da joj vrat ukrućen, pruža otpor kada probate da ga saijete ka grudima.
Skok temperature je usledio posle izlaganja spoljnjem zagrevanju, na suncu po toplom danu ili nakon boravka u zatvorenom automobilu po toplom vremenu. Može da bude u pitanju toplotni udar i neophodna je hitna medicinska pomoć.
Nagli skok temperature se javio kod deteta koje je imalo umereno povišenu temperaturu i bilo umotano u ćebad i prekomerno obučeno. Ovo stanje treba tretirati kao toplotni udar.
Doktor vas je uputio da ga zovete pri svakoj pojavi povišene temperature.
Čini vam se da nešto ozbiljno nije u redu a ne možete tačno da odredite šta.
Pod sledećim uslovma je bebi sa povišenom temperaturom potrebna medicinska nega:
Beba ima između dva i šest meseci ( mlađoj deci je neophodna hitna medicinska nega).
Ako boluje od hronične bolesti kao što je oboljenje srca, bubrega, neurološka bolest ili anemija srpastih ćelija.
Beba je ranije imala ferbilne konvulzije.
Ako pokazuje znake dehidracije: retko mokrenje, tamno prebojen urin, oskudna pljuvačka i suze, suva usta i koža, uvučene oči i fontanela.
Bebino ponašanje je neuobičajeno: preterano je razdražljiva; izuzetno je usporena ili pospana; ne može da spava; smeta joj svetlo; plače više nego obično; odbija da jede; vuče ušne školjke.
Dete je par dana imalo umereno povišenu temperaturu koja je naglo skočila; ili je par dana imalo nazeb pa onda iznenada dobilo visoku temperaturu ( to može da ukaže na postojanje sekundarne infekcije kao što je zapaljenje srednjeg uva ili angina).
Rektalna temperatura je preko 39°C (ili preko vrednosti koju vam je doktor naznačio). Sama po sebi temperatura ne znači da je u pitanju ozbiljno oboljenje (bebe mogu da imaju i 40°C i 41°C uz manje bolesti), ali vi ipak proverite sa lekarom, za svaki slučaj.
Lekovi ne snižavaj temperaturu.
Umereno povišena temperatura ( manje od 39°C rektalno) sa znacima nazeba ili gripa traje duže od tri dana.
Povišena temperatura bez drugih znakova bolesti traje duže od 24 sata.“
 
Izvor: http://www.drmama.rs/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama