„Последња кап у мору бесмислица којимa обилује наш образовни систем”

29 јуна, 2016

Само четири дана након скандалозне одлуке да се на чело Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво постави Муамер Зукорлић (Квалификације: завршио Исламски факултет, одсек Шеријатско право), Национални просветни савет (НПС) на седници одржаној у понедељак, 27. јуна, није прихватио предлог да ученици од петог разреда основне школе уместо предмета “Техничко и информатичко образовање” (ТИО) од септембра имају два обавезна предмета – “Информатика и рачунарство” и “Техничко образовање”.
informatika
Чини ми се да је последња кап у мору бесмислица којим обилује наш образовни систем. Немам намеру да улазим у детаљну анализу истог, јер нисам стручњакиња на том пољу, али као неко ко већ 15 година ради на информатичком развоју и образовању у неформалном сектору , желим да са вама поделим разлоге због којих сматрам да је ово јако, јако лоша одлука.
Најпре, морам да вам одмах објасним нешто што велики број људи не разуме: поседовање дигиталних (информатичких) знања и вештина НЕ ПОДРАЗУМЕВА да сте програмер. То само подразумева да поред паљења и гашења компјутера (и „уласка“ на Фејсбук) умете да одрадите још неке, мало напредније радње.
Данас 90% послова захтева познавање одређених дигиталних вештина. До 2020. Европи ће бити потребно преко 825.000 ИКТ стручњака и преко. Основне дигиталне вештине су минимимум који је потребан да поседујете како би сте сигурно користили дигиталне технологије, не само у послу већ и код куће.
Ове вештине су подељене у неколико категорија:

 • Управљање информацијама (наћи, управљати и ускладиштити дигиталне информације и садржај)
 • Комуникација (интеракције, комуникације, дељење садржаја )
 • Трансакције (куповина или продаја путем интернет сервиса, управљање сопственим финансијама, коришћење државних портала)
 • Решавање проблема
 • Креирање (стварање основног дигиталног садржаја, у било којој форми)

Ово је десет дигиталних вештина које су идентификоване као неопходне за дигиталну писменост:

 • Постављање Wifi мреже
 • Складиштење података у cloud –у
 • Основе обраде фотографије
 • Основе обраде видео записа
 • Познавање Google Docs и MS Office
 • HTML и основе кодирања
 • Постављање вебсајта и домена
 • Конвертовање различитих формата докумената
 • Онлајн банкарство
 • Онлајн представљање себе

Свет пролази кроз Четврту индустријску револуцију, а људско друштво се мења огромном брзином. Они који не ухвате корак, она друштва која остану у прошлости, осуђена су на таворење и нестанак. Овакви потези, као што је потпуно занемаривање (а уколико се добро сећам, било је и предлога да се у потпуности избаци из наставе) информатике и информатичке писмености гурају нас већ годинама у том правцу. Иако сва стратешка документа наше државе имплицирају да тежимо друштву знања, потези које повлаче људи изабрани да представљају заједничке интересе апсолутно су супротни тој тежњи.
Да се позабавимо чињеницама: Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије (уз подршку Института за психологију Филозофског факултета у Београду) спровело је истраживање „Коришћење ИКТ и информатичке компетенције ученика на крају основне школе“ у мају ове године, на узорку од 56 основних школа и 1014 ученика и ученица 8. разреда основне школе. Ево неких од налаза (мислим да ће вам бити јако интересантни) :
1% (9 ученика) не поседује ниједан од уређаја (десктоп рачунар, лаптоп, таблет, “паметни” мобилни телефон)
5% (46 ученика) поседује само један уређај
27% (260 ученика) поседује два уређаја
39% (382 ученика) поседује три уређаја
29% (285 ученика) поседује четири уређаја
Најучесталије активности деце на интернету су коришћење социјалних мрежа и четовање.

Свакодневно или скоро свакодневно:
82% деце користи социјалне мреже
79% деце четује
42% деце игра игрице
35% деце претражује занимљиве теме
Скоро половина ученика никада код куће није користила ниједан програм за учење, више од трећине не користи имејл

Дечаци процењују своје информатичке компетенције бољим него девојчице.
Око 90% испитаних ученика, по сопственој процени, зна више о рачунарима и интернету од својих родитеља/старатеља
2/3 две трећине ученика зна више од већине наставника
Око 90% ученика мисле да су о рачунарима и интернету највише научили САМИ!!!
Око две трећине ученика о рачунарима и интернету научили су: на часовима ТИО и од браће, сестара, другова и другарица, а једна четвртина на часовима других предмета Скоро две трећине ученика готово ништа није научило од својих родитеља.
Стручни тим Министарства је дао веома добро објашњење неопходности редефинисања наставе информатике и рачунарстава, и смислено повезао концепте наставног плана и програма са предузетништвом.
Али узалуд. Јер Национални просветни савет се „боји брзине“. Како каже Снежана Марковић „Дискусије чланова НПС-а су биле усмерене на: (не)опремљеност кабинета, недостатак средстава за одржавање, (не)обученост наставника за примену новог програма, тешкоће да се направи распоред часова, неправедност да се унапреди само информатика а не и остали предмети одједном (општа курикуларна реформа…), страх од брзе промене… Ниједан члан НПС-а није имао ниједну примедбу на садржине наставних програма. Једине замерке су биле на једно стручно упутство које ионако НПС не усваја већ је приложено илустративно. Сви програми су усвојени без иједне речи против било ког дела.”
Страх од брзе промене? СТРАХ ОД БРЗЕ ПРОМЕНЕ?
Да погледамо још неке статистике:
Из Србије је прошле године извезено софтвера у вредности 350 милиона евра. Процене су да српско ИТ тржиште у 2015. вредело око 700 милиона евра. Извоз софтвера достигао је вредност извоза пољопривредних култура И док ИТ сектор бележи константни раст, компаније кажу да им је потребна радна снага, али да немају кога запослити. Траже од државе да омогући факултетима повећање уписних квота како би се образовало више ИТ стручњака. Истраживања показују да би до 2020. године у Србији могло бити отворено од 50.000 до 100.000 нових радних места у овој области. Тренутна потражња је око 30.000 радних места.
Фриленсери или на српском – слободњаци, ће према прогнозама до 2020. чинити 40 одсто радне снаге у свету. Са просечним бројем од 37,9 радних сати у месецу, Србија се, ове године, налази на трећем месту, иза Кеније (42,6) и Египта (38,5). Код нас се око 40.000 људи бави овим послом.
И на крају, уместо закључка: Друштво за информатику каже да ће ученици који у 2016. години полазе у пети разред отићи у пензију тек 2070. године и да је вероватноћа да им познавање информатичких концепата неће бити потребна – равна нули.
Извор: predsednica.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


8 коментара на "„Последња кап у мору бесмислица којимa обилује наш образовни систем”

 1. INF каже:

  Kolege informatičari, ( Da razjasnimo ja sam diplomirani imformatičar). Naša greška je što smo udarili na TIO, a ne na zakon. Da smo tražili povećan broj obaveznih časova, i izmenu zakona, lakše bi ostvarili cilj, i postali obavezni. Ovako digla se prašina, svađe, psovke, prozivanja. Nisam hteo da se uključujem u rasprave, jer mi je bilo jako ružno, što su se mnogi poneli, sa obe strane, i vređali jedni druge. Bio sam na času kolege TIo, na oglednom času, i mogu vam reći da je isti čarobnjak kao i ja, jer od NIŠTA pravi nešto, kao i ja sa internetom ravnom dial up.Mnogo smo se na netu ispljuvali. Šta li misle o nama deca koja su to čitala. Promenom zakona, izdejstvovali bi obavezan predmet i onda posle toga i teme koje se nalaze u predmetu TIO. Ali šta bi bilo kad bi bilo.
  Mada ni sad nije kasno Povećamo jedan obavezan čas u 7 i 8 razredu, u ZOVS, Izvučemo naše iz TIO, a na to mesto nek daju oni predlog. Mislim da bi dobro došla veća grafika, Saobraćaj u većem obimu, jer je to bio predlog pre jedno 2-3 godine. Svaku temu bi mogli da predstave na netu, što bi im trebalo da odrade kameru, štampanje, wordpress. Naravno onoliko koliko im je potrebno da to primene. A nama office.

  1. Milica каже:

   slazem se. Fino ste ovo srocili. nazalost, rat se odvio na (po meni ulicarskoj zabavi na mrezi, tako sam ga ranije smatrala) fejsbuku. A tamo nije bilo hrabrosti da (kad je vec tako) nastvnici koji predaju oba predmeta kazu svoje misljenje. Medjutim, nisu ga ni imali jer vecina nije ni procitala plan. Slusala sam juce Lipkovskog i prepoznala reci i komentare sa fb, to su mu argumenti, cuo je kaze od mnogo nastavnika ….a ja prepoznajem citira citave recenice. Dakle, Puno nelogicnosti i pogresnih koraka, analizom ishoda to svako sada moze zakljuciti. ALI ZAISTA NAJJACI UTISAK JE KOMUNIKACIJA KOJA JE BILA LOSA, I TO JE BILO IZGLEDA PRESUDNO. Planovi za TIO su sasvim korektni i bolji od predlog planova za Informatiku.
   mogla bih do sutra da pisem. ….

  2. Milica каже:

   i da, napisali ste da ste iMformaticar…nemojte da Vam to vidi neki TIOVAC, A MENI JE BAS SLATKO

   1. INF каже:

    NE VIČI TI NA MENE. Šalim se, ps, velika slova

  3. Tiosav каже:

   Vi kolega INF, niste tu “diskusiju” izgleda pažljivo propratili. Najpre je prof. dr Popov na početku balade nekako epski, književno, kroz otvoreno pismo, izrazio svoje ničim utemeljeno mišljenje da su tehničko (oto) i informatika kao meso i nervno tkivo isprepleteni i da informatika=(paint, word, powerpoint, excel) ne može da postoji bez tehnike=(oto, saobraćaj, energetska postrojenja, poljoprivredne mašine, materijali, tehničko crtanje, lepljenje i sastavljanje gotovih kompleta, itd…).
   Zatim su kolege sa sveže odobrenim tio-kompletima i tio-udžbenicima zavapili da se u programu tio ne sme ni jedno slovo izmeniti bez njihove dozvole, pa su napravili opštu harangu na S.Marković koja je administrirala radom grupe za izradu n.programa, da joj šalju poruke da se drži šerpe i varjače, zatim su krenuli organizovano da prete svim članovima tio-društava da se ne uključuju u rad pomenute grupe, tj. da hitno napuste istu pod pretnjom javnog prozivanja.
   Nakon toga su podigli sindikate da drame kako ne može informatika da bude obavezna jer u školama nema dovoljno računara, umesto da traže da se školama obezbede dodatni računari. Pritom ne stigoše da objasne kako oni održavaju časove tog “nervnog tkiva” ako već nema računara.
   Najviše su, ipak, propatile tio-kolege sa VI stepenom jer su svi uredno obavešteni (pp. sa ciljem zastrašivanja u cilju sticanja podrške) da će ostati bez posla svi odreda.
   Eto, ja ukratko rezimirah prirodu nedavnog sukoba. Nije baš direktno uperen prst ni u koga, ali prilično je jasno, nadam se. A to što su Vama, pored svega nabrojanog, najviše zapale za oko neke psovke na društvenim mrežama, hm, pa šta reći?

   1. INF каже:

    Vidiš TIOsave u tome je naša greška. Krenulo je prvo sa demonstriranjem sile, mi njima OTO (a oni se pitaju jel mi znamo kako se zovu drugi predmeti u OŠ), mislili smo da ih ponizimo sa onim ” drug testerica i ram”, “ručni rad”, “Informatički nepismeni” i neki podrugljivi nazivi, iako smo skoro svi stekli zvanja na Čačanskom i Zrenjaninskon faksu, da ne kažem ovim Muftijinim Pazaračkim kvaziuniverzitetima. Znači ni oni nisu bez znanja za ovaj plan i program INF (vidi pravilnik, ko sve može da predaje INF u OŠ). Oni imaju aduta jer su već obavezni, i dobru polaznu osnovu, pa i inata brane i office i mreže, i hardwer. Pa pročitah, i oni nađoše nama imena “fejsbukaši”, “counter”, “Fifa2014”, “minecraftaši”, i negde videh “milioneri” – prava ironija. E to pljuvanje propratiše ostli nastavnici i nažalost UČENICI, pa se slatko nasladiše. A mečka će i pred njihova vrata. Samo će ova komunikacija ostati za sećanje, osim ako je ne zameni neka druga grupa predmeta. Verska i građansko su preboleli, još naš virus da ode, pa da gledamo druge. Rešenje jeste da INF bude obavezan, sa novim planom i programom, Tio da zameni office i mreže za reciimo saobraćaj, u većem obimu, publikovanje radova na netu, papiru (znači štampanje), grafičkim dizajnom,…. Ali, drage kolege, ono cinično “fejsbukaši”, ” drug testerica i ram”, “counter”, “ručni rad”,”minecraftaši”, “Informatički nepismeni”,”Fifa2014″, “milioneri” – to ne ide. Namerno pomešah te naše nove “strukovne kvalifikacije”. I da , nismo svi isti.

 2. трлабабалан каже:

  Можда би било добро да се уведе и пољопривреда, бар као изборни предмет. Јер рачунице показују да ће храна бити све скупља и да свету прети глад. Имаћемо новце али нећемо имати од кога да купимо храну.

 3. Tanja каже:

  Da odmah razjasnimo, ja jesam za uvođenje informatike i shvatam njenu neophodnost i prisutnost u modernom društvu, ali zar je u našem poljuljanom obrazovnom sistemu to jedini problem pa da se toliko u zadnje vreme o tome govori? Gde je reforma gimnazijskog obrazovanja, završni ispit i slično? Zašto se toliko forsira informatika? Nastavnici se međusobno prepiru i vrlo ružno obraćaju jedni drugima na raznim forumima, fb grupama i slično. Iskreno mi je neprijatno što sam deo toga, i mislm da realno zaslužujemo sve što nam se dešava!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама