Dr Bojanin: Batina nije iz raja izašla, nego su je oterali. Ona NIKADA ne pomaže

februar 27, 2018

„Kod dece je strah onoliki kolikim ga vide na licima roditelja. Kod bombardovanja imate decu koja su se igrala, a imate decu koja su treptala. Strah se uči. Imamo mi strukturu za strah, osećanje spremno za strah, ali on se uči.

Batine nikada ne pomažu. Za batinu kažu: „da valja ostala bi u raju”, ali batina nije iz raja izašla, nego su je oterali. Batina zahteva moj gnev i moju mržnju i nemoć da dete vaspitavamo.

Centralni problem je da se ne vaspitava batinama, strogošću ni autoritetom, nego imitacijom. Dete hoće da se imitira. Treba omogućiti deci da nas gledaju, da sa nama kuvaju ručak, da sa nama peru automobile. Da imaju radno druženje sa roditeljima. Dete koje se identifikuje sa roditeljima, a želi da postane lekar, učitelj, ono neće skrenuti sa puta. A ako nas deca ne vide iako smo pored njih, to je onda problem.”

Dr Svetomir Bojanin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Dr Bojanin: Batina nije iz raja izašla, nego su je oterali. Ona NIKADA ne pomaže

 1. Katsa kaže:

  Nije svako dete isto. Neka deca su mekana kao pamuk, poslušna, nežna i mirna, a neka divlja, neposlušna, ambiciozna, jaka. Koristiti identičan sistem vaspitanja za to dvoje dece je kao kada bi Novak Djoković istu taktiku koristio za Federera, Nadala i Tsongu.

  1. Coka kaže:

   Bravo! Jedna te ista metoda za svu decu proizilazi iz ubedjenja da je dete “tabula raza” kad se rodi, pri cemu se potpuno zanemaruje njegovo genetsko nasledje, karakter, i licnost koja je u povoju, koja IMA osnovu a koja se tokom zivota dalje razvija. Kao prosvetni radnik i kao majka odgovorno tvrdim da ste u pravu, neka deca ce pozeleti da vas imitiraju, neka ne. Uostalom, neka se zapitaju svi roditelji sa dvoje i vise dece, kako to da im deca nisu podjenako dobra, poslusna i kako to da nemaju iste osobine a od istih roditelja poticu i istim metodama vaspitana? Svoje dete ne “castim” batinama, ali dobije cusku kad mu lepo kazem a on se pravi da ne cuje. Sad ako se pitate u cemu je razlika, razlika je u tome sto nikada necete videti macku da isprebija mace, ali cete je videti da ga gurne sapicom, pa ono posle cuti. Prosto mi je zanimljivo kako se svi psiholozi, pedagozi i ostala strucna bratija zalazu za individualni pristup detetu u svim poljima, sem kad je u pitanju vaspitanje- onda imate jedan metod, vi ga primenite, a ako ne deluje- vi ste krivi kao roditelj, ko bi drugi!

   1. Bee kaže:

    O Bože! Zar je moguće da ovako malecki i jednostavan tekst niste rezumeli?

    1. Coka kaže:

     Zar je moguce da vi ovolicne nase komentare niste lepo procitali?

 2. Julija kaže:

  Bravo! Hvala Vam puno na ovoj objavi!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama