Др Бојанин: Батина није из раја изашла, него су је отерали. Она НИКАДА не помаже

27 фебруара, 2018

„Код деце је страх онолики коликим га виде на лицима родитеља. Код бомбардовања имате децу која су се играла, а имате децу која су трептала. Страх се учи. Имамо ми структуру за страх, осећање спремно за страх, али он се учи.

Батине никада не помажу. За батину кажу: „да ваља остала би у рају”, али батина није из раја изашла, него су је отерали. Батина захтева мој гнев и моју мржњу и немоћ да дете васпитавамо.

Централни проблем је да се не васпитава батинама, строгошћу ни ауторитетом, него имитацијом. Дете хоће да се имитира. Треба омогућити деци да нас гледају, да са нама кувају ручак, да са нама перу аутомобиле. Да имају радно дружење са родитељима. Дете које се идентификује са родитељима, а жели да постане лекар, учитељ, оно неће скренути са пута. А ако нас деца не виде иако смо поред њих, то је онда проблем.”

Др Светомир Бојанин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Др Бојанин: Батина није из раја изашла, него су је отерали. Она НИКАДА не помаже

 1. Katsa каже:

  Nije svako dete isto. Neka deca su mekana kao pamuk, poslušna, nežna i mirna, a neka divlja, neposlušna, ambiciozna, jaka. Koristiti identičan sistem vaspitanja za to dvoje dece je kao kada bi Novak Djoković istu taktiku koristio za Federera, Nadala i Tsongu.

  1. Coka каже:

   Bravo! Jedna te ista metoda za svu decu proizilazi iz ubedjenja da je dete “tabula raza” kad se rodi, pri cemu se potpuno zanemaruje njegovo genetsko nasledje, karakter, i licnost koja je u povoju, koja IMA osnovu a koja se tokom zivota dalje razvija. Kao prosvetni radnik i kao majka odgovorno tvrdim da ste u pravu, neka deca ce pozeleti da vas imitiraju, neka ne. Uostalom, neka se zapitaju svi roditelji sa dvoje i vise dece, kako to da im deca nisu podjenako dobra, poslusna i kako to da nemaju iste osobine a od istih roditelja poticu i istim metodama vaspitana? Svoje dete ne “castim” batinama, ali dobije cusku kad mu lepo kazem a on se pravi da ne cuje. Sad ako se pitate u cemu je razlika, razlika je u tome sto nikada necete videti macku da isprebija mace, ali cete je videti da ga gurne sapicom, pa ono posle cuti. Prosto mi je zanimljivo kako se svi psiholozi, pedagozi i ostala strucna bratija zalazu za individualni pristup detetu u svim poljima, sem kad je u pitanju vaspitanje- onda imate jedan metod, vi ga primenite, a ako ne deluje- vi ste krivi kao roditelj, ko bi drugi!

   1. Bee каже:

    O Bože! Zar je moguće da ovako malecki i jednostavan tekst niste rezumeli?

    1. Coka каже:

     Zar je moguce da vi ovolicne nase komentare niste lepo procitali?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама