Постоји ли „савршена породица“?

Фотографије савршених, насмејаних породица, портрети мужева који су потпуно посвећени, нису никаква реткост на друштвеним мрежама. И то би било лепо кад би сви они који те фотографије гледају били свесни тога да су све те идеалне породице, углавном просечне, са свим проблемима и ситуацијама са којима се сусрећу.

Постоји ли чаробна формула за савршену породицу? Да бисте одговорили на ово питање, прво морате да утврдите шта значи „породично савршенство“. Како можемо бити срећни упркос чињеници да смо сви „несавршени“ или се не уклапамо у „друштвени идеал“?

Брак са двоје деце: савршена породица?

Када видите оглас за фармацеутску компанију, одморе на Карибима или осигурање аутомобила, у већини случајева на реклами је слика породице која се састоји од маме, тате, девојчице и дечака. Наравно, сви изгледају срећно. Грле се и сви су дотерани. То је концепт идеалне породице коју продајемо од малих ногу. То је оно чему, по стандардима друштва, сви треба да тежимо. Зато вас људи, када сте у вези, питају за венчање. Питају вас када ћете се венчати, када ћете добити децу. А када се роди прва беба, они већ желе да знају када ће доћи друга. На неки начин својим питањима желе да вас усмере на пут који сматрају „нормалним“.

Овај стереотип о савршеној породици наслеђује се из генерације у генерацију, враћајући нас у време када је девојчица помагала у кућним пословима, а дечак у пољу.

Бити срећна породица – да ли је то могуће?

Да би се дошло до слике сличне оној у огласима, сви морају бити срећни. Многима је постизање среће у језгру дома немогућа мисија. За друге је то циљ на коме се мора радити сваког дана.

А ако сваког дана радимо прековремено, ако немамо времена да га посветимо себи, ако не излазимо на вечеру или у биоскоп (а све то млади родитељи не постижу, поготову ако немају помоћ других чланова своје породице), наша деца вероватно ће приметити да нам нешто недостаје.

Како могу да имам идеалну породицу?

Иако то некад звучи невероватно, породице које нам делују идеално и срећно, понекад то нису. Нису онакве каквим се приказују на Инстаграму или другим мрежама. Осмех на фотографијама није дефиниција среће.

А шта јесте срећна породица?

То је такође дом, уточиште, место са ког увек можемо заснивати своје животе, зато што ће они, чланови наше породице, разумети наше грешке боље од било кога другог. Они ће такође бити најискренији, они неће оклевати да нам кажу када мисле да грешимо, они ће искрено делити нашу радост када у нечему успемо.

Да…, и ово: добра породица је она која се смеје заједно. Добра породица нам враћа успомене на прве године живота, оне којих се једва сећамо, подсећа нас на наша посртања када смо били мали, тако да никада не заборавимо здраву навику да се понекад сами себи смејемо.

Дакле, комуникација је од виталног значаја за сваки однос, укључујући и оне унутар породице. На овај начин се родитељи, као и деца, осећају срећно, цењено, схваћено.

Наравно, биће тренутака у којима је то савршенство немогуће. Мораћете да радите да бисте повратили то стање.

Коначно, можемо рећи да су најбоље породице оне у којима се сви осећају као део једне целине, оне у којима се радост и бол деле искрено, у којима снага и лежи у њиховом заједништву и у тренуцима које проводе заједно.