5 примера зашто казне нису делотворне, али поседице јесу

За разлику од казни, указивање на последице не посрамљује дете нити подстиче страх. Овакав начин дисциплиновања једноставно шаље поруку да поступци имају последице. Нема потребе за лекцијама или викањем јер последице говоре саме за себе

Foto: Canva

Као многи заговаратељи Монтесори методе, Монтесори одгајатељица и учитељица Christina Clemer свом сину је дала да пије из стаклене чаше кад је навршио шест месеци. Како она каже, људи су је често питали како не брине да ли се чаша разбити и да ли ће он просути воду, а одговор је – наравно да хоће. То је природна последица у својем најједноставнијем облику!

Сломљена чаша је природна последица испуштања те исте чаше из руку. Проливање је природна последица ужурбаности или непажљивости. У случају проливања, прекидамо оно што радимо и почистимо за собом. С временом те последице уче дете да буде пажљивије јер схвата што се догађа када није пажљиво.

Природне последице могу се применити на све облике понашања, од најједноставнијих ствари попут проливања до оних компликованих ситуација попут третирања браће и сестара с поштовањем и љубављу.

Деца се понашају добро због страха од казне, а не разумеју последице својих поступака

Ова мама користи природне и логичне последице код куће јер не жели да се њена деца понашају добро због страха од казне него да чине праву ствар јер разумеју утицај својих поступака.

Истраживања су потврдила да казне нису делотворан начин учења деце да учине праву ствар. Уместо тога, казне подстичу децу да лажу о свом понашању и посрамљују их па се осећају лоше. Такође, штете повезаности између родитеља и деце, што је заправо најмоћнији алат родитеља кад је у питању утицај на понашања.

Дете које разуме природне последице својих поступака научиће својевољно доносити одговорне одлуке, а не због тога да би задовољило родитеље или избегло казну. Доносиће добре одлуке и онда када родитељи нису присутни јер ће разумети разлог тих одлука. А када погреши (јер сви грешимо) увидеће да је последица праведна иако можда неугодна.

Пример природне последице: Дете је оставило своје играчке напољу у дворишту иако сте му рекли да их покупи. Падала је киша и нека од играчака се уништила и мора се бацити.

У случајевима у којима нема природних последица или су последице далеко у будућности како би биле делотворне, окрећемо се логичним последицама. Логичне последице су оне које су повезане с дететовим понашањем, али не догађају се природно већ их ми одрасли стварамо.

Дисциплина без драме’: Зашто и како је користити у васпитању деце?

Наравно, начин дисциплиновања детета је лични избор сваког родитеља, али ако желите да покушате да користите логичне последице код куће, ова мама доноси пет конкретних примера који ће вам помоћи у томе.

Сценарио број 1: Ваше дете непрестано устаје из кревета ноћу

Последица: Ујутро објашњавате да сте преуморни да направите уобичајен доручак јер сте се више пута будили током ноћи.

Мораће да се задовољи најједноставнијим могућим доручком.

Сценари0 број 2: Ваша ћерка има испаде беса сваки пут кад треба да идете кући након игре код пријатељице.

Последица: Одбијате следећи позив на игру и објашњавате ћерки да не може да иде код пријатељице док не почне смирено одлазити кући када је игри крај.

Сценарио број 3: Ваш син је ударио дуго дете у парку

Последица: Говорите сину да му не можете дозволити да се игра самостално када повређује друге. Мора стајати уз вас све док не будете сигурни да не представља опасност за друге.

Ова последица треба да буде изречена у што неутралнијем тону. То није лекција, једноставно објашњавате утицај његове одлуке и дајете му до знања да је такво понашање неприхватљиво. Такође, можете објаснити дуготрајне природне последице, на пример: “Ако повређујеш другу децу, она неће хтети да се играју с тобом.”

Сценарио број 4: Ваша ћерка се игра у дворишту. Замолили сте је да буде пажљива с цвећем, али она упорно гази по њему.

Последица: Зовете дете унутра. Ако не може поштовати ваше молбе, не може се играти око цвећа.

Сценарио број 5: Ваш син је био груб с позајмљеним књигама из библиотеке

Последица: Узимате позајмљене књиге и објашњавате сину да их не може читати ако не може да брине о њима јер морају бити у добром стању када их враћате у библиотеку.

Кључна ствар с последицама је да будете сигурна да дете разуме логику последица, односно начин на који су последице повезане с понашањем. За разлику од казни, овакав начин дисциплиновања не посрамљује дете нити подстиче страх.

Овакав начин једноставно шаље поруку да поступци имају последице. Нема потребе за лекцијама или викањем јер последице говоре саме за себе.