Postoji li “savršena porodica”?

25 novembra, 2021

Fotografije savršenih, nasmejanih porodica, portreti muževa koji su potpuno posvećeni, nisu nikakva retkost na društvenim mrežama. I to bi bilo lepo kad bi svi oni koji te fotografije gledaju bili svesni toga da su sve te idealne porodice, uglavnom prosečne, sa svim problemima i situacijama sa kojima se susreću.

Postoji li čarobna formula za savršenu porodicu? Da biste odgovorili na ovo pitanje, prvo morate da utvrdite šta znači „porodično savršenstvo“. Kako možemo biti srećni uprkos činjenici da smo svi „nesavršeni“ ili se ne uklapamo u „društveni ideal“?

Brak sa dvoje dece: savršena porodica?

Kada vidite oglas za farmaceutsku kompaniju, odmore na Karibima ili osiguranje automobila, u većini slučajeva na reklami je slika porodice koja se sastoji od mame, tate, devojčice i dečaka. Naravno, svi izgledaju srećno. Grle se i svi su doterani. To je koncept idealne porodice koju prodajemo od malih nogu. To je ono čemu, po standardima društva, svi treba da težimo. Zato vas ljudi, kada ste u vezi, pitaju za venčanje. Pitaju vas kada ćete se venčati, kada ćete dobiti decu. A kada se rodi prva beba, oni već žele da znaju kada će doći druga. Na neki način svojim pitanjima žele da vas usmere na put koji smatraju „normalnim“.

Ovaj stereotip o savršenoj porodici nasleđuje se iz generacije u generaciju, vraćajući nas u vreme kada je devojčica pomagala u kućnim poslovima, a dečak u polju.

Biti srećna porodica – da li je to moguće?

Da bi se došlo do slike slične onoj u oglasima, svi moraju biti srećni. Mnogima je postizanje sreće u jezgru doma nemoguća misija. Za druge je to cilj na kome se mora raditi svakog dana.

A ako svakog dana radimo prekovremeno, ako nemamo vremena da ga posvetimo sebi, ako ne izlazimo na večeru ili u bioskop (a sve to mladi roditelji ne postižu, pogotovu ako nemaju pomoć drugih članova svoje porodice), naša deca verovatno će primetiti da nam nešto nedostaje.

Kako mogu da imam idealnu porodicu?

Iako to nekad zvuči neverovatno, porodice koje nam deluju idealno i srećno, ponekad to nisu. Nisu onakve kakvim se prikazuju na Instagramu ili drugim mrežama. Osmeh na fotografijama nije definicija sreće.

A šta jeste srećna porodica?

To je takođe dom, utočište, mesto sa kog uvek možemo zasnivati svoje živote, zato što će oni, članovi naše porodice, razumeti naše greške bolje od bilo koga drugog. Oni će takođe biti najiskreniji, oni neće oklevati da nam kažu kada misle da grešimo, oni će iskreno deliti našu radost kada u nečemu uspemo.

Da…, i ovo: dobra porodica je ona koja se smeje zajedno. Dobra porodica nam vraća uspomene na prve godine života, one kojih se jedva sećamo, podseća nas na naša posrtanja kada smo bili mali, tako da nikada ne zaboravimo zdravu naviku da se ponekad sami sebi smejemo.

Dakle, komunikacija je od vitalnog značaja za svaki odnos, uključujući i one unutar porodice. Na ovaj način se roditelji, kao i deca, osećaju srećno, cenjeno, shvaćeno.

Naravno, biće trenutaka u kojima je to savršenstvo nemoguće. Moraćete da radite da biste povratili to stanje.

Konačno, možemo reći da su najbolje porodice one u kojima se svi osećaju kao deo jedne celine, one u kojima se radost i bol dele iskreno, u kojima snaga i leži u njihovom zajedništvu i u trenucima koje provode zajedno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama