Poznati ginekolog koji je radio širom sveta: Muškarac ne treba da prisustvuje porođaju, jer je onda ceo proces duži, bolniji i teži

Za mnoge muškarce prisustvovanje porođaju deteta važan je i emotivan događaj.

Međutim, jedan od vodećih svetskih opstetričara i ginekologa Majkl Odent smatra da prisutnost oca može dovesti do toga da porođaj bude duži, bolniji i komplikovaniji.

„Dolazak beba na svet bio bi jednostavniji kad bi žene ostale same s babicom koja bi im pomagala, kao nekada“, izjavio je Odent i pojasnio zašto idealno okruženje za porođaj ne uključuje muškarce.

„Više od 50 godina radio sam na porođajima u bolnicama u Francuskoj, Engleskoj i Africi. Najbolje okruženje koje poznajem za lak porođaj je kada nema nikoga oko porodilje osim tihe i iskusne babice. Dakle, bez doktora i bez muža“, rekao je on za Observer.

„Porođaj je lakši i brži u takvim situacijama nego kada su u blizini drugi ljudi, posebno muške figure – muževi i doktori“, istakao je ovaj doktor.

Odent tvrdi da prisutnost muškarca kod žena podstiče proizvodnju adrenalina, koji nas čini napetim, i usporava prirodnu proizvodnju oksitocina, koji je vitalan za porođaj.

„Ako nedostaje oksitocina, trudovi nisu toliko delotvorni i sve postaje teže. Porođaj postaje duži, bolniji i teži jer je hormonska ravnoteža u ženi poremećena neprimerenom okolinom. To objašnjava činjenicu da sve više žena danas rađa carskim rezom“, tvrdi ovaj ginekolog.

Muškarci su počeli da prisustvuju porođajima 1950-ih. Odent to povezuje s „industrijalizacijom rađanja“, kada su žene počele da rađaju u bolnici, a ne kod kuće, pa su želele da ih neko podrži tokom procesa.

Inače, Odent se zalaže za porođaj u vodi, ističe važnost kontakta kože na kožu nakon porođaja i podstiče dojenje unutar prvog sata od rođenja deteta.