Pravila kojih se pridržavaju srećne porodice

16 maja, 2016

Nisu to baš bravila, ali jesu neki mali rituali koje možete i vi da primenite u svojoj porodici.
porodica-
Porodični ciljevi
Utvrdite šta je vaša porodična “misija”. To će vas približiti jedne drugima, a deca će odrastati sa janom svešću o prodičnim vrednostima. Neka i najmlađi doprinesu, formulišući na svoj način ono što oni doživljavaju kao “misiju” vaše porodice.
Važna mesta
Vodite decu na mesta koja su važna za vašu porodicu. To može biti mesto u kojem su se rodili baka i deka, ali i kafić u kojem su se mama i tata upoznali. Na taj način ojačaćete povezanost vaše porodice.
Porodične priče
Pričajte priče o ostalim članovima porodice. Upoznajte decu sa porodičnom istorijom, neka znaju za veselog ujaka pustahiju sa bakine strane, za storgu tetku “usedelicu” sa dedine… Pričajte im šta su ostali članovi porodice radili na dan kad su se oni rodili, kako ste saopštlili baki i deki da će dobiti unuče… Takve priče doprinose bliskosti, a deca rastu svesna radosti koju je izazvao njihov dolazak na svet.
Bake i deke
Neka deca budu bliska sa bakama i dedama. Pobrinite se da odvojite vreme za posetu baki i dedi, čak i kad ste mrtvi umorni, čak i kad ne znate gde vam je glava od posla. Ta nežnost koju deca upiju od baka ideda, ostaje tokom celog života izvor ljubavi i sigurnosti, na potpuno drugačiji način od one, takođe dragocene, koju izgrade na roditeljskoj ljubavi.
Porodični sastanci
Organizujte porodične “sastanke”. Jednom nedeljno sedite sa decom i “pretresite” sve ono lepo i manje lepo što vam se svima dogodilo u prethodnih nekoliko dana, i napravite planove za vikend koji dolazi.
Porodični rituali
Držite do porodičnih rituala. To može biti odlazak u zoološki vrt subotom pre podne, veče za filmove petkom, odlazak na ručak u omiljeni restoran na ručak prve nedelje u mesecu ili nešto slično. Ali, kad jednom započnete tradiciju, nema odstupanja ni zbog sastanka, ni zbog sređivanja kuće. Neka to bude vaše vreme.
Međusobno poštovanje
Stavljajte jedni drugima do znanja da cenite sve što onaj drugi radi. Naučite decu da je “hvala” lepa reč koja nije rezervisana samo za druge ljude, već i za mamu i tatu, brata ili sestru.
Jedan na jedan
Provodite redovno vreme sa decom odvojeno. Bez obzira na uživanje u zajedničkoj igri, deci je potrebno vreme “jedan na jedan” sa roditeljima, pa se postarajte da im to pružite.
Smeh
Smejte se zajedno. Šalite se, gledajte komedije, ali iznad svega, naučite decu da se šale na svoj račun. To je dobar način da ojačate povezanost unutar porodice.
Obroci
Jedite zajedno. Iako to nije uvek lako izvesti zbog obaveza oko posla ili škole, pobrinite se da se bar nekoliko puta u toku nedelje okupite za stolom. To može biti doručak subotom ujutru, kada možete jesti i u pidžamama, ili večera sredom… Kad god možete – ne propuštajte priliku.
Razgovori
Razgovarajte. Ali stvarno razgovarajte. I vi sa partnerom, i vas dvoje sa decom. Bez ometanja u vidu mejlova, SMS-ova ili vesti na televiziji. Slušajte aktivno ono što drugi članovi porodice govore. Tako učite decu da je njihov glas važan, ali i da je važno da umeju da slušaju druge. To je jedna od najdragocenijih životnih lekcija koju možete da im date..
Nežnost
I ljubite se. I vi sa partnerom, jer je važno da deca vide i osete da se mama i tata vole, a ljubite i mazite i decu, što više možete. Dok su mala bar. Čim malo porastu, počeće da se “otimaju”, pa će vam biti žao što to niste češće radili dok su bili mali.
 
Autor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama