Предлози за нове речи у српском језику – уместо “копи-пејст”, “скупи-крпи”

Сајт “Мала библиотека” из Лондона организовао је такмичење на коме се бира – најлепша нова српска реч! Такмичење је почело овог месеца и траје до 15. септембра, а може да учествује свако ко жели, тако што ће послати свој предлог.

Циљ је, каже уредник странице Вељко Жижић за Новости, да се наш језик обогати речима које описују нове појмове и животне чињенице, али и којима би били замењене туђице које немилице користимо.

– Очигледно је да су српском језику потребне нове речи – каже Жижић за “Новости”. – Циљ је да скренемо пажњу српске јавности на речи и вредност речи које говоримо. Понекад из расејања ми посебно добро видимо и осећамо погубан утицај коришћења туђица. Мени је неприхватљиво да пред својом децом, која енглески добро говоре, уместо “образовање” изговорим реч “едукација”. И иначе је та реч у српском језику потпуно извитоперена. Овде треба рећи да и други језици имају слична такмичења. Иако се ово не каже често, ми смо народ богат и уман, врвимо добрим и вредним људима, богатим језиком и вредним друштвеним тековинама. Понекад то заборављамо. Језик је средство и огромна друштвена вредност и тековина. Мора бити љубоморно чувана.

Иако је такмичење недавно почело, предлози већ пристижу, а наш саговорник нам наводи неке од њих:

– Из Аустралије смо добили “скупи-крпи”. Ово је предлог замене за копи-пејст. Српском језику недостаје пуно савремених израза у свету рачунара, па ово није лош покушај. Професор из Никшића нас је обрадовао овом речју: “светлозарје” уз објашњење да се састоји из две речи – светло и зарје и да се може користити када нас озарује тренутак кад грашне светло од грома, од пролазеће комете… али и за човека сатканог од светлозарја. Из Новог Сада је стига реч “надувеница”, за некога ко се представља посебно образованим.

Вељко Жижић наглашава да се наш језик говори у више од сто земаља на свету, па је достигнуће повезати све те заједнице једном темом.

Цео текст: Новости