Prenatalni test iz krvi o trošku države, u GAK Narodni front

25 avgusta, 2022

Ginekološko-akušerska klinika Narodni front u Beogradu po završetku obuke zaposlenih počinje primenu najsavremenije genetske dijagnostike. To znači da majke sa visoko-rizičnom trudnoćom od oktobra više neće uzorke za ispitivanje genetskih bolesti slati u inostranstvo, već će se sve obavljati kod nas.

“To je metoda koja iz jednog uzorka krvi analizira tzv. klinički egzom – to je 4.800 gena se analizira i utvrdi se da li u nekom od njih postoji neko odstupanje odnosno mutacija”, kaže direktor GAK Narodni front Željko Mirković.

Uz uput nadležnog ginekologa, nakon odlaska u genetičko savetovalište u klinici Narodni front, ukoliko postoje indikacije, trudnici se savetuje da uradi dalja ispitivanja kroz najnovije dijagnostičke metode.

“Metoda sekvenciranja nove generacije namenjena je pre svega trudnicama kod kojih je viđena neka anomalija ploda. Uvođenjem hromozomskog ereja i nove metode sekvencioniranja mislim da će to biti značajan pomak u prenatalnoj dijagnostici u našoj zemlji”, kaže genetičarka Minja Toljić.

Prisustvo anomalija ili bolesti ploda, koje su lekari ranije mogli samo da konstatuju na samom porođaju, biće moguće utvrditi testiranjem i pre pojave simptoma.

“Sa pojavom ovih novih metoda i molekularne biologije i nabavkom ova dva nova aparata i osnivanjem laboratorije koja ima jako kvalitetan kadar, možemo da otkrijemo promene koje su manje od hromozoma”, kaže Željko Miković.

Promene na genima mogu da budu uzrok autizma, mentalne retardacije i različitih psihofizičkih oboljenja. Najvažnija uloga najnovijih dijagnostičkih metoda je davanje informacija roditeljima na vreme, radi donošenja odluke o trudnoći ili budućim pokušajima sticanja potomstva.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama