Пренатални тест из крви о трошку државе, у ГАК Народни фронт

Гинеколошко-акушерска клиника Народни фронт у Београду по завршетку обуке запослених почиње примену најсавременије генетске дијагностике. То значи да мајке са високо-ризичном трудноћом од октобра више неће узорке за испитивање генетских болести слати у иностранство, већ ће се све обављати код нас.

„То је метода која из једног узорка крви анализира тзв. клинички егзом – то је 4.800 гена се анализира и утврди се да ли у неком од њих постоји неко одступање односно мутација“, каже директор ГАК Народни фронт Жељко Мирковић.

Уз упут надлежног гинеколога, након одласка у генетичко саветовалиште у клиници Народни фронт, уколико постоје индикације, трудници се саветује да уради даља испитивања кроз најновије дијагностичке методе.

„Метода секвенцирања нове генерације намењена је пре свега трудницама код којих је виђена нека аномалија плода. Увођењем хромозомског ереја и нове методе секвенционирања мислим да ће то бити значајан помак у пренаталној дијагностици у нашој земљи“, каже генетичарка Миња Тољић.

Присуство аномалија или болести плода, које су лекари раније могли само да констатују на самом порођају, биће могуће утврдити тестирањем и пре појаве симптома.

„Са појавом ових нових метода и молекуларне биологије и набавком ова два нова апарата и оснивањем лабораторије која има јако квалитетан кадар, можемо да откријемо промене које су мање од хромозома“, каже Жељко Миковић.

Промене на генима могу да буду узрок аутизма, менталне ретардације и различитих психофизичких обољења. Најважнија улога најновијих дијагностичких метода је давање информација родитељима на време, ради доношења одлуке о трудноћи или будућим покушајима стицања потомства.

Извор: Б92