Препоручујемо: Четири приручника за сваког наставника, о васпитању у школи

октобар 8, 2023

С обзиром на околности у којима се претходна школска година завршила, а нова почела, школама је засигурно потребна сва подршка коју могу да добију како би се успешно суочили са изазовима који их чекају. Помоћ је школама неопходна и да би што боље организовали активности чијом ће се реализацијом и активним укључивањем ученика допринети првенствено развоју позитивних људских вредности код ученика, као и унапређивању односа заснованих на међусобном поштовању, сарадњи и солидарности уз уважавање различитости.

У ту сврху желимо да вас упознамо са Едукином библиотеком Педагошка раскршћа, посебно са оним  делима која наглашавају значај васпитања, међусобне сарадње и партнерства свих актера у васпитно-образовном процесу, заједничког интереса и одговорности према деци.

Библиотека Педагошка раскршћа

Постоји неколико разлога који су утицали да Издавачка кућа Едука покрене библиотеку Педагошка раскршћа.

Сведоци смо, већ годинама, афирмације негативних вредности, чиме се погоршавају услови за васпитно деловање на младе. Питања моралног васпитања и развијања етичне личности као да се потискују у други план. Маргинализују се и педагози и педагогија, а уместо њих у помоћ се све чешће призивају школски полицајци. Економска криза и беспарица нарочито погађају непрофитне делатности као што је образовање.

Друго, на тржишту научне и научно-популарне литературе у нас се већ годинама само спорадично појави понеки наслов из области педагошких наука, односно филозофије и праксе савременог образовања. У исто време траже се брже промене у образовању и квалитетнији исходи овог рада. 

Из ове богате и вредне библиотеке издвојили смо четири наслова које сматрамо врло корисним за наставника данас.

Љубица Продановић: ПРОВЕРИТЕ КАКО ВАСПИТАВАТЕ У ШКОЛИ

Књига која је пред вама има елементе теорије и размене искустава у вашем стручном усавршавању у области остваривања васпитних задатака као учитеља, предметног наставника или професора одељењског старешине и члана појединог стручног актива школе у којој радите.

Ваше васпитно деловање се огледа и у поступцима у појединим ситуацијама у контактима с ученицима, колегама и родитељима, на часу и ван њега. Оно од чега се у том деловању почиње јесте тражење одговора на питање зашто је до те ситуације дошло и анализирање узрочно-последичних веза. Познајући могуће узроке појединој појави у личном или заједничком понашању ученика, успешније ћете сагледати и своје могуће деловање. Од многих ситуација у којима ћете се у току праксе наћи као наставник изабрали смо неколико десетина најчешћих, груписаних у седам поглавља, колико је и врста деловања као васпитача. Да ли ћете усвојити деловање које вам се препоручује на крају сваке анализиране ситуације, ваше је лично и професионално опредељење.

 Оливер Хехлер: ПЕДАГОШКО САВЕТОВАЊЕ

Књига признатог немачког педагога и терапеута за децу и младе, пружа нам, из педагошке перспективе, могућност темељног разумевања саветовања као форме педагошког деловања, развијајући изворни модел саветодавне праксе. Педагошка теорија представљена у овој књизи доживљава саветовање као једно од васпитних средстава и тиме претпоставља разлику између педагогије као научне дисциплине и професије. У њој се на проницљив начин демистификује саветовање као поступак широког спектра, постајући педагошки засновано, високо специјализовано и делотворно средство самоваспитања.

Азра Рађеновић, Марина Смиљанић: Приручник за разредне старешине

Азра Рађеновић и Марина Смиљанић су Приручник за разредне старешине написале у намери да помогну разредним старешинама тако што им неће само пружити драгоцену подршку, и охрабрење него и дати неопходне смернице за веома захтевну и одговорну улогу, за коју, нажалост, не постоји посебан предмет током школовања наставника.

Како саме истичу у предговору: „Важност оспособљавања за разредно старешинство на наставничким студијама произилази из чињенице да су сви учитељи разредне наставе уједно и разредне старешине, а већина наставника предметне наставе преузима и послове разредног старешине, који су бројни и сложени.“

Преносећи богато дугогодишње професионално искуство стручних педагошких сарадница, ауторке су овим приручником обрадиле елементе важне за доброг разредног старешину и ваљано вођено разредно старешинство: особине доброг разредног старешине, планирање и програмирање рада, час разредног старешине, административни послови, седнице, сарадња са родитељима, исхрана, социјална и здравствена заштита ученика, професионална оријентација, излети и екскурзије, дисциплина и педагошке мере, појава насиља у одељењу и у школи, рад са ученицима са сметњама у развоју – до кризних ситуација у школи. У Додатку се наводе конкретни примери у појединим ситуацијама, обрасци, планови рада и активности, примери радионица за рад с родитељима итд.

Нејтан Мејнард, Бред Вајнстин: ШКОЛА И ДИСЦИПЛИНА – 9 НАЧИНА СУЧЕЉАВАЊА У РАЗВИЈАЊУ КУЛТУРЕ ОДГОВОРНОСТИ И ЕМПАТИЈЕ

На иновативан и избалансиран начин књига прилази проблему школске дисциплине, представљајући девет модела употребе принципа сучељавања који доводе до успостављања културе одговорности и емпатије. Аутори дају практичне савете и употребљиве стратегије у контексту ситуација из стварног школског живота. При томе су вођени императивом промене у понашању који може довести до очувања и изградње здравијих односа у школском колективу. Емпатија и одговорност, на којима почива свака здрава социјална заједница, представљају окосницу васпитне стратегије која може помоћи наставнику да се избори са свакодневним изазовима свог позива.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама