Problemi predškolskih ustanova: Program “Godine uzleta” ne može se izvoditi u našim uslovima gde grupe broje po 30 dece

februar 13, 2023

Četvorogodišnji dečak iz Vladičinog Hana preminuo je u večernjim satima 27. decembra nakon što je u vrtiću progutao žir. Prema poslednjim zvaničnim informacijama o slučaju, tužilaštvo u tom gradu pokrenuće postupak protiv dežurne vaspitačice zbog krivičnog dela “napuštanje nemoćnog lica”.

Predsednica Odbora predškolskih ustanova Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” Suzana Lazarević komentarisala je za Telegraf da deca tog uzrasta još uvek ne razlikuju šta sme, šta ne sme, da četvorogodišnjaci nisu predvidivi, da je velika tuga stručnih radnika za preminulim detetom i njegovom porodicom, ali i za koleginicom, koja će nezavisno od eventualne krivice morati da provede vek imajući ovaj događaj na umu. Ona je istakla rekla da su brojne okolnosti doprinele tome da se tragedija dogodi.

Ona je upozorila da su grupe dece u vrtiću prevelike i da je inspekcija nemoćna da ih smanji na predviđene okvire.

Dalje je rekla da je dete uzelo žir sa jelke i da isti tu nije bio slučajno.

– Kao što škola ima određene oblasti koje obrađuje sa decom, tako imamo i mi u vrtiću. Ovo je prvo bio pilot program. On je UNICEF-ov i mislim da nije prilagođen našem podneblju. Koleginice koje treba da sprovode taj program, a tu spadaju i medicinske sestre koje rade u vrtiću, niko nije pitao da li može i da li treba nešto menjati u starom programu – kazala je Lazarević dodajući da su teoretičari dali svoj sud, ali da praktičari nisu dobili priliku da se izjasne.

Novi program rada

Program “Godine uzleta”, Nove osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja i započet je krajem prošle decenije ovog veka.

– Nije problem sa programom, nego sa brojem dece uključene u taj program. Kukuruz, pirinač, juta… Rizično za decu tog uzrasta. Struka kaže da sve to može, ali ne sa tolikim broje dece i ne sa takvom kocepcijom predškolskih ustanova i radnih soba. Prostor je u redu, ali ako jedan vaspitač može da radi sa petoro dece to što nove osnove zahtevaju, onda je to ok. Ali je prosto nemoguće ispratiti rad u grupi sa 25 i više – kaže ona i dodaje:

Objašnjava da su deca bila u susretu sa grubim materijalima.

– Tu su šrafovi, holšrafovi, ekseri, čekići, tesle, klešta, sve treba da imam u sobi i da bude dostupno detetu od kad dođe u vrtić dok ne krene kući.”, objašnjava ističući primer Slovenije u kojoj se na petoro dece nađe jedan vaspitač i gde joj se čini mogućim ovakav program sprovesti bez rizika – kaže.

Dodaje da su vaspitači na obukama bili u prilici da se požale, ali da razumevanje nadležnih nisu dobili.

– Odgovor je otprilike da smo mi profesionalci i da treba da predvidimo svaku dečiju reakciju. Ovo trenutno ništa nije bezbedno.

Ljudi oštri u komentarima

Roditelji dece dece predškolskog uzrasta ili čak vaspitači oštri su u komentarima u vezi sa ovim događajem.

– Uvođenje rada po novim osnovama svu decu dovodi u veliku opasnost. I što je najtužnije, malo ih čemu pametnom može naučiti. Podnaslov njihovih osnova je da deca sama biraju kada, šta i gde žele da rade i istražuju. Što je apsurdno jer su u tom uzrastu nezreli i nesvesni opasnosti od eksperimentisanja u istraživanju novih nepoznatih sadržaja. Od vaspitača se očekuje da budu posmatrači i da prate dečije želje i interesovanja, ali da se ne mešaju. Po mom mišljenju, počinje niz uništenih generacija – glasi jedan.

Bez pružanja hitne pomoći

O okolnostima konkretnog slučaja Lazarević iz sindikata rekla je i da je u televizijskom uključenju otkrila da su vaspitačima ruke vezane kada je u pitanju pružanje pomoći.

– U studiju je bio jedan doktor, navodi te ovaj zahvat, te onaj. Pitala sam: ‘Doktore, da li vi znate da je beogradska hitna pomoć pre par godina kod nas držala obuku i da ja kao vaspitač ne smem ništa da preduzmem kad se nešto desi, jer ja nisam stručno lice?’ Po protokolu je da pozovem hitnu pomoć i da zabeležim događaj u svesci kod sestre na trijaži. Čak ni sestra na trijaži ne sme da radi, jer mi nismo stručna lica i obučena za davanje takve pomoći – kaže ona, dodajući:

– Novinarka pita: ‘Šta sad? Vi stojite tako i gledate skrštenih ruku?’ Ja kažem taman posla, ali vezane su mi ruke, i ako koleginica nije reagovala nikako, a mislim da nije, to je za nju plus u svoj ovoj nesreći jer neće biti terećenja za neadekvatno pružanje pomoći”, kazala nam je u razgovoru još s kraja prošle godine, još uvek ne znajući za informacije o pokretanju postupka protiv vaspitačice ni pojedinosti tužbe – navodi.

Izvor: Telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Problemi predškolskih ustanova: Program “Godine uzleta” ne može se izvoditi u našim uslovima gde grupe broje po 30 dece"

  1. Sekula kaže:

    Zna se ko je odgovoran kad se ovako nešto desi – resorni ministar.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama