Prof. Dejić: Od rođenja do 6. godine dečji mozak je najspremniji za učenje. Evo kako da im pomognemo

22 januara, 2022

“Budite strpljivi s decom dok rešavaju zadatke. Vaša podrška im je neophodna. Prihvatite svaki pokušaj deteta da reši zadatak, makar i pogrešno, jer je to dečje stvaralaštvo.

Radujte se detetovom uspehu, hvalite ga. Pomažite mu samo neophodnim savetima, a ne rešavajte zadatak umesto njega. Samo na taj način detetu će matematika postati igra i ono će želeti da radi dalje.”

Ovo su reči profesora Mirka Dejića i Branke Dejić, autora već dobro poznatih zbirki matematičkih i logičkih zadataka Matematika kao igra 1 i 2, za decu od 5 do 7 godina. Ove zbirke dobile su Nagradu za najbolji predškolski udžbenik u Evropi u 2012. godini. Prof. Dejić autor je i nekoliko univerzitetskih i osnovnoškolskih udžbenika, kao i niza popularnih matematičkih knjiga za decu i odrasle, među kojima je i priručnik Predškolac u svetu matematike namenjen roditeljima i vaspitačima.

Najnovije izdanje Mirka Dejića i Branke Dejić pod nazivom Matematička vrteška podjednako je kreativno, maštovito, okrenuto razvoju logike, matematičkih veština, kreativnog mišljenja.

Kako kod predškolaca pomoću matematike razvijamo mišljenje?

U periodu od rođenja do šeste (sedme) godine mozak dece je najefikasniji i najspremniji za učenje. Taj razvoj direktno utiče na detetov uspeh u školi, ali i kasnije.

Pored sadržaja u prvom delu knjige Matematička vrteška, u kom se sistematski razvijaju matematički pojmovi, u drugom delu knjige dat je niz zadataka pogodnih za razvijanje mišljenja i inteligencije kod dece. Svi zadaci su formulisani tako da kod dece izazovu radoznalost, želju da ih rešavaju i radost nakon rešenog zadatka. Shodno uzrastu dece ti zadaci imaju jasno izražene i za decu važne ciljeve. Njihovom izradom utiče se na razvoj apstraktnog i formalnog mišljenja kod dece, čiji će zamah nastupiti tek posle desete godine.

Samostalno dolaženje do ideje o rešavanju zadatka i naslućivanje rešenja razvija stvaralačke potencijale dece, kao i intuiciju neophodnu u rešavanju matematičkih problema. Kratka zbunjenost na početku rešavanja zadatka motiviše dete da istražuje šta predstavlja problem u zadatku. To donosi radost i želju da se ide dalje. 

Matematička vrteška namenjena je deci uzrasta od 5 do 7 godina, bez obzira na sklonost ka matematici jer ona nije zbirka običnih zadataka. Svaki zadatak je jedna mala igra, zagonetka čije rešavanje deci donosi zadovoljstvo. Kako je ova zbirka koncipirana?

Knjigu smo pisali i koncipirali tako da bude adekvatna uzrastu koji ste naveli, ali i da prati Pripremni predškolski program. Formalno gledano, knjiga ima dva dela. Jedan se odnosi na sistematsko razvijanje matematičkih pojmova i uspešnu pripremu dece za praćenje nastave u prvom razredu osnovne škole, a drugi na razvijanje mišljenja i inteligencije kod dece. Tematske jedinice u zbirci su tako raspoređene da deca postepeno, neprimetno, kroz igru uče matematičke pojmove, i to po pedagoškim načelima – od prostog ka složenom.

Da li je knjiga namenjena svoj deci uzrasta od 5 do 7 godina?

Knjiga Matematička vrteška zamišljena je da pomogne deci, najviše onoj koja su u uzrastu od 6 do 7 godina, da se uspešno matematički pripreme za polazak u školu. Ipak, ako dete pokazuje želju i sklonost, naravno da se knjiga može koristiti i ranije, u vrtiću ili kod kuće. Ako je dete dobro matematički pripremljeno na predškolskom nivou, nastavak školovanja biće manje stresan, jednostavniji i zanimljiviji. 

Na koji način ova knjiga može da pomogne deci u pripremi za polazak u školu?

Radeći na ovoj knjizi, trudili smo se da odaberemo i osmislimo adekvatne i propisane sadržaje, da ih preradimo tako da odgovaraju uzrastu dece kojima je knjiga namenjena, da učinimo da sadržaji budu životni i interesantni i da se uklapaju u njihova interesovanja.

Download (PDF, 1MB)

Na sadržaje iz knjige direktno se oslanjaju sadržaji propisani nastavnim programom za prvi razred. Za razliku od klasičnih udžbenika ove vrste, knjiga sadrži niz zadataka koji će pomoći razvitku logičkog mišljenja, veoma značajnog za različite matematičke aktivnosti koje podstiču umni razvoj dece. Sve ovo je veoma važno za jedan zreli polazak dece u školu.

Da li i kako ova knjiga može biti korisna i vaspitačima?

Dete spontano uči šta je gore, a šta dole, šta je iza, a šta ispred. Sreće se s pojmovima levo, desno, u, na, van, uočava koliko ima nečega, sreće se s brojanjem, nizovima, merenjem, uviđa da nešto liči na neku geometrijsku figuru (kvadrat, pravougaonik, krug itd.) ili geometrijsko telo (kocku, kvadar, loptu itd.).

Download (PDF, 179KB)

Sve nas to, iako je reč o maloj matematici, navodi na potrebu za organizovanijim radom u pogledu razvijanja matematičkih pojmova na predškolskom nivou. Kako je u pisanju knjige ispoštovana savremena metodika rada sa predškolskom decom, psihofizički uzrast dece i Pripremni predškolski program, vaspitači u svojim ustanovama mogu koristiti ovu knjigu. Vaspitači će u knjizi naći konkretizaciju onoga što su na studijama učili u okviru predmeta Metodika razvoja matematičkih pojmova, koji sam i sam predavao na Učiteljskom fakultetu u Beogradu.

Download (PDF, 1021KB)

 

Na koji način je najbolje da roditelji učestvuju u korišćenju ove knjige?

Bitno je da roditelj detetu pročita zadatak i učini da dete razume šta se od njega traži da uradi, da uoči uslove, veze itd. Dete ne treba siliti, niti opterećivati radom. Neka dete, uz kontrolu, radi petnaest do trideset minuta nekoliko puta nedeljno. Treba poštovati detetov uzrast, pa ako se učini da je neki zahtev za dete težak, trebalo bi da se ide na lakše zahteve, a kasnije se vratiti da se dovrši ono što nije urađeno. Roditelji treba da budu strpljivi s decom dok rešavaju zadatke. Dobro bi bilo da prihvatite svaki pokušaj deteta da reši zadatak, makar i pogrešno, jer je to dečje stvaralaštvo. Dete treba da pohvalimo i da se radujemo njegovom uspehu. Detetu se pruža pomoć samo neophodnim savetima i nikako ne treba da mu se rešavaju zadaci. Samo na taj način detetu će matematika postati igra i ono će želeti da radi dalje. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama