Prof. Miletić: Soda bikarbona NE MOŽE ukloniti pesticide sa voća i povrća

31 maja, 2022

Pre nego što svom detetu ponudi jagodu čija je sezona u punom jeku, gotovo svaki roditelj koji je to voće kupio na pijaci ili u prodavnici mora se zapitati – da li je ovo voće zdravo za moje dete? Dajem li svom detetu ostatke nekakve hemije? Isto važi i za zelenu salatu, mladi luk, jabuke koje kupujemo a čije poreklo ne poznajemo.

Foto: Canva

Potencijalno prisustvo štetnih supstanci u voću i povrću brine mnoge potrošače. Novica Miletić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže za RTS da bi pesticidi morali da se primenjuju pravilno, a da je stav agronoma da soda bikarbona prilikom pranja ne može da odstrani pesticide.

Novica Miletić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da su pesticidi su sredstva koja se koriste za suzbijanje štetnih bioloških agenasa, a to su prouzrokovači biljnih bolesti i štetočina.

„Te bolesti mogu da naprave štete, a kada ih tretiramo sa pesticidima očuvamo prinos. Sa pesticidima ne povećavamo prinose, jer se ono postiže navodnjavanjem ili đubrenjem azotom. Štetočinama je hrana prvo dostupna, kao što se prvo jabukama hrani jabukin smotavac, prvo se on hrani, pa čovek. Mi moramo da primenjujemo pesticide, a da bismo izbegli potencijalnu opasnost, pesticidi moraju da se primenjuju pravilno“, navodi Miletić.

To znači, dodaje, da se primenjuju u optimalno vreme.

„Ako se pogreši imaćemo štete, to je sa aspekta očuvanja. Sa aspekta zdravlja ljudi moramo da koristimo jedinjenja koja su registrovana i ona koja su dozvoljena u EU. Ministarstvo kada registruje preparate, registruje one koje su dozvoljene u EU“, ističe Miletić.

Prema njegovim rečima, proizvođači moraju sve to da ispunjavaju i da se pridržavaju karence, vremena koje bi trebalo da prođe od tretiranja do berbe.

Kontrola na inspekcijama

Sama kontrola je, kaže, na državnim institucijama i inspekcijama.

„Uzimaju se uzorci na pijacama. Često su ti uzorci bili ispravni koliko smo pratili u poslednje vreme. Mi kada izvozimo voće i povrće, analize ostataka pesticida se rade, i ovde i strana uvoznik. Ako je plod lep, stoji da je tretiran, ali ako je optimalno rađeno, tu ne sme da bude ostataka. Isto tako ako je plod crvljiv i to nije stopostotni znak da jabuka, ako je jabuka u pitanju, nije tretirana. Pre je razlog da nije na vreme tretirana“, navodi Miletić.

„Kora je skoro najhranljiviji deo. Tačno je da jedan deo pesticida može da se nađe i u kori. Zdravije je da se pojede jabuka sa korom, nego da se oljušti“, zaključuje Miletić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama