Психолог набројао 19 грешака које родитељи праве, а да нису свесни дугорочних последица

Једнако је штетно чинити све ове грешке као и игнорисати савете да их не чините
porodica
СВИ грешимо и нико није савршен нити смо се родили с упутствима како бити најбољи родитељ на свету. То је чињеница, но ево и савета – ако вам неко покуша указати на грешке које суставно чините код одгоја свог детета, свакако послушајте и одмерите јер наше навике и грешке које чинимо чак и несвесно, доиста могу оставити дугорочну последицу, ма колико год мислили – није то ништа страшно. О типичним родитељским грешкама проговорио је недавно један амерички психолог – Мике Леарy, и то на темељи учесталих упита и коментара на форуму портала Fatherly.com.  Према његовом мишљењу ово су типичне грешке:

1. Дајете деци превелик избор

Желиш ли душо ово или ово? Не, дете желе нешто треће. Многи родитељи мисле да је богат избор добар за дете, али чињеница је да деца заправо у великој већини случајева не требају избор – требају вас да будете њихов водич, а не да их затрпавате избором који их збуњује те им даје простора да постану превише избирљиви.

2. Превише их хвалите за све што ураде

На похвалу се лако навикнути па деца коју се хвали за сваки корак и сваку радњу дословно постају зависни од похвала те на њу више не гледају као на подстицај већ обавезу коју родитељ мора испунити да би се дете осећало добро због свега што је учинило. Не због радње, помака, успеха, већ због ваше похвале.

3. Трудите се усрећити их увек и на сваком месту

Задатак детета је да се само научи како усрећити сам себе, а не да стално чека вас који ћете их усрећити – не црвеном него плавом шољицом, сваки дан новом играчкицом, подилажењу њиховим вечним жељама. Дете ће тако сваки дан бити све даље и даље од правог схватања среће.

4. Превише их се мази и повлађује

С временом ће њихов циљ постати оно што ниједан родитељ не жели – с превише повлађивања дете ће с временом схватити право значење манипулације и циљ ће им бити „натерати“ вас да им повлађујете још више. Дајте им шаку – ма колико год вас волели и ценили, ускоро их ни рука неће задовољити.

5. Активно дете покушавате што више активирати

Дете које је тешко задржати „нормалним“ у овим хладнијим данима родитељи често упишу на неколико активности, мислећи да им тиме дају простора и времена да се испуцају, али деца тако често почињу прегоревати па је тешко разлучити јесу ли и даље толико активни јер су навикли бити активни, или су толико (хипер)активни јер већ не знају куд би од свих тих силних активности. Активној деци потребно је понекад дати простор за досаду.

6. Сматрате их препаметнима

Будимо реални, неки родитељи своје ће дете хвалити на сва уста називајући их паметним малим главицама само зато што су се (и опет) попишкила у wc шољу. Није лоше бити подстицајан свом детету, али све има своје границе, јер с превише похвала и „паметних“ придева дете ће с временом почети схватати да је оно једино паметно, а сви остали баш и нису. То води ароганцији коју реално, нитко баш не воли претерано.

7. Ћутите о табу темама

Ако ћете пред децом ћутати о табу темама као што је секс, ма чак и новац – то не значи да ће дете те теме заобићи у животу. Зато уместо да управо родитељ буде тај који ће свом детету у поверењу рећи штошта о важним животним темама, ћутња о њима води томе да ће дете такве одговоре почети тражити у другим људима. Мимо вас, односно, вама иза леђа.

8. Превише их корите ради грешака

Није добро хвалити их за сваку ситницу, али исто тако није добро бити ни претерано критичан када је реч о њиховим грешкама. Запамтите да код одраслих људи конструктивна критика може утицати на порив за усавршавањем, али код деце такав приступ баш и не пали. Чак што више, превелика критичност води пориву за одустајањем, а жеља за перфекцијом учиниће их силно љутима ако погреше.

9. Посрамљивање, игнорисање, претње

Док неки родитељи греше благим приступом, попуштањем и похвалама, неки одлазе у другу крајност па одгојне методе темеље на посрамљивању, игнорисању, претњама. Ни један ни други приступ једноставно нису добри јер немају ни меру ни умереност, и док ће дете првог случај постати више арогантно, размажено, с превише очекивања од других, друго ће дете постати сјена своје сене – дете у страху од неуспеха с малом разином самопоуздања коју им је као посљедицу оставила суставна пријетња и одгој којим је нарушена њихова сигурност и повјерење у родитеља.

10. Терате их на непримерене ствари за њихов узраст

Ово је посебно видљиво у породицама с много деце када су они први „мачићи“ мажени и пажени све док им се не преда палица којом они сами, иако премали, морају преузети обавезе спрам млађе браће/сестара иако сами још нису дошли у доб нити да брину сами о себи, а камоли млађима од себе.

11.  Лимитирате им време пред екраномКада би деца барем могла одрастати без свих тих силних екрана – сигурно би била активнија, маштовитија, креативнија, но како их је у данашње време готово немогуће избацити из живота – лимитирање времена за њима једино је и најбоље што можете учинити за своје дете. Деца постају јако брзо зависна о дигиталним садржајима и онда све ваше жеље да буду оваква или онаква падају у воду јер дете једино што види, једино што жели видети јест неки облик „екрана“.

12. Не дајете деци да се досађују

Жао вам је видети их како се повлаче по стану не знајући куд би са собом (посебно ако су већ постали зависни од телевизијских екрана). Тада родитељи најчешће из силне љубави хитају пошто пото да забаве дете – насупрот томе што сви дечји психолози трубе колико је досада добра ствар за подстицање њихове креативности, смишљање забаве, маштање.

13. Штите их од негативних последица и губитка

Све је више, нажалост, родитеља који мислећи да из добре намере деци желе пружити баш све што они у младости нису могли – купује им се све што дете пожели, враћа им се све што само јако кратко „нису заслужили“, прети им се без стварне казне и онда стижу до тренутка чуђења – „то моје дете не поштује више ништа и никога“. Свако од нас треба данаучи да губи и да не добије све што пожели, како би знали ценити што имамо и што добијемо.

14. Не дајете деци да се играју ризичних игара

Када сте вани дијете се сме играти само на сигурном игралишту јер је то једино место на којем ће бити сигурна. Доказано је да су таква деца постала пуно осетљивија – и са здрављем, несигурнија у друштвеном окружењу, мање спремна на ризике живота једном када више неће толико бдети над њима.

15. Не показујете интерес за њихов дан и утиске

Прије спавања, за време јела, у време вечерњег дружења – стекните навику разговора с вашим дететом. Покажите интерес за све што им се мота по главама јер ће дете тако стећи навику управо се вама обраћати сваки пут када им се догоди нешто – мало или велико.

16. Не читате приче малој деци

Ма колико се год стално прича да је читање и листање прича чак и малој деци изузетно позитивно за њихов развој и за стицање навика читања што ће им касније бити од огромне користи – још увек је мали број деце који имају привилегију уживати у оваквим таквим родитељским тренуцима.

17. Дуду им узимате прерано

С обзиром да не постоје „велики“ докази који ће потврдити да ће дуда учинити више штете него користи, оставите је детету док оно не буде спремно оставити се те своје утешне навике. Јер детету је дуда велика утеха за многе ситуације – не само за спавање.

18. Храните им само ониме што дете воли

Није важно да дете са сваким оброком буде сито до врха – важно је учити их на разноврсне намирнице како би стекла добре темеље за каснију здравију и уравнотеженију прехрану. Па макар појели мало броколија и касније били брже гладни, учинит ћете им више користи него да сте их „зачепили“ увек истим јелом и крафном за крај.

19. Лагани ударци по гузи и након што је дијете напунило 5 година

Једно је када малено дијете лаганим лупкањем по пелени покушавате објаснити да се не што не смије радити, али када таквим физичким чином идете учити дијете које већ схваћа комуникацију – заправо ћете у њима само појачавати осећај беса, љутње и насиља као јединог решења за проблеме.

Извор: index.hr