Psiholog nabrojao 19 grešaka koje roditelji prave, a da nisu svesni dugoročnih posledica

30 novembra, 2016
Jednako je štetno činiti sve ove greške kao i ignorisati savete da ih ne činite
porodica
SVI grešimo i niko nije savršen niti smo se rodili s uputstvima kako biti najbolji roditelj na svetu. To je činjenica, no evo i saveta – ako vam neko pokuša ukazati na greške koje sustavno činite kod odgoja svog deteta, svakako poslušajte i odmerite jer naše navike i greške koje činimo čak i nesvesno, doista mogu ostaviti dugoročnu posledicu, ma koliko god mislili – nije to ništa strašno. O tipičnim roditeljskim greškama progovorio je nedavno jedan američki psiholog – Mike Leary, i to na temelji učestalih upita i komentara na forumu portala Fatherly.com.  Prema njegovom mišljenju ovo su tipične greške:

1. Dajete deci prevelik izbor

Želiš li dušo ovo ili ovo? Ne, dete žele nešto treće. Mnogi roditelji misle da je bogat izbor dobar za dete, ali činjenica je da deca zapravo u velikoj većini slučajeva ne trebaju izbor – trebaju vas da budete njihov vodič, a ne da ih zatrpavate izborom koji ih zbunjuje te im daje prostora da postanu previše izbirljivi.

2. Previše ih hvalite za sve što urade

Na pohvalu se lako naviknuti pa deca koju se hvali za svaki korak i svaku radnju doslovno postaju zavisni od pohvala te na nju više ne gledaju kao na podsticaj već obavezu koju roditelj mora ispuniti da bi se dete osećalo dobro zbog svega što je učinilo. Ne zbog radnje, pomaka, uspeha, već zbog vaše pohvale.

3. Trudite se usrećiti ih uvek i na svakom mestu

Zadatak deteta je da se samo nauči kako usrećiti sam sebe, a ne da stalno čeka vas koji ćete ih usrećiti – ne crvenom nego plavom šoljicom, svaki dan novom igračkicom, podilaženju njihovim večnim željama. Dete će tako svaki dan biti sve dalje i dalje od pravog shvatanja sreće.

4. Previše ih se mazi i povlađuje

S vremenom će njihov cilj postati ono što nijedan roditelj ne želi – s previše povlađivanja dete će s vremenom shvatiti pravo značenje manipulacije i cilj će im biti “naterati” vas da im povlađujete još više. Dajte im šaku – ma koliko god vas voleli i cenili, uskoro ih ni ruka neće zadovoljiti.

5. Aktivno dete pokušavate što više aktivirati

Dete koje je teško zadržati “normalnim” u ovim hladnijim danima roditelji često upišu na nekoliko aktivnosti, misleći da im time daju prostora i vremena da se ispucaju, ali deca tako često počinju pregorevati pa je teško razlučiti jesu li i dalje toliko aktivni jer su navikli biti aktivni, ili su toliko (hiper)aktivni jer već ne znaju kud bi od svih tih silnih aktivnosti. Aktivnoj deci potrebno je ponekad dati prostor za dosadu.

6. Smatrate ih prepametnima

Budimo realni, neki roditelji svoje će dete hvaliti na sva usta nazivajući ih pametnim malim glavicama samo zato što su se (i opet) popiškila u wc šolju. Nije loše biti podsticajan svom detetu, ali sve ima svoje granice, jer s previše pohvala i “pametnih” prideva dete će s vremenom početi shvatati da je ono jedino pametno, a svi ostali baš i nisu. To vodi aroganciji koju realno, nitko baš ne voli preterano.

7. Ćutite o tabu temama

Ako ćete pred decom ćutati o tabu temama kao što je seks, ma čak i novac – to ne znači da će dete te teme zaobići u životu. Zato umesto da upravo roditelj bude taj koji će svom detetu u poverenju reći štošta o važnim životnim temama, ćutnja o njima vodi tome da će dete takve odgovore početi tražiti u drugim ljudima. Mimo vas, odnosno, vama iza leđa.

8. Previše ih korite radi grešaka

Nije dobro hvaliti ih za svaku sitnicu, ali isto tako nije dobro biti ni preterano kritičan kada je reč o njihovim greškama. Zapamtite da kod odraslih ljudi konstruktivna kritika može uticati na poriv za usavršavanjem, ali kod dece takav pristup baš i ne pali. Čak što više, prevelika kritičnost vodi porivu za odustajanjem, a želja za perfekcijom učiniće ih silno ljutima ako pogreše.

9. Posramljivanje, ignorisanje, pretnje

Dok neki roditelji greše blagim pristupom, popuštanjem i pohvalama, neki odlaze u drugu krajnost pa odgojne metode temelje na posramljivanju, ignorisanju, pretnjama. Ni jedan ni drugi pristup jednostavno nisu dobri jer nemaju ni meru ni umerenost, i dok će dete prvog slučaj postati više arogantno, razmaženo, s previše očekivanja od drugih, drugo će dete postati sjena svoje sene – dete u strahu od neuspeha s malom razinom samopouzdanja koju im je kao posljedicu ostavila sustavna prijetnja i odgoj kojim je narušena njihova sigurnost i povjerenje u roditelja.

10. Terate ih na neprimerene stvari za njihov uzrast

Ovo je posebno vidljivo u porodicama s mnogo dece kada su oni prvi “mačići” maženi i paženi sve dok im se ne preda palica kojom oni sami, iako premali, moraju preuzeti obaveze spram mlađe braće/sestara iako sami još nisu došli u dob niti da brinu sami o sebi, a kamoli mlađima od sebe.

11.  Limitirate im vreme pred ekranomKada bi deca barem mogla odrastati bez svih tih silnih ekrana – sigurno bi bila aktivnija, maštovitija, kreativnija, no kako ih je u današnje vreme gotovo nemoguće izbaciti iz života – limitiranje vremena za njima jedino je i najbolje što možete učiniti za svoje dete. Deca postaju jako brzo zavisna o digitalnim sadržajima i onda sve vaše želje da budu ovakva ili onakva padaju u vodu jer dete jedino što vidi, jedino što želi videti jest neki oblik “ekrana”.

12. Ne dajete deci da se dosađuju

Žao vam je videti ih kako se povlače po stanu ne znajući kud bi sa sobom (posebno ako su već postali zavisni od televizijskih ekrana). Tada roditelji najčešće iz silne ljubavi hitaju pošto poto da zabave dete – nasuprot tome što svi dečji psiholozi trube koliko je dosada dobra stvar za podsticanje njihove kreativnosti, smišljanje zabave, maštanje.

13. Štite ih od negativnih posledica i gubitka

Sve je više, nažalost, roditelja koji misleći da iz dobre namere deci žele pružiti baš sve što oni u mladosti nisu mogli – kupuje im se sve što dete poželi, vraća im se sve što samo jako kratko “nisu zaslužili”, preti im se bez stvarne kazne i onda stižu do trenutka čuđenja – “to moje dete ne poštuje više ništa i nikoga”. Svako od nas treba danauči da gubi i da ne dobije sve što poželi, kako bi znali ceniti što imamo i što dobijemo.

14. Ne dajete deci da se igraju rizičnih igara

Kada ste vani dijete se sme igrati samo na sigurnom igralištu jer je to jedino mesto na kojem će biti sigurna. Dokazano je da su takva deca postala puno osetljivija – i sa zdravljem, nesigurnija u društvenom okruženju, manje spremna na rizike života jednom kada više neće toliko bdeti nad njima.

15. Ne pokazujete interes za njihov dan i utiske

Prije spavanja, za vreme jela, u vreme večernjeg druženja – steknite naviku razgovora s vašim detetom. Pokažite interes za sve što im se mota po glavama jer će dete tako steći naviku upravo se vama obraćati svaki put kada im se dogodi nešto – malo ili veliko.

16. Ne čitate priče maloj deci

Ma koliko se god stalno priča da je čitanje i listanje priča čak i maloj deci izuzetno pozitivno za njihov razvoj i za sticanje navika čitanja što će im kasnije biti od ogromne koristi – još uvek je mali broj dece koji imaju privilegiju uživati u ovakvim takvim roditeljskim trenucima.

17. Dudu im uzimate prerano

S obzirom da ne postoje “veliki” dokazi koji će potvrditi da će duda učiniti više štete nego koristi, ostavite je detetu dok ono ne bude spremno ostaviti se te svoje utešne navike. Jer detetu je duda velika uteha za mnoge situacije – ne samo za spavanje.

18. Hranite im samo onime što dete voli

Nije važno da dete sa svakim obrokom bude sito do vrha – važno je učiti ih na raznovrsne namirnice kako bi stekla dobre temelje za kasniju zdraviju i uravnoteženiju prehranu. Pa makar pojeli malo brokolija i kasnije bili brže gladni, učinit ćete im više koristi nego da ste ih “začepili” uvek istim jelom i krafnom za kraj.

19. Lagani udarci po guzi i nakon što je dijete napunilo 5 godina

Jedno je kada maleno dijete laganim lupkanjem po peleni pokušavate objasniti da se ne što ne smije raditi, ali kada takvim fizičkim činom idete učiti dijete koje već shvaća komunikaciju – zapravo ćete u njima samo pojačavati osećaj besa, ljutnje i nasilja kao jedinog rešenja za probleme.

Izvor: index.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama