Psiholog s Jejl univerziteta o tome koji je idealan uzrast da detetu kupite smartfon

novembar 2, 2023

Koliko godina bi trebalo da ima dete kad dobije svoj prvi mobilni telefon? Ako za svoju decu želite srećan život, psiholog sa Jejl univerziteta, Laurie Santos, daje jednostavan odgovor na ovo pitanje: Čekajte što je moguće duže.

Deca uzrasta između 8 i 12 godina provode nešto manje od pet sati dnevno “zalepljena” za svoje telefone, a kad postanu tinejdžeri, vreme pred ekranom raste na čak 8 sati svakog dana, pokazala su istraživanja.

To vreme deca vrlo retko koriste za kreativne i korisne stvari poput kodiranja ili stvaranja korisnog sadržaja. Najveći deo odlazi na skrolovanje na društvenim mrežama i gledanje video-snimaka, kaže Michael Robb u svojoj analizi izveštaja.

A to je, tvrdi Santos, put ka ozbiljnom narušavanju mentalnog zdravlja. Počev od toga što društveni mediji izlažu decu visokom riziku od sajber nasilja, govoru mržnje i diskriminaciji, ne smemo zaboraviti ni to da na internetu dete lako može naleteti na maliciozne, uznemirujuće i neprimerene sadržaje.

“Tinejdžeri svakog dana dobijaju oko 200 notifikacija na svojim uređajima. Njihovi mozgovi se još formiraju i treba im pomoć da se fokusiraju na školu i obaveze, a ne distrakcija koju im donosi neprekidno pištanje telefona.” kaže Santos.

Ako bismo deci mlađoj od 14 godina uskratili upotrebu telefona, to im nikako ne bi naudilo, ali bi im donelo brojne koristi:

  • manji rizik od anksioznosti i depresije
  • bolji kvalitet i kvantitet sna
  • više vremena za fizičku aktivnost napolju

Roditelji bi takođe trebalo da slede sličan model, tvrdi Santos.

“Ako ste neprestano na telefonu, teško će vam biti da opravdate odluku da vaše dete ne može da dobije svoj smartfon. Neće deca želeti da rade onako kako im vi kažete, već onako kako im pokažete” – zaključuje ova psihološkinja sa Jejla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama