Психотерапеут Е. Морин: Ако ухватите себе да изговарате ове фразе, промените своју стратегију родитељства

26 јуна, 2019

Психотерапеут Ејми Морин је написала књигу 13 Things Mentally Strong Parents Don’t Do, а за оне који немају времена да је прочитају, на Инстаграму је издвојила пет ствари које треба да престанете да говорите деци.

“Речи праве велику разлику. Ако нисте пажљиви, можда шаљете деци поруку која их учи нездравим навикама, које могу да их лише менталне снаге и спрече их да остваре свој пун потенцијал”, каже психотерапеут.

Прва фраза коју треба да избаците: Није важно

Без обзира на то да ли је ваде дете забринуто због школске представе или се можда посвађало са својим другом/другарицом, не треба да умањујете њихову бригу речима “Није важно”, колико год да вам се нешто неважним чинило.

Уместо тога, прихватите да је њима важно и помозите им да се носе са својим емоцијама.

Друга фраза коју не треба да говорите: Престани да плачеш

Моринова истиче да нема ништа лоше у плакању и додаје да је то здрав начин исказивања осећања.

Ако ваше дете прави сцену у продавници, једноставно му објасните да такво понашање није ОК, али му ставите до знања да његове емоције јесу, саветује она.

Трећа фраза: Ти си мами/тати најпаметнији

Многи родитељи свом детету говоре да је оно “најпаметније на свету”, “најпаметније у целој школи”, али психотерапеут каже да претеране похвале чине више штете него користи.

Четврта фраза: Све ће бити у реду

Моринова објашњава да, иако родитељи на овај начин желе да увере дете да ће све бити у реду, понекад ствари просто нису у реду и људи морају да се носе са тим – нећете увек бити поред детета да га заштитите од таквих искустава.

“Уместо да им говорите да се ништа лоше неће десити, научите их да су довољно јака да се суоче са свим што им се деси у животу”, саветује она.

Пета фраза: Смири се

А ни речи попут “смири се” нису најбоља идеја. Ако је дете узнемирено или љуто, научите га да се само смири, можда дубоким дисањем или шетњом.

“Ако ухватите себе да изговарате ове фразе, промените своју стратегију родитељства”, саветује психотерапеут.

Извор: Мондо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама