Psihoterapeut E. Morin: Ako uhvatite sebe da izgovarate ove fraze, promenite svoju strategiju roditeljstva

26 juna, 2019

Psihoterapeut Ejmi Morin je napisala knjigu 13 Things Mentally Strong Parents Don’t Do, a za one koji nemaju vremena da je pročitaju, na Instagramu je izdvojila pet stvari koje treba da prestanete da govorite deci.

“Reči prave veliku razliku. Ako niste pažljivi, možda šaljete deci poruku koja ih uči nezdravim navikama, koje mogu da ih liše mentalne snage i spreče ih da ostvare svoj pun potencijal”, kaže psihoterapeut.

Prva fraza koju treba da izbacite: Nije važno

Bez obzira na to da li je vade dete zabrinuto zbog školske predstave ili se možda posvađalo sa svojim drugom/drugaricom, ne treba da umanjujete njihovu brigu rečima “Nije važno”, koliko god da vam se nešto nevažnim činilo.

Umesto toga, prihvatite da je njima važno i pomozite im da se nose sa svojim emocijama.

Druga fraza koju ne treba da govorite: Prestani da plačeš

Morinova ističe da nema ništa loše u plakanju i dodaje da je to zdrav način iskazivanja osećanja.

Ako vaše dete pravi scenu u prodavnici, jednostavno mu objasnite da takvo ponašanje nije OK, ali mu stavite do znanja da njegove emocije jesu, savetuje ona.

Treća fraza: Ti si mami/tati najpametniji

Mnogi roditelji svom detetu govore da je ono “najpametnije na svetu”, “najpametnije u celoj školi”, ali psihoterapeut kaže da preterane pohvale čine više štete nego koristi.

Četvrta fraza: Sve će biti u redu

Morinova objašnjava da, iako roditelji na ovaj način žele da uvere dete da će sve biti u redu, ponekad stvari prosto nisu u redu i ljudi moraju da se nose sa tim – nećete uvek biti pored deteta da ga zaštitite od takvih iskustava.

“Umesto da im govorite da se ništa loše neće desiti, naučite ih da su dovoljno jaka da se suoče sa svim što im se desi u životu”, savetuje ona.

Peta fraza: Smiri se

A ni reči poput “smiri se” nisu najbolja ideja. Ako je dete uznemireno ili ljuto, naučite ga da se samo smiri, možda dubokim disanjem ili šetnjom.

“Ako uhvatite sebe da izgovarate ove fraze, promenite svoju strategiju roditeljstva”, savetuje psihoterapeut.

Izvor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama