Рад од куће док су деца у стану – седам савета који ће вам помоћи да будете ефикасни

Рад од куће многима је до ове године био незамислив, све док пандемија пролетос није “закључала” велики број фирми. Канцеларије су се преселиле у домове, а сналазио се ко је како знао и умео. Након што се све на неколико месеци бар привидно вратило у нормалу, јесенас је све поново постало поново актуелно. Родитељи старијих школараца непрестано се жале како је усклађивање њиховог посла и онлајн наставе скоро па немогућа мисија, а они који имају основце у нижим разредима управо сада, кад је почео распуст, привикавају се на овакав начин рада.

Вероватно сте већ наишли на гомилу савета за рад од куће, који су мање или више ефикасни. Ипак, они су већином упућени онима који код куће имају мир и тишину. А, шта када усред радног задатка из суседне просторије допиру звуци малих “Индијанаца” или нам усред Зум састанка малци упадну у радну собу да се жале на брата или сестру и истерују правду? Некако се деси да баш кад вам је потребна највећа доза концентрације, некоме од њих затреба нешто, или су гладни, досадно им је, траже нешто што им је хитно…

Ко није прошао ову пословно-породичну „тортуру“, нема појма колико то може бити стресно.

С обзиром на то да већ скоро деценију пословне делатности обављам од куће (додуше, као фриленсер, али то не мења много), поделила бих са вама нека своја искуства, а понешто је уобличено и у савете.

Разговарајте са својом децом

Веома зависи од тога којег узраста су ваша деца. Свакако је много лакше са старијима, јер им се заиста лепо може објаснити да мама или тата сада раде од куће. Деца схватају много више него што ми то мислимо и, у највећем броју случајева, поштоваће наше инструкције.

Замолите их да вас не узнемиравају без преке потребе, обезбедите им пре тога довољно занимација према узрасту, помените да би бисте били јако захвални ако не би правили превелику буку… Ипак, не очекујте од деце да буду увек и стопостотно мирни као бубице.

И код најмирније деце, десиће се да дођу и кажу како им је досадно, очекујући од вас да их анимирате или да баш тад имају жељу да играте с њима неку друштвену игру. Много пута до сад ми се десило да текст завршавам са дететом у крилу или обављам важан пословни разговор док ми се оно вере по леђима. Када је било млађе, моји клијенти су неретко преко телефона чули и дететов глас или, чак, плач. Да вас утешим, нико због тога није одустао од сарадње са мном.

То су прилично стресни моменти, чак и када сте прилично талентовани за мултитаскинг. Но, пробајте да се саберете, удахнете дубоко и избројите до десет. Саговорнику се извините, а дете смирите и покушајте још једном да попричате са њим.

Ако су деца млађа, идеално би било да нађете неког ко ће бар повремено да их причува или изведе у шетњу. То време које добијете само за себе је драгоцено и тад ћете радити „пун гас“. То не мора бити жена за чување, уколико немате тих услова. Можда имате комшиницу која би ваше дете повела у парк заједно са својим унучетом или младу рођаку која би радо прискочила у помоћ јер воли децу? Размислите добро о свим опцијама.

Радни кутак или све из фотеље?

Далеко од тога да се не може радити удобно заваљен у фотељу, са лаптопом у крилу и чак уживати у удобности и опуштености свог дома, за разлику од канцеларијског простора, који је посве другачији.

Међутим, кроз неко време може се десити да постанете превише опуштени, а то за посао никако није добро. Идеално је уколико имате на располагању посебну просторију од које можете направити радну собу, али томе може послужити и само један кутак, уређен у пословном маниру.

Ја сам свој радни кутак сместила у угао једне од соба, јер су ми довољни сто и рачунар, а у стану немам слободну просторију без намене. Наместила сам га баш као канцеларијски: користим самолепљиве цедуље на том делу зида као подсетнике, роковници су на комоди поред и увек је савршен ред.

Скренула бих пажњу да је ред јако битан, јер нас он уводи у једну атмосферу дисциплине, која је кључна за ефективно обављање посла. Редовно уклањајте беспотребне цедуље, папире и све друге ситнице из свог радног кутка и оставите само оно што вам је потребно.

Треба ли да напоменем колико сам пута на свом радним столу затицала дететове играчке или цртеже? Истог момента га замолим да све склони на своје место и направим реда. Чисто, уредно, светло место подстицаће вас да будете вредни и креативни.

Рад у кућној или пословној гардероби?

То је она фора: обучена сам у кошуљу, дискретне шминке и пословне фризуре, а испод стола – па, није битно. Може и тако, јер кад се заиста сконцентришете, неће вам бити важно да ли сте у пословном костиму или у тренерици.

Ипак, саветујем да се комплет обучете за посао (добро, можете остати у папучама), да вам се не би десило, као једној мојој колегиници, да је морала на кратко устати усред виртуелне конференције, а заборавила је да је у доњем делу пиџаме… Наравно, то је важно уколико често имате онлајн конференције или састанке, где саговорници могу да вас виде. У супротном – како вам воља.

А, ако дете упадне усред састанка?

Ако вам се и деси да онлајн састанак поквари упад детета у просторију, немојте то схватити као катастрофу. Не грдите дете пред присутнима и не дозволите да вас обузме напад беса… Заправо, већина сарадника имаће разумевања за овакве „испаде“, а многима је то чак и симпатично.
Нисте машина, већ особа од крви и меса, приморана да у датим околностима (које није бирала) ради од куће. Нико вам то неће замерити, напротив, неки људи могу још више ценити вашу посвећеност послу, кад виде са чиме сте се све ухватили у коштац!

Правите паузе као да сте у фирми

Наравно да код своје куће можете радити уз шољу кафе, доручак, пиће… Све вам је дозвољено. Али!!! Овде се може десити да почнете све да обављате за радним столом и упаднете у главну замку рада од куће – да заборавите колико су значајне паузе.

Уместо да куцкате на тастатури док у другој руци држите кифлу или цигарету, много је боље да себи одредите време за краће паузе, у којима ћете појести и попити све што желите. Ту спадају и такозване „пуш“ паузе. Одредите простор за паузу – да ли ће то бити тераса или дневни боравак, али нека оне што више личе на оне у фирми.

Потрудите се да у паузама између посла не перете веш и не пеглате, јер ће вас то ментално одвојити од пословног мода. Нека ваше радно време заиста буде радно, како посао не бисте морали преносити у сате када сте слободни.

С обзиром на то да сам пре неколико година више пута упадала у замку радохолисања, где се дешавала да сатима не устанем са радне столице, од срца препоручујем да свој рад „разбијете“ и повременим устајањем са столице, где ћете протеглити тело, размрдати врат и рамена и урадити коју вежбицу. Врат и леђа могу дуго да трпе без покрета, али онда се то неумољиво исказује у облику болова. Потрудите се да седите у што правилнијем положају и кад год себе ухватите у погуреној пози, исправите се. Тело ће вам на дуже стазе бити захвално.

Отклоните све што вас деконцентрише

Неки људи воле да раде уз музику, другима она смета. У сваком случају, ТВ не би требало да вам буде укључен док се бавите озбиљним послом. Пробајте да разграничите пословно и приватно време, без обзира на то што се оно одвија у истој просторији.

Многи су укинули фиксне телефонске бројеве, а онај ко није, неминовно се сусрео са гомилом приватних позива. Не морам да вам описујем колико будем бесна кад ме на фиксни зову они продавци свега и свачега и прекидају ме у раду. Наравно, такве позиве прекидам по кратком поступку, али сам се кроз све ове године сусрела и са другим врстама позива.

Када ваши пријатељи и родбина знају да радите од куће, може се десити да вас зивкају кад год им се прохте. Колико год да вам се ћаска у том моменту, немојте. Сетите се да су то „гутачи“ радног времена, а приватне телефонске разговоре одложите за касније. Објасните својим пријатељима да је ваш рад, иако га обављате од куће, веома озбиљан и да ви имате радно време и радне задатке које морате обавити.

Много пута до сад десило ми се да људи помисле да је рад од куће „радуцкање“, али сада, када су многи од њих прешли баш на овакав систем рада, увиђају да то и није баш тако. Да је ово, заправо, изазов и да много више зависи од наше сопствене организације.

Све се може са добром организацијом?

Кад се сетим колико ми је само пута ова реченица ишла на живце! Још кад сам добила бебу и нашла се у хаосу од обавеза, ови савети по стажу старијих мајки избацивали би ме из такта. Каква, бре, организација, ако ти дан траје само 24 часа, а ти имаш милион ствари да обавиш?

Истина је да се не може увек све што бисте желели само уз помоћ добре организације, али може се много више него без исте.

Дакле, чак иако немате стриктно радно време, навијте себи сат и будите доследни. Колико год можете у датим околностима, понашајте се као да сте на послу. Будите уредни и посвећени својим обавезама, заборавите на кување ручка и пеглање веша.

Ок, могу се десити повремени „излети“ у виду одласка у куповину на паузи, али то и није тако лоше, кратка шетња до продавнице може вам само пријати. Уколико се у одређено време договорите са неким за кафу у оближњем кафићу – и то је сасвим у реду, јер тако нешто бисте вероватно урадили и да сте у фирми. Ипак, увек имајте на уму да је ваш рад од куће и даље – ваш посао.

У неком моменту, бићете задовољни постигнутим и срећни што кад затворите врата од канцеларије и отварате кућна можете бити потпуно мирни, чак и ако су то иста врата. И, не нервирајте се много уколико некад баш будете морали да радите и увече, кад успавате малишане. Колико год се трудили, некад се то дешава и најискуснијима, поготово уколико се ради на проценат, па желимо да постигнемо што више.

Желимо вам успешан рад од куће и пријатне тренутке са укућанима у којима нећете мислити на посао!

Аутор: Светлана Рајић