Радови наших колега: један час ликовног

Колегиница Бојана Пешић из ОШ „Чегар” у Нишу послала нам је одличан пример за час ликовног у четвртом разреду основне школе.
Наш рад нас подсећа на лавиринт. На мноштво путева који изгледају као у бајци, речи су ученика после часа где им се пружила шанса да бирају, прерађују и уобличавају властита искуства у нову целину.
У оквиру наставне теме „Линија, површина, волумен, боја-простор” постављен је циљ: развој перцепције и аперцепције ученика, а задаци-васпитни развијање сарадње с другом децом; самосталности; продубљивање концентрације; уче да чувају и спремају материјал; имају осећај сопствене вредности након ликовног дела (сопственог производа); развија се конвергентно и дивергентно мишљење; развијање надарености, естетске осетљивости и естетске критичности.
Образовни задаци су постигнути путем обнављања теоријских знања о линији, њеној подели по кретању и карактеру путем практичног рада, то јест ликовног стварања. Практичне задатке су остварили путем координације око-рука; развоју моторике прстију, додира, упознавање, визуелно и тактилно, различитих материјала за рад; пружање могућности ученицима с посебним потребама да се искажу, путем практичног рада у групи. Од медија смо користили – цртање и сликање. Примењивали смо учење откривањем, креативну и кооперативну методу, уз коорелацију.српског језика, музичке културе, грађанског васпитања.
Од наставних средстава смо користили водене боје, пластичне фолије, пакпапир, фломастере, стаклене кликере, тушеве у боји, маказе,со.
У припремном делу смо понсвљали о линијама путем необичне укрштенице. Затим су се ученици поделили на групе (избором боје – вунице везане у чвор које учитељица држи у руци).
Свака група изабира координатора. Координатор излази и из „чаробне кутије“ која приликом отварања свира, извлачи задатак за своју групу. Задатак чита својој групи. Ученици се по жељи опредељују то јест деле задужења. Неко од чланова узима потребан материјал. После схваћеног задатка крећу са радом.
Прва група
Потребан материјал: пунија хартија, пластична фолија, водене боје

  1. Помешајте различите водене боје, тако да буду што разводњеније. Нанесите боју једну уз другу.
  2. Исеците пластичну фолију већу од цртежа. Ставите преко цртежа пре него што се боја осуши.
  3. Прстима размазујте боју испод фолије правећи шаре и мешајући међусобно боје,
  4. Фолија остаје на цртежу све док се потпуно не осуши. Пажљиво уклањамо фолију.
  5. Воденим бојама попуњавамо шаре које су остале од фолије. Око сваког облика остављамо слободан простор.
  6. Јачим и слабијим бојама настављамо да попуњавамо шаре. Неке оставите и непопуњене.
  7. Док попуњавате шаре поспите морску со на мокру боју. Со ћете отрести када се цртеж осуши.


Друга група
Потребан материјал: смеђи пакпапир, фломастери, графитна оловка.
Оловком нацртајте правоугаонике на комаду пакпапира. Кривим линијама поделите правоугаоник на неједнаке делове. Унутар правоугаонике кругове различитих боја по жељи.
Трећа група играјући се кликерима који су умочени у туш различитих боја
по папиру стварају необичну слику.
Четврта је група дувањем у сламчице које су умочене  у тушеве различитих боја стварали различите шаре.
У оперативној фази водила сам рачуна да успоставим са ученицима интерактивност која је значајна за ослобађање креативне енергије и активног критичког односа према појавама које нас окружују.
Верификативна фаза: Изношење мишљења ученика о својим радовима.
Прва група
Шаре које су настале у раду нас подсећају на мозаик.
Мој друг Илија који је радио са мном у групи, рекао је да га подсећају шаре на морске таласе. Док гледамо наш рад, ми се осећамо опуштено, смирено. Имамо осећај као да пливамо. Срећни смо што је овај рад у нама побудио оваква осећања.
Друга група
Наш задатак је био да на смеђем пакпапиру оловком нацртамо правоугаоник. Кривим линијама смо по
делили правоугаоник на пет неједнаких делова. Наш рад нас подсећа на лавиринт. На мноштво путева који изгледају као у бајци. Линије су нам водоравне, усправне, косе, праве, криве, кратке, дуге, танке и дебеле.
Све оно што смо учили о линијама ми смо се потрудили да путем свог рада и прикажемо. Моја другарица је видела рад као галаксију са мноштво звезда и других небеских тела. Сарађивали смо у групи. Нисмо имали потешкоћа у раду. Занимало нас је сваког тренутка шта ће на крају бити. Срећни смо што нам је рад успео. (И. Т.)
Трећа група
Наша група је имала задатак да умочи стаклене кликере у туш различитих боја и да се игра кликерима котрљајући их. Настала је необична слика и ми смо је дуго посматрали. Овај наш рад нас подсећа на неки град јер има много путева. Али град из бајке где све светлуца, сија, блешти. Тамо смо сви срећни, радосни и задовољни. (Б. П.)
Четврта група
Дували смо у сламчице које су умочене у тушеве различитих боја по жељи и тако нам је настао рад. У нашем раду има пуно боја јер се тада осећамо као сликари, али и као мала деца која се играју бојама. Различите су боје али и различите фигуре.
На раду се види нека река различитих боја која тече кроз многе крајеве и весели децу. Тако вода у реци с каче с камена на камен и као да чујемо њен жубор. Све нас је то испунило. Сада се осећамо срећно и испуњено. Драго нам је што нам је учитељица дала овакав задатак. (М. П.)
Укључивањем потреба ученика, свести и жеља успевам да остварим план рада. На свест ученика делујем применом метода, принципа и наставних средстава. Овако се развија креативност код деце, пружајући им шансу да бирају, прерађују и на свој начин уобличавају властита искуства у нову целину. Оно што је важно да на оваквим часовима нема нетачних одговора.
Сваки коментар, мишљење, тумачење рада је тачно, а то много значи за стицање самопоуздања, прихватање вршњака и развијање осећања радости и задовољства. Подржавањем, храбрењем, помажемо свој деци да се лакше сналазе у животу.