Radovi naših kolega: jedan čas likovnog

20 oktobra, 2018

Koleginica Bojana Pešić iz OŠ „Čegar” u Nišu poslala nam je odličan primer za čas likovnog u četvrtom razredu osnovne škole.
Naš rad nas podseća na lavirint. Na mnoštvo puteva koji izgledaju kao u bajci, reči su učenika posle časa gde im se pružila šansa da biraju, prerađuju i uobličavaju vlastita iskustva u novu celinu.
U okviru nastavne teme „Linija, površina, volumen, boja-prostor” postavljen je cilj: razvoj percepcije i apercepcije učenika, a zadaci-vaspitni razvijanje saradnje s drugom decom; samostalnosti; produbljivanje koncentracije; uče da čuvaju i spremaju materijal; imaju osećaj sopstvene vrednosti nakon likovnog dela (sopstvenog proizvoda); razvija se konvergentno i divergentno mišljenje; razvijanje nadarenosti, estetske osetljivosti i estetske kritičnosti.
Obrazovni zadaci su postignuti putem obnavljanja teorijskih znanja o liniji, njenoj podeli po kretanju i karakteru putem praktičnog rada, to jest likovnog stvaranja. Praktične zadatke su ostvarili putem koordinacije oko-ruka; razvoju motorike prstiju, dodira, upoznavanje, vizuelno i taktilno, različitih materijala za rad; pružanje mogućnosti učenicima s posebnim potrebama da se iskažu, putem praktičnog rada u grupi. Od medija smo koristili – crtanje i slikanje. Primenjivali smo učenje otkrivanjem, kreativnu i kooperativnu metodu, uz koorelaciju.srpskog jezika, muzičke kulture, građanskog vaspitanja.
Od nastavnih sredstava smo koristili vodene boje, plastične folije, pakpapir, flomastere, staklene klikere, tuševe u boji, makaze,so.
U pripremnom delu smo ponsvljali o linijama putem neobične ukrštenice. Zatim su se učenici podelili na grupe (izborom boje – vunice vezane u čvor koje učiteljica drži u ruci).
Svaka grupa izabira koordinatora. Koordinator izlazi i iz „čarobne kutije“ koja prilikom otvaranja svira, izvlači zadatak za svoju grupu. Zadatak čita svojoj grupi. Učenici se po želji opredeljuju to jest dele zaduženja. Neko od članova uzima potreban materijal. Posle shvaćenog zadatka kreću sa radom.
Prva grupa
Potreban materijal: punija hartija, plastična folija, vodene boje

  1. Pomešajte različite vodene boje, tako da budu što razvodnjenije. Nanesite boju jednu uz drugu.
  2. Isecite plastičnu foliju veću od crteža. Stavite preko crteža pre nego što se boja osuši.
  3. Prstima razmazujte boju ispod folije praveći šare i mešajući međusobno boje,
  4. Folija ostaje na crtežu sve dok se potpuno ne osuši. Pažljivo uklanjamo foliju.
  5. Vodenim bojama popunjavamo šare koje su ostale od folije. Oko svakog oblika ostavljamo slobodan prostor.
  6. Jačim i slabijim bojama nastavljamo da popunjavamo šare. Neke ostavite i nepopunjene.
  7. Dok popunjavate šare pospite morsku so na mokru boju. So ćete otresti kada se crtež osuši.


Druga grupa
Potreban materijal: smeđi pakpapir, flomasteri, grafitna olovka.
Olovkom nacrtajte pravougaonike na komadu pakpapira. Krivim linijama podelite pravougaonik na nejednake delove. Unutar pravougaonike krugove različitih boja po želji.
Treća grupa igrajući se klikerima koji su umočeni u tuš različitih boja
po papiru stvaraju neobičnu sliku.
Četvrta je grupa duvanjem u slamčice koje su umočene  u tuševe različitih boja stvarali različite šare.
U operativnoj fazi vodila sam računa da uspostavim sa učenicima interaktivnost koja je značajna za oslobađanje kreativne energije i aktivnog kritičkog odnosa prema pojavama koje nas okružuju.
Verifikativna faza: Iznošenje mišljenja učenika o svojim radovima.
Prva grupa
Šare koje su nastale u radu nas podsećaju na mozaik.
Moj drug Ilija koji je radio sa mnom u grupi, rekao je da ga podsećaju šare na morske talase. Dok gledamo naš rad, mi se osećamo opušteno, smireno. Imamo osećaj kao da plivamo. Srećni smo što je ovaj rad u nama pobudio ovakva osećanja.
Druga grupa
Naš zadatak je bio da na smeđem pakpapiru olovkom nacrtamo pravougaonik. Krivim linijama smo po
delili pravougaonik na pet nejednakih delova. Naš rad nas podseća na lavirint. Na mnoštvo puteva koji izgledaju kao u bajci. Linije su nam vodoravne, uspravne, kose, prave, krive, kratke, duge, tanke i debele.
Sve ono što smo učili o linijama mi smo se potrudili da putem svog rada i prikažemo. Moja drugarica je videla rad kao galaksiju sa mnoštvo zvezda i drugih nebeskih tela. Sarađivali smo u grupi. Nismo imali poteškoća u radu. Zanimalo nas je svakog trenutka šta će na kraju biti. Srećni smo što nam je rad uspeo. (I. T.)
Treća grupa
Naša grupa je imala zadatak da umoči staklene klikere u tuš različitih boja i da se igra klikerima kotrljajući ih. Nastala je neobična slika i mi smo je dugo posmatrali. Ovaj naš rad nas podseća na neki grad jer ima mnogo puteva. Ali grad iz bajke gde sve svetluca, sija, blešti. Tamo smo svi srećni, radosni i zadovoljni. (B. P.)
Četvrta grupa
Duvali smo u slamčice koje su umočene u tuševe različitih boja po želji i tako nam je nastao rad. U našem radu ima puno boja jer se tada osećamo kao slikari, ali i kao mala deca koja se igraju bojama. Različite su boje ali i različite figure.
Na radu se vidi neka reka različitih boja koja teče kroz mnoge krajeve i veseli decu. Tako voda u reci s kače s kamena na kamen i kao da čujemo njen žubor. Sve nas je to ispunilo. Sada se osećamo srećno i ispunjeno. Drago nam je što nam je učiteljica dala ovakav zadatak. (M. P.)
Uključivanjem potreba učenika, svesti i želja uspevam da ostvarim plan rada. Na svest učenika delujem primenom metoda, principa i nastavnih sredstava. Ovako se razvija kreativnost kod dece, pružajući im šansu da biraju, prerađuju i na svoj način uobličavaju vlastita iskustva u novu celinu. Ono što je važno da na ovakvim časovima nema netačnih odgovora.
Svaki komentar, mišljenje, tumačenje rada je tačno, a to mnogo znači za sticanje samopouzdanja, prihvatanje vršnjaka i razvijanje osećanja radosti i zadovoljstva. Podržavanjem, hrabrenjem, pomažemo svoj deci da se lakše snalaze u životu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama