Ранко Рајовић: Није школа да они науче математику и физику, него да развијемо комплетну личност

Др Ранко Рајовић, специјалиста интерне медицине, магистар неурофизиологије, аутор НТЦ програма који предаје у разним деловима Европе говорио је о недостатку емпатије код деце у подкасту “Агеласт” са аутором и водитељем Галебом Никачевићем.

“Кад имају проблем са емпатијом они се не сналазе. Они реагују другачије, ми се чудимо како немају емпатију. Нема то медицина није описивала и њима делови мозга не раде добро. Не повезују информације, немају осећај за друге људе, само се сетите Ерика Фрома, а ја ћу завршити са Доситејом Обрадовићем који је говорио ‘Учите децу доброти, од тога зависи свет.’ Да преведемо, учите децу емпатији од тога зависи будућност државе, деца без емпатије то је пропаст државе. И поновићу, учити омладину доброти од тога зависи све. И то је то”, рекао је Рајовић.

“Није школа да они науче математику и физику, него да развијемо комплетну личност, да је способна да мисли да повезује, да помогне. Скренуће неки кад порасту, па ће неко отићи у криминал, неко не знам где, ал смо их развили издржали смо од 14 до 18 године. Ал ако сви скрену већ са 12 или 14 година, чему ми да се надамо? Нема пуно те деце, без емпатије. Али почињу да се појављују екстремни примери и има их све више, то је проблем, чак и 3 или 4 посто је пуно. Тога никад није било. И поновићу, нису нама деца проблем него родитељи и ми морамо да објаснимо родитељима неке ствари, па ће они да објасити деци. А ми не можемо до деце да дођемо, морају родитељи да обаве свој део посла, зато и јесу родитељи. И ко прави границу детету? Па родитељи. Ако дете нема границу, да ли он зна себи сам да је направи, не уме. Изгубићемо децу. То је суштина те приче”, рекао је он на крају разговора.

Он је истакао и значај велике теме вештачке интелигенције: “Ми се не сналазимо у дигиталном свету за 20 година, а не у оквирима вештачке интелигенције”.

Извор: МОНДО/Агеласт