Развој говора и језика и како родитељ може помоћи

28 априла, 2022

Са 15 месеци већина деце углавном користи речи “мама”, “тата” и, наравно неизбежно “НЕ!”. Разумеју налоге попут оних “Додји”, “Покажи где је..” “Погледај”, “Донеси ми…”.

Шта треба да радите у овом узрасту како бисте стимулисали развој говора и језика?

Најбољи начин је да охрабрујете вашег малишана да говори је тај да га слушате. Чак и кад не разумете шта каже или шта вас пита, држите контакт очима кад покушава да комуницира са вама и дајте до знања да сте заинтересовани за то што вам говори. Трудите се да избегавате тепање, може бити конфузно за дете. Уколико ваше дете погрешно изговори неку реч (“ота”) поновите је лепо и са позитивном конотацијом (“да, то је лопта”). Уколико гледате сликовницу, немојте губити стрпљење ако ваше дете не може издржати активност дуже од пар минута, то је у овом узрасту уобичајено.

У игри направите уобичајени породични сценарио. Подстичите машту, правите колачиће, заједно их поједите, нахраните лутку, меду…Уочиће да кашику за јело користи и мама и тата и дете…претварајте се да сте маца, куца. Дете оног момента, кад почне да користи активно реч, у стању је да имитира активност у коју је укључена реч. “Како скаче зека?” “Како спава беба?”…
Уживајте у сваком тренутку развоја вашег малишана.

Дете има 18 месеци и могуће је да сте приметили, док је стицало моторне вештине, да се говор мало успорио, али сада, кад подразумевамо да је дете проходало, можемо се позабавити детаљније говором и језиком, баш као што то у овом добу ради и дететов мозак.

Дете са 18 месеци почиње јасније да изговара речи које је досад научило да каже а и полако спаја две р речи у ону прву, рудиментну реченицу:

“Дај ми” ,

“Ту је”, “

Не то!” и слично.
И у овом периоду дете имитира оно што чује од одраслих, кроз мелодију, и приметићете да модулира интензитет свог гласа. Препознаћете да није исто кад каже тихо или повишеним тоном оно што тражи.

Немојте исправљати дете у изговору говорећи да је то погрешно већ само поновите исправно. Важно је да дете добије самопоуздање и охрабрење да говори и да учи нове речи.

Ово је идеално време за учење лаганих разбрајица “Еци пеци пец…” или песме “Ринге ринге раја…”. Видећете којом брзином ће дете ухватити и мелодију и речи песме.

Стимулишите питања “Шта је то?” тако што ћете дати смислен и једноставан одговор, не занемарујте што дете 20 пута постави питање за исту животињу или предмет или слику, имајте стрпљења и сваки пут одговорите. Повремено промените улоге па ви питајте исто.

Дете од 18 месеци до 2. године требало би да користи 50 познатих речи. Требало би да именује већину ствари које га окружују и почети да формира реченицу од две речи. Такодје требало би да почне да користи глаголе и придеве. Користи негације нема и не и заменице ја, ти, моје. Разуме питања ко, шта и где. На постављена питања одговара адекватно са да и не.

Измедју годину и по и две године дете је способно да размишља о стварима које нису директно у видокругу. Можете сакривати омиљене играчке испод неколико других предмета, одушевићете се дететовом концетрацијом и еланом да их пронадје. Уживајте у сваком дану.

Измедју друге и треће године дете именује ствари свакодневне употребе. Пита једноставна питања, дужина реченице је 2 до 3 речи. Користи заменице и прилоге за место. Користи прошло и будуће време и слуша кратке приче. Разуме предлоге у, на, горе, доле, испод. Листа сликовнице и именује слике. Изражава емоције, укључује се у кратки дијалог.

Од треће до четврте године дете користи реченицу од три до цетири реци,

Повезано говори о стварима које су се догодиле. Извршава налоге.

Прича краће приче. Зна своје име, године и пол. Користи све заменице. Користи питања шта ако, када, зашто.

Укључује се у дужи дијалог.

Објашњава када га саговорник не разуме.

Извор: СЛП центар и Терапика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама