Развој грубе моторике код деце до 6. године живота

5 марта, 2017

Моторички развој детета је од велике важности јер је то пдолога за развој интелектуланих и емоционалних способности. Јако је важно обратити пажњу на стимулацију коју дете добија кроз свакодневне активности, јер сваки покет утиче на развој моторике. На развој моторике би требало обратити пажњу, а највише у прве три године живота.

Груба моторика подразумева кретање целог тела које код деце почиње пузањем, ходањем и скакањем, сама груба моторика је основ који је потребан за развој фине моторике. Она је условљена развојем мозга и мишића. Дете које има добро развијену грубу моторику лакше ће научити на пример да веже пертле и/или да пише. Деца грубу моторику развијају и сама у свакодневним активностима, али је пожељно стимулисати развој моторике кроз покретне игре.
Препорука је Светске здравствене организације је да би деца требало минимум 1 сат дневно да се се баве неком од физичих активности (трачање, скакање,… и игра напољу је физичка активност).
Игре и вежбе за стимулацију требамо бирати тако да укључују и леву и десну страну тела (горње и доње екстремитете). Дете ће развити своју доминантну страну, али је добро стимулисати и ону слабију, недоминантну страну.
Кратка шема развоја грубе моторике (оквирно):
1. МЕСЕЦ – Подиже главу
 
2. МЕСЕЦ – Подиже груди од подлоге
 
3. МЕСЕЦ – Одржава главу у усправном положају
 
6. МЕСЕЦ – Седи уз подршку
 
8. МЕСЕЦ – Самостално седи
 
9. МЕСЕЦ – Пузи на стомаку
 
10. МЕСЕЦ – Пузи рукама и ногама
 
11. МЕСЕЦ – Стоји самостално
 
12. МЕСЕЦ – Прави прве кораке
 
14. МЕСЕЦ – Може да чучне и устане
 
15. МЕСЕЦ – Самостално хода
 
18. МЕСЕЦ – Гура ногом лопту, пење се уз степенице уз придржавање за једну руку
 
20. МЕСЕЦ – Трчи
 
24. МЕСЕЦ – Пење се уз степенице без придржавања
 
27. МЕСЕЦ – Силази низ степенице без придржавања, степеник по степеник
 
36. МЕСЕЦ – Кратко стоји на једној нози, трчи стабилно и брзо
 
4. ГОДИНЕ – Хода по правој линији ногом испред ноге раширених руку, вози трицикл, у трку шутира лопту
 
4-5 ГОДИНА – Трчи мењајуци правац
 
5 ГОДИНА – Скакуће на једној ноз, стоји на прстима
 
6 ГОДИНА – Стоји на једној нози без подршке 40 секунди, вози бицикл, хвата лопту једном руком, везује пертле
 
Предлог игара за развој грубе моторике:
1. Жабице
Ову забавну вежбу можете изводити и у соби и на отвореном. Дете (деца) је мали жабац који треба да дође са једног краја собе скакућући на други крај што више могу. Уколико је дете старије и спретније на под се могу ставити и предмети које би требало прескочити или ако сте напољу можете кредом нацртати локвање које задају путању скакања. Треба напоменути да за ову игру није битна брзина, већ правилни скокови.
2. Пребацивање лоптице
Од материјала је потребна лопта мањег обима (величну лопте је најбоље бирати према узрасту детета, што је дете старије лопта може бити мања, такође за децу која имају проблеме са сензориком можете бирати лоптице различитог материјала и површине). Задатак је да се лопта једном руком баци у ваздух, а другом ухвати. За додатни изазов вежба се може изводити исту ходајући по равној линији..
3. Крећи се као…
Као мали ми смо ову игру звали “Царе, царе, господаре”. Игра се играла тако што је једно дете (родитељ) цар кога остали питају: “Царе, царе, господаре колико има сати?”, а цар је имао задатак да зада одређену животињу и број корака (пример: 3 мравља корака). а остала деца (или само дете које је у том тренутку поставило питање) би потом опонашала њен начин кретања. Супер је имитирати змију, зеца, рака, патку, коња у галопу,…
Запамтите најбоље се развијамо и учимо кроз игру 🙂
 
Извор: https://pitajtedefektologa.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама