Реч епидемиолога: Највећу шансу да “закаче” крпеља имају деца

 
Највећу шансу да “закаче” крпеља имају деца, јер се често незаштићена играју се у трави која није редовно кошена и прскана.
 
 
Ове године крпеља има више него икада, а само од почетка овог месеца широм Србије регистровано је више од 4.000 уједа.
– Kада боравите напољу треба да обратите пажњу да не залазите у необрађене површине. Приликом боравка у природи треба носити дуге ногавице и рукаве, као и адекватну обућу. По повратку кући обавезно извршите преглед, не само укућана, већ и кућног љубимца – каже Биљана Беговић Вуксановић, епидемиолог при Градском заводу за јавно здравље.
Ово никако не смете сами да радите
Лекари упозоравају да ако приметите крпеља никако не прибегавате старим “народским” техникама вађења, као што су премазивање крпеља ацетоном или уљем.
Kако кажу, то може да изиритира крпеља и натера га на повраћање, а самим тим је вероватноћа да вам пренесе бактерије или вирус много већа.
– Ако приметите крпеља на свом телу, потражите помоћ стручног лица, а ако морате сами да га одстраните, урадите то под правим углом. Прво га благим покретима “ослободите”, па га након тога нежно повуците – каже Биљана Беговић Вуксановић, напомињући да се са упутом лекара у Заводу може урадити тест на антитела борелије.
Шта све преносе опасни крпељи
Борелиоза или лајмска болест, коју крпељи најчешће преносе, код људи се доста тешко дијагностикује, јер су почетни симптоми веома слични грипу.
У питању је тешка инфекција коју преносе јеленски крпељи, а може да изазове бројне компликације попут проблема са зглобовима, кожом, нервним системом и срцем.
Нарочито је тешко код ове болести то што неке од ових последица уочавамо тек после више година од угриза крпеља, што отежава даљи ток лечења.
Важно је знати и да крпељи преносе неколико десетина вирусних болести поред лајмске, а прилично је опасна и пироплазмоза.
У питању је сезонско обољење акутног тока које се шири по телу и улази у црвена крвна зрнца која доносе кисеоник до ћелија.
Kако су еритроцити разорени, ћелије не добијају довољно кисеоника, па се код зараженог јављају умор, безвољност и малаксалост. Уз то, симптоми болести су и висока температура, тамна боја урина и појава крви у измету.
Извор: Блиц