Reč epidemiologa: Najveću šansu da “zakače” krpelja imaju deca

24 juna, 2017

 
Najveću šansu da “zakače” krpelja imaju deca, jer se često nezaštićena igraju se u travi koja nije redovno košena i prskana.
 
 
Ove godine krpelja ima više nego ikada, a samo od početka ovog meseca širom Srbije registrovano je više od 4.000 ujeda.
– Kada boravite napolju treba da obratite pažnju da ne zalazite u neobrađene površine. Prilikom boravka u prirodi treba nositi duge nogavice i rukave, kao i adekvatnu obuću. Po povratku kući obavezno izvršite pregled, ne samo ukućana, već i kućnog ljubimca – kaže Biljana Begović Vuksanović, epidemiolog pri Gradskom zavodu za javno zdravlje.
Ovo nikako ne smete sami da radite
Lekari upozoravaju da ako primetite krpelja nikako ne pribegavate starim “narodskim” tehnikama vađenja, kao što su premazivanje krpelja acetonom ili uljem.
Kako kažu, to može da iziritira krpelja i natera ga na povraćanje, a samim tim je verovatnoća da vam prenese bakterije ili virus mnogo veća.
– Ako primetite krpelja na svom telu, potražite pomoć stručnog lica, a ako morate sami da ga odstranite, uradite to pod pravim uglom. Prvo ga blagim pokretima “oslobodite”, pa ga nakon toga nežno povucite – kaže Biljana Begović Vuksanović, napominjući da se sa uputom lekara u Zavodu može uraditi test na antitela borelije.
Šta sve prenose opasni krpelji
Borelioza ili lajmska bolest, koju krpelji najčešće prenose, kod ljudi se dosta teško dijagnostikuje, jer su početni simptomi veoma slični gripu.
U pitanju je teška infekcija koju prenose jelenski krpelji, a može da izazove brojne komplikacije poput problema sa zglobovima, kožom, nervnim sistemom i srcem.
Naročito je teško kod ove bolesti to što neke od ovih posledica uočavamo tek posle više godina od ugriza krpelja, što otežava dalji tok lečenja.
Važno je znati i da krpelji prenose nekoliko desetina virusnih bolesti pored lajmske, a prilično je opasna i piroplazmoza.
U pitanju je sezonsko oboljenje akutnog toka koje se širi po telu i ulazi u crvena krvna zrnca koja donose kiseonik do ćelija.
Kako su eritrociti razoreni, ćelije ne dobijaju dovoljno kiseonika, pa se kod zaraženog javljaju umor, bezvoljnost i malaksalost. Uz to, simptomi bolesti su i visoka temperatura, tamna boja urina i pojava krvi u izmetu.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Reč epidemiologa: Najveću šansu da “zakače” krpelja imaju deca"

  1. Marina kaže:

    Krpelji najveca opasnost za savremenog coveka. Odmah posle terorizma. Ne znam sta je poenta ovih tekstova, osim da roditeljima poruce da van asfalta ne pustaju decu. Gluposti! Ako bas dodje do ujeda, a krpelj je zarazen, popije se kutija antibiotika, i to je to. Ua za zaplasicanje!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama