Данашња деца имају све више алергија, болују од астме, екцема, интолеранције на одређену храну

1 новембра, 2018

Држање пса у кући, љубљење, конзумирање хране која је испала на под… нека су од решења како се борити против алергија! Звучи вам као да смо нешто погрешили? Нисмо. Ево шта кажу стручњаци о томе зашто су алергије у толиком порасту да чак имају и размере епидемије и шта их данас највише изазива.

Стручњаци упозоравају да је савремено друштво постало толико оптерећено чистоћом, да више не долазимо у контакт са стварима које су кључне за добро функционисање нашег имуног система.
Алегијске болести попримиле су код нас епидемијске размере. Данашња деца имају све више алергија, болују од астме, екцема, интолеранције на одређену храну, као и од поленске грознице.
Сваке године повећава се број особа који имају ове проблеме, а стручњаци тврде да ће до 2021. скоро свако дете већ од рођења имати овај проблем.
Др Горана Исаиловић, алерголог и дерматовенеролог тврди да је модерно доба, претерана чистоћа и живот под стакленим звоном допринео развоју све већег броја оболелих.
– Данашња деца се слободно не играју у природи, а родитељи су постали опседнути чистоћом, да деца више уопште не долазе у контакт са микробима врло битним за њихов имунолошки систем. Чистоћа јесте пола здравља, али је нечистоћа она друга половина здравља – истиче др Исаиловић.
Купите пса!
Она је једна од оних лекара која родитељима деце са екцемом препоручује да купе пса, како дете у каснијем животном добу не би добило астму.
– До сада сам имала 70 деце, који су на овај начин успешно лечена. Изложеност кућним љубимцима већ од ране доби (до треће године има смисла) смањује ризик појаве алергија код деце. Поготову ако расту уз пса, деца су изложена прљавштини и бактеријама у раном животу што им ствара рани имунитет. Деца су на почетку живота све мање изложена бактеријама што је довело до праве експлозије настанка алергија. Мешавина добрих бактерија у цревима деце смањује ризик настанка тих болести – објашњава др Исаиловић.
Пластика, мобилни телефони и Wi-Fi окидачи?!
Са друге стране проф. др Бранимир Несторовић, алерголог из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој сматра да су се појавили потпуно необични окидачи за алергијске реакције.
Он је за “Новости” рекао да током вишедеценијског стажа, никада се као сада није сусретао с толико тешким екцемима, астмама које се испољавају у све проблематичнијем облику.
– Рецимо, пластична амбалажа има естрогенска својства, а естрогени су хормони који фаворизују настајање алергијске реакције. Брза храна изузетно утиче на настанак алергијских болести, као и пушење. Мало се говори и о томе да на настанак алергије код неких људи утичу разна зрачења – мобилних телефона, бежичног интернета… – упозорава Несторовић.
Раније се сматрало да су алергични само они који имају неког сродника са овим проблемом. Најновија истраживања, међутим, показују да алергију добијају и они који немају генетску предиспозицију за то, што је покренуло генетичаре да најновијим методама установе одакле заиста потиче овај проблем.
Сиротиња не добија астму
Само средња и виша класа имају алергијске болести и астму – тврди професор Несторовић.
– Сиротиња нема прилику да добије астму. Истраживања су показала да тамо где има паразита и где владају лоши хигијенски услови нема алергије, дијабетеса и аутоимуних болести. Практично ниједне болести од које болује савремено човечанство у сиромашним земљама нема. Они имају друге болести. Ова теорија је јасно показала да не треба бити превише чист и да треба децу пустити да се мало прљају, јер тако јачају имунитет – саветује доктор.
Писе: Соња Тодоровић
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Данашња деца имају све више алергија, болују од астме, екцема, интолеранције на одређену храну"

  1. Ivica каже:

    Deci se ubrizgaju vakcine danom rodjenja i mnostvo drugih po rodjenu, ciji sastav cak ni ALIMS u Srbiji ne zna. Zasto uopste pisete ovakve tekstove? Jasno je kao dan da nam je i vazduh zatrovan, a kamoli deca. Sve ide direktno u krv. Zasto deca ne sticu prirodni imunitet na sve bolesti? Niko se ne pita zasto su stariji ljudi ziveli do 85-90 godina, a sada sve cesce mladi umiru od novih bolesti? Malo zaboravite na glupostti koje vam serviraju, i pocnite da postavljate pitanja o onome stto unosite u sebe i u svoju decu, pa cete dobiti i odgovor na sva pitanja. Pustitee decu da se izbore sa bolestima, imunitetom. Voce, povrce, zdrava ishrana, uravnotezena, sport, igra i ono sto je najvaznije roditeljska ljubav. Onda nikakvih bolesti nema. Ako ih samo pustite u rasadnike virusa , bakterija i prljavstine, a pritom unose u sebe sve sem vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka, jasno je da ce biti bolesni.Naravno svako odlucuje o sebi i svojoj deci, pa mi uopste nisu jasni ovakvi tekstovi na stranici gde su vecinski korisnici visokoobrazovani ljudi, koji treba da budu svesni i koji treba da postavljaju pitanja, a ne da se konstatuje ovakva glupost. Pocnite od rodjenja deteta, zapitajte se koliko ste im otrova dali, koliko su im dali a da ni ne znate kojih i koliko. Uzdravlje!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама