Roditelji ne rade dovoljno sa decom, i tu mislim na pravi rad, a ne na igranje ili domaće zadatke

18 juna, 2017

Jutros sam imao jednu jako zanimljivu i prijatnu obavezu. Kao i svake godine predškolska ustanova u koju trenutno ide moj sin, organizovala je “druženje sa roditeljima”. Taj dan roditelji dođu zajedno sa decom i osmisli se aktivnost kojom će se zajedno baviti.

Foto: Canva

Sjajna ideja. Kao i prošle godine sa Milicom, tako sam i sada insistirao da sa Svetozarom, umesto podrazumevanog roditelja mame, idem ja.

Prošle godine smo pravili kostim, a ove ukrašavali neki maramu. Da ne dužim oko detalja, sve što smo pravili jako je lepo ispalo, a oba druženja su bila jako slična. Prvo, roditelji oko trećine dece uopšte nisu došli. Drugo, osim par dece, sva su odustala od posla posle prvih nekoliko minuta i krenula u jurnjavu, a njihove mame su i dalje vredno radile ne primećujući gubitak smisla same aktivnosti. Treće, u mnoštvu divnih mladih mama jedini tata sam bio ja.

Posmatrajući oba druženja, mogu se izvući dva zaključka:

1. Roditelji ne rade dovoljno sa decom, i tu mislim na pravi rad, a ne na igranje ili domaće zadatke.

2. Tate se ne bave dovoljno decom. Tačnije, negde se ne bave dovoljno, a negde nimalo. Razumem da je vreme teško i da se mora mnogo raditi da bi obezbedila egzistencija. Ali odrastanje dece neće sačekati “neke bolje dane”, ono prolazi i šta uradimo sad to ostaje za navek i nama i njima.

Pored toga, kod svakog roditelja postoji mnoštvo aktivnosti koje same po sebi nemaju nikakav smisao, a vreme uloženo u njih bilo bi mnogo plodnije ako bi se uložilo u decu. Ako bi svi smanjili druženje sa televizorom, fejsbukom ili kafanom samo za pola, i to vreme provodili sa decom, stopa maloletničkog kriminala i narkomanije bi se smanjila višestruko.

Mnogo više volim priču o dečijim potrebama nego o dečijim pravima. Dečaci imaju potrebu da odrastu u muškarca, a kako je najzastupljeniji oblik učenja kod dece učenje po modelu, to znači da im je za to jednostavno potreban model. Ili kako se to kaže, neko na koga će se ugledati. Neko od koga će naučiti da rade, da razmišljaju, da budu srećni, da plaču kad treba, da zaštite drugog, da cene poštenje i doslednost i još mnogo toga.

U narodu je prisutno jedno verovanje koje kaže da je majka stub porodice koju otac treba da obezbedi spolja. To je u neka druga vremena imalo smisla, ali danas svodi ulogu muškarca na donatora sperme i novca. Naravno, od toga postoji važnija uloga za muškarca u porodici. Ko hoće da od dece dobije titulu Oca, on mora da donira celog sebe.

Autor: Mirko Mitrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


9 komentara na "Roditelji ne rade dovoljno sa decom, i tu mislim na pravi rad, a ne na igranje ili domaće zadatke

 1. Gricko kaže:

  Bla. bla, bla….. diže mi se kosa na glavi….

 2. Zabrinuta mama kaže:

  Gospodine, krajnje dobronanerno Vam savetujem da se najpre edukujete iz relevantnih izvora I udzbenika, pre nego sto svoje stavove iznesete u javnosti I pre nego sto ih ugradite u vaspitanje svog deteta. Seksualna orijentacija nije oblik ponasanja, narocite ne oblik devijantnog ponasanja, sto vi implicirate. Jako mi je zao sto je ovako nesto uopste objavljeno I zabrinuta sam za svoje dete, jer treba da odrasta u drustvu VASE dece.

  1. Gricko kaže:

   Zato sam i ja draga moja ostala bez teksta zbog ovakvog lupetanja

 3. Mirjana kaže:

  Sjajan tekst.Svaka cast tati.Slazem se u potpunosti sa odrastanjem uz model tj.oca.Deca treba da znaju koja je muska a koja zenska uloga u drustvu.Necemo odbaciti ni one koji su drugacije seksualne orjentacije ali ne treba decu zbunjivati nudeci im izbore za koje oni nisu dorasli da se opredele.

 4. 39laki77 kaže:

  Nakaradan i netačan tekst. Prebacivanje odgovornosti na drugoga.

 5. Roda kaže:

  Premestite dete iz vrtića u Barajevu negde drugde i videćete ogroman napredak!

 6. Mama kaže:

  Uzasan teks. “Bez dobrog primera oca decak ce postati feminiziran (molim definiciju feminiziranog) ili gej”??? Na osnovu cega se izvlace ovakvi “naucni” podaci?

  1. pilici kaže:

   Bas juce sam bila na rodjendanu kod sinovog druga. Sedela sam sa ostalim roditeljima, a nisam mogla da ne primetim ponasanje tri odrasla muskarca u srednjim 40-im. Naime, u njihovom ponasanju posebno primetni su bili zenski pokreti ruku, nogu i tela. Nacin pricanja je bio karakteristican za zene, a teme, gle cuda, tipicno zenske. Kasnije sam kroz razgovor saznala da su sva trojica odrasli sa majkama, da nemaju kontakt sa ocevima i da su celo detinjstvo proveli u stanu. Mislim da je to veoma, veoma vazno. Oni su danas ozenjeni dominantnim zenama cija im preterana dominacija veoma smeta i to stalno provlace kroz razgovor, ali su pred njima manji od makovog zrna. Primetno su nezadovoljni svojim privatnim zivotom, ali se boje bilo sta da promene. Inace, za druzenje su odlicni, ali koliko je njima dobro u sopstvenoj kozi, nisam bas sigurna.

   1. Natasa kaže:

    I ja znam jedan slican slucaj, s tim sto je to slucaj za koji bi pre rekla da je on homoseksualac, a ona lezbejka ali eto nasli su se. Ona je sa ocigledno izrazenim viskom testosterona koja se bavi samo poslom a na dete ne obraca paznju, o detetu vodi racuna uglavnom otac, vrlo su imucnu, dete odrasta uglavnom samo u kuci sa ocem, promenilo je 5-6 skola do sad i u svakoj je maltretiran iako nije deklarisan svi ga nazivaju gejom. Sa previse para i insistiranjem na nekoj posebnosti izolovali su dete od ostalih, zastitili ga ne najgori moguci nacin.
    Ne mislim da ponasanje moze napraviti homoseksualca, ali moze uticati na kreiranje nesigurne osobe, sklone lutanju i nekom stalnom trazenju, pa cak i pogresnom pronalazenju zbog odbijanja u drustvu. Stoga mislim da postoji i populacija nekih izmisljenih homoseksualca samo zato sto su upravo jedino bili u drustvu prihvaceni od LGBT populacije.
    I ne mislim da je problem u postojanju homoseksualaca, vec u kreiranju nesigurne dece bez samopuzdanja pogresnim vaspitavanjem.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama