„Родитељски телефон”: Како да смиримо немирног малишана?

17 октобра, 2016

Већ четири месеца дилеме мама и тата, али и бака и дека, решавају стручњаци родитељске телефонске линије. Некад зову само да провере своје васпитне ставове. Најчешће питају како да “читају” своју децу
razmazena-dete
ДА ли је нормално да девојчица од четири године нешто зна или не зна да уради, или да ли је нормално да седамнаестогодишњак целу ноћ проведе ван куће? Ово су само нека од питања која маме и тате постављају саветницима “Родитељске линије”. За четири месеца откад је отворена, овде је одговор дат на више од 400 питања.
Понекад родитељи зову само да провере своје васпитне ставове. Интересантан је, рецимо, позив мајке која је причала о проблемима свог детета, а на питање “колико година има ваше дете”, одговорила – 33.
Руководилац “Родитељског телефона” Жељка Бургунд објашњава да је сервис намењен превасходно родитељима деце и младих до одраслог доба, али да свакако саслушају и све друге маме и тате, подсете их на то да имају поред себе одрасле људе и дају им смернице. Најчешће се, каже она, јављају маме, али значајан број позива стиже и од бака и дека који су углавном или забринути за унуке или имају примедбе на то како њихова деца васпитавају своју децу.
– Те примедбе, чини нам се, не представљају генерацијски јаз или разлике у некадашњем и садашњем начину васпитања, већ се пре односе на велику забринутост због презаузетости њихове деце и процене да унуци немају адекватне васпитне узоре и подршку у сопственим родитељима – каже Жељка Бургунд.
Најчешћа питања су у вези с понашањем деце која родитељи не знају како да “читају” или, пак, како да на њих одговоре. Код млађих су то махом бунтовна понашања у најранијем узрасту – бацање по поду, вриштање, инсистирање на задовољавању потреба одмах и сада, изненадна ноћна мокрења и слично. Код деце у школском узрасту – бежање са часова, значај вршњачке групе, незаинтересованост за градиво, наизглед губљење већ успостављених навика.

БЕСПЛАТНО И АНОНИМНО
Услуга родитељског телефона је бесплатна, анонимна и поверљива, без обавезе да се разговор закаже, да се дају било какви подаци или чека на ред, само треба окренути број 0800-007-000. Оно на шта се озбиљно реагује у смислу директивног савета и даље процедуре су све сумње или све пријаве насиља, било породичног, било насиља над децом.

Код адолесцената су карактеристични нагло отуђење, отпор ауторитету, експериментисање са цигаретама и алкохолом, а код девојчица и проблеми са исхраном, сексуалност и сл.
– Родитељи понекад нису сигурни да је њихов одговор на понашање деце одговарајући, па желе да то провере – објашњава Жељка Бургунд. – Сматрају да су или престроги или “предемократски”, или да све што ураде даје контраефекат. Такође се јављају питања у вези с породичним или партнерским конфликтима и разводом, као и како то деца доживљавају и како да се родитељи поставе у таквим ситуацијама.
Један од најтежих разговора за саветнике “Родитељске линије” био је позив родитеља којег физички, емоционално и економски исцрпљује и злоставља адолесцент, зависник од дроге. Саветодавни разговор у таквим случајевима, истиче наша саговорница, поред исказане емпатије која је саговорнику неопходна, превасходно укључује директност у препорукама, као и упућивање на друге институције система као што су специјализоване здравствене институције, полиција и центар за социјални рад.
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама