Јевгениј Комаровски: Дете треба да буде баш такво – мршаво и активно

Угледни руски педијатар Јевгениј Олегович Комаровски подсетио нас је на неке од најједноставних истина по питању васпитања малишана и уопште породичне среће, а које, нажалост, често заборављамо…

Јевгениј Олегович Комаровски је један од најпознатијих и најпризнатијих педијатара на територији бившег СССР-а. Доктор је медицинских наука, телевизијски водитељ и аутор 15 књига о нези детета. На врло разумљив начин излаже драгоцене информације о здрављу и васпитању деце, због чега ужива поштовање многих родитеља.

Foto: Canva

Одабрали смо 14 цитата педијатра др Комаровског чији су савети помогли стотинама хиљада људи:

1. 100% одраслих становника зна како се праве деца, али 99,9% не зна како се стварају људи.

2. Психичко благостање мајке која води бригу о детету јесте највећи задатак за оца. Тата је тај чија је обавеза да решава проблеме с родбином и комшијама.

3. Срећно дете је пре свега дете које је здраво, а тек потом дете које уме да чита и свира виолину.

4. Срећно дете је дете које има и маму и тату, који пак имају времена не само да воле дете него да воле једно друго.

5. Ни велики број ни добар глас педијатара неће решити здравствене проблеме детета. То је немогуће пре свега зато што његово здравље у далеко већој мери зависи од маме и тате него од свих педијатара заједно.

6. Дете ником ништа није дужно.

7. Лично, када ми долазе родитељи болешљиве деце, често саветујем да набаве пса. Зато што је пас реалан разлог да натера родитеље да два пута дневно изведу и дете у шетњу.

8. Ако је ваше дете целе године било болешљиво, ако није трчало, одлазак на село (можда свега 30 км од града где расте шума и тече река), може имати бољи учинак на његово здравље него летовање на Средоземном мору, па нека је и хотел с пет звездица.

9. Дете и треба баш такво да буде – мршаво и активно.

10. Сигуран сам у то да се већина деце рађа здрава, али да им здравље нарушавају… родитељи и медицински радници.

11. Када се роди беба – човечји младунац – она је биолошко створење исто као вуче, мече, прасе… Зато је основни задатак у првој етапи живота да се држимо биологије да бисмо касније прешли на развој социологије.

12. Суштина и идеологија једнократних пелена састоји се у следећем: детету пелене нису потребне! Него су потребне мајци!

13. Срећа и здравље породице су најважнији. Породица треба да се понаша не сходно интересима детета већ сходно интересима породице. Ја не могу да замислим да моје дете добије чоколаду и да је не подели на четири дела.

14. Што је најважније: ти ниси центар свемира. Ми као породица – то је центар свемира. Добри људи увек, свуда и према свима су добри. Подели све добро – расположење, храну, ствари. Не кукај.

Извор: Детињарије