Сами бирате ко вам васпитава децу – ви или интернет

Није лоше време у ком живимо, лоши су људи који живе у њему. Хтели то признати или не, свакодневница говори тако. Верујем да је већина ових дана видела, макар наслов, ако не целу причу о неком јутјуберу и малолетним девојкама. Иначе не коментаришем те инстант-звезде, јер то није садржај који ме интересује, ни данас нећу директно коментарисати њега, већ ситуацију, генерално. Он их је позвао “на гајбу и брчкање у ђакузију”, оне лажући да су пунолетне, својевољно дошле. Нико их није натерао, приморао, везао, довукао, већ су саме, својевољно дошле.

Ово што пишем ни у ком моменту не треба бити схваћено као било какав вид одбране тог човека, чији је садржај на YouTube-у по мом мишљењу инфантилан, глуп, срамотан. Али, на нашу жалост, њега прати скоро два милиона, углавном младих људи.

Да се вратим на тему – девојке (девојчице) су се у неком видеу јавно изјасниле да желе да дођу код њега, на то већ поменуто брчкање. И дошле су. Чак су и објавиле на Инстаграму слике из његовог купатила. На сликама делују срећно и задовољно.

Одекнули су наслови: “Б.И. имао сексуалне односе са малолетницама!”

Огласили су се сви интернет-браниоци дечјих права, сва могућа феминистичка удружења, портали, интернет-педагози и васпитачи, и сви они аутори који пишу за интернет-публику. Сви говоре о неодговорности Б.И. о његовом срамном понашању, о искоришћавању популарности у негативне сврхе. Само је једна ауторка, чији рад стварно ценим, говорила о одговорности родитеља у овом случају. Такав линч је доживела, да је молила уредника портала за који пише, да обрише текст, уз јавно извињење. Разочарана сам. Разочарана сам да толики број родитеља, за своје пропусте у васпитању, тражи кривца у другима.

Новине кажу да те девојке имају 16, можда 17 година. Да су починиле неко кривично дело, у том узрасту одговарале би пред законом као старији малолетник. Јер, закон гледа и ту разлику. “Старији малолетник је лице које је у време извршења кривичног дела навршило шеснаест, а није навршило осамнаест година.” Али, јавност тврди да нису биле способне да одлуче желе ли, или не, сексуални однос. Жртва су обмане. Нису оне само жртве обмане, оне су, пре свега, жртве неваспитања.

Њихови родитељи су имали целих 16 година да им објасне, да их науче да нема потребе да спавају с неким, само зато што је популаран. Требало је да их науче шта је здрава популарност, а шта је, нажалост, само лош тренд. Да су им родитељи посветили довољно времена знале би да се на питање – да ли си за брчкање у ђакузију, са мушкарцем који јавно удара рецке на јутјубу, одговара са – НЕ!

Можете ви да причате шта хоћете, али то су девојке које ће једног дана сматрати нормалним да се запослење, напредовање, нека виша позиција плаћа сексом. Јер, сад сте их назвали жртвама, нико их није осудио за њихов поступак. Како оне то да схвате, осим – нисам крива. Обманули су ме. И кроз ову причу дајете им ветар у леђа. Скидате одговорност са њихових рамена. И са рамена њихових родитеља. А криви су колико и тај Б.И.

И није сва туга стала у ове две јадне девојке, сетите се да овог човека прати још два милиона младих људи, деце. Колико још малолетних девојака би пристало на то брчкање? Много. Ако сте реални, ако обратите пажњу на коментаре испод објава овог човека, видећете да би још стотине и стотине малолетних девојака код њега “на гајбу”.

И џаба сва галама и бука. Мало сте помешали бабе и жабе. Ми живимо у време, које је све више дигитално, све те друштвене мреже зарађују огроман новац од сваког вашег лајка, клика, коментара. На вама је. Сами бирате ко вам васпита децу – ви или интернет. Ако рођеном детету не можете да објасните, покажете, докажете, ограничите, одакле вам право да неку правду истерујете гласним коментарима. Прво у свом тору нахраните прасиће, па се онда бавите комшијским.

Аутор: Љиљана Шпанић