Sarađujte sa učiteljem svoga deteta

22 januara, 2021
 Školu deca doživljavaju kao drugačiji svet, imaju različita očekivanja,ona za njih predstavlja mesto gde će proširiti svoja znanja, odnosno gde će naučiti nešto novo.

Foto: Canva


Učitelj je tu da uz puno uvažavanja usmerava razvoj deteta i non-stop sagledava ono što dete hoće i šta može samo da uradi i proceni gde mu i koliko treba pomoći .Odrastanjem interesovanja deteta  se šire i produbljuju . Značaj porodice je ogroman jer ona ima najsloženiji uticaj na formiranje ličnosti deteta . Ispravan stav roditelja prema školi omogućava dobar uspeh deteta u kolektivu . Dete uči da je važno učiti radi sticanja znanja i veština a ne radi ocene .Cilj je da usvojeno znanje bude primenljivo.                   

Roditelji očekuju od učitelja da bude umereno strog i dosledan sa usaglašenim postupcima . Na taj način će se njihovo dete osećati stabilno i sigurno u školskoj sredini. Njihovom detetu je potrebno da oseti učiteljevu brigu, da ima njegovu pažnju, da dobija razumevanje i poštovanje .

U kolektivu je dete okruženo prijatnom atmosferom za rad i druženje, i upravo tu otpočinje da se razvija detetova zainteresovanost za proces učenja. Učiteljska pohvala za trud i naučeno gradivo predstavljaju veliki podsticaj za dete u njegovom daljnjem učenju i usavršavanju.

Deci ne treba nuditi gotova rešenja ili postavljati preterane zahteve ili pokazati prema njima preteranu poupstljivost. Detetu treba pomoći da razvije svoje potencijale, da stekne sigurnost i samopouzdanje i uoči vlastite vrednosti. U školskom kolektivu ono razvija toleranciju, solidarnost, saradnju, strpljenje i samokontrolu. To je mesto gde se susreće sa raznovrsnim oblicima učenja ,vežba svoju pažnju i pamćenje, bogati svoj rečnik, razvija maštu i kreativnost. Jednostavno rečeno, gde dete uči da koristi svoja čula,  da pamti i misli i na taj način izrasta u zdravu i pozitivnu ličnost.
U školi su ciljevi, zadaci, sadržaji, metode i oblici rada pažljivo osmišljeni i predstavljaju uslov za savladavanje nastavnog programa koji je realan i ostvarljiv. Zadatak učitelja je složen i višestruk,j er je on i realizatir pomenutih aktivnosti, i ujedno analizira uspešnost ostvarivanja plana i unosi potrebne korekcije. Dečja znanja sistematizuje,organizuje i proširuje ih u skladu sa njihovim razvojnim mogućnostima . Stvara uslove za razvoj detetove ličnosti u celini, tako da dete može da postigne dobar uspeh u skladu sa sposobnostima kojima raspolaže.   Uz usmeravanje učitelja i podršku roditelja, dete će u potpunosti moći da iskoristi svoje potencijale.


Dobra saradnja uz negovanje uzajamnog poverenja između škole i porodice je važna, jer je u interesu deteta,i podrazumeva redovno informisanje i razmenu mišljenja o detetu. Za uspešan rad i uspešno učenje najmlađih su potrebni pažnja,ljubav toplina,podrška,pomoć i razumevanje,podjednako i od strane učitelja i od strane roditelja..Na taj način stvaraju se uslovi da dete kao jedinka postane odgovorno i samostalno.

Ne zaboravimo,svako dete je specifično i ličnost za sebe.Pokažimo svi zajedno da cenimo sve ono što je lepo i dobro kod njega,i da nam je svima stalo da bude zadovoljno i srećno.

Slavica Erdeljanović

OŠ “Sveti Sava”

Mladenovac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Sarađujte sa učiteljem svoga deteta"

  1. Dada kaže:

    Veoma lep i poučan sajt.Govorim sa aspekta roditelja.Nastavite,vrlo edukativno ovo bi trebalo svaka škola da prihvati na svom sajtu,imate izuzetan dar da uočite problem na relacija škola-dete-roditelj.S poštovanjem:)

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama