Šarčević: Insistiraću na klasama u školama

14 septembra, 2016

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da će škole koje budu visoko ocenjene imati određenu autonomiju i da će s predstavnicima sindikata razgovarati o tome da se unutar samih kolektiva naprave klase.
– Visoko rangirane škole imaće određenu vrstu autonomije, brže će ući u sledeću fazu reforme, što će se potom odraziti na finansiranje škola i na unutrašnju raspodelu – kazao je Šarčević, koji je danas u Kruševcu obišao jednu gradsku i dve seoske škole i jedno područno odeljenje.
Obraćajući se zaposlenima u Osnovnoj školi “Nada Popović”, za koju je kazao da je visoko rangirana i da može da posluži kao primer mnogim drugim školama u Srbiji, on je rekao i da će u razgovoru s predstavnicima sindikata insistrirati da se naprave klase.
– Na tome ću insistirati, jer unutar samih kolektiva postoje oni koji su odmakli brže, savetnik, visoki savetnik, oni za koje postoji mogućnost međunarodnog usavršavanja, red je da se jednom o tome priča, neko ko ima loše rezultate u jako uspešnoj školi biće rangiran nisko, nikome ko nije ostvario dobre rezultate neću potpisati da bude direktor škole, jer je odnos kvaliteta škole i rada direktora u tesnoj povezanosti – kazao je Šarčević.
Ministar prosvete je istakao i da je u razgovoru s predstavnicima kruševačkih škola, školske uprave i lokalne samouprave, čuo dosta pametnih stvari i najavio da će ministarstvo predstavnike određenih škola uključivati u razne timove koji će se baviti određenom oblašću, poput preduzetničkog obrazovanja.

Pročitajte i Za viškove u prosveti potrebno 5.500 radnih mesta

S lokalnom samoupravom je, kako je kazao, dogovoreno osnaživanje kadrova unutar službe društvenih delatnosti kada je u pitanju nova konfiguracija saveta roditelja, koji treba da doprinesu da funkcija porodice bude značajnija u radu škole, ali i da njihova obaveza i odgovornost budu veće kada je u pitanju ponašanje učenika.
Šarčević je povodom najavljenog otvaranja Poljoprivrednog fakulteta niškog Univerziteta u Kruševcu potvrdio da se na tome radi, da postoji saglasnost tog Univerziteta te da se sada sprovode procedure.
Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović kazao je da se privode kraju sve saglasnosti koje je potrebno obezbediti što se tiče Poljopribdnog fakulteta, te da je pre nekoliko dana sa niškim Fakultetom za fizičku kulturu razgovarano o otvaranju jednog odeljenja u Kruševcu, već možda na jesen.
Do kraja godine zatvaranje poglavlja 25 i 26

Pročitajte i Školske uniforme odlična ideja – ali ko će to da plati?

Ministar je izjavio je da će uskoro biti otvorena, a do kraja godine i zatvorena pregovaračka poglavlja 25 i 26, koja se odnose na nauku i istraživanje, odnosno na obrazovanje i kulturu.
Time će Srbiji postati dostupni značajni pretpristupni fondovi od kojih će najveći deo biti uložen u stvaranje boljih uslova u obrazovno-vaspitnim ustanovama, rekao je Šarčević prilikom posete obrazovno-vaspitnim ustanovama na teritoriji Grada Kruševca.
 
Izvor: Beta , Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


8 komentara na "Šarčević: Insistiraću na klasama u školama

 1. Profesor kaže:

  1. Ministar nije informisan da u Kruševcu nemamo postavljenog rukovodioca školske uprave. Zoran Asković je već 3 godine u vd stanju rukovodilac ŠU. Kako je to moguće?
  2. Ministar priča o nekoj kontroli i ocenjivanju, gde se i dalje poziva da nastavnik fizičkog kontroliše nastavnika matematike i daje mu ocenu. Apsurd!
  3. Ministar je obećao da će smeniti direktore koji krše zakon. Postoji direktori koji su prekršili zakon, ali i dalje su nedodirljivi.
  4. Nijedan inspektor nije smenjen, koji podržava nezakonitosti.
  Kada se reši neko od prethodnih pitanja, onda može da se priča o kvalitetu, napredku i uvođenju “klasa”.

  1. Lj kaže:

   Ukratko Prtofa je u pravu

 2. sanja kaže:

  Takođe nadležni nisu upoznali ministra sa samovoljom,bahatošću i kršenjem zakona direkrora baš te ugledne i visoko rangirane škole Nade Popović koja je i načelniku i zakonu odbila poštovanje kolektivnog ugovora pa sam ja jedini tehnološki višak u rasinskom okrugu i dalje ne zbrinut a na tri slobodna mesta su primljeni sinovi direktora skola i politički opredeljene kolege.Šteta je što se sve montira i šminka za posmatrače a tkivo je zapravo trulo!

  1. Ja cu da placem, a.... kaže:

   OS Milivoje Borovic, Mackat, izdvojena skola Sljivovica…nema slobodnih radnih mesta ucitelja na listi…hahahaha…pa na mestu ucitelja radi neko ko je juce zavrsio osnovne studije! Nema master! Kad u mom ataru vidim prevare, dalje necu ni da gledam! Tata mu je inspektor, pa sve moze! Niti odgovara direktor, niti prosvetni inspektor….Jad i beda!

 3. Seljak sa asfalta kaže:

  Koliko sam shvatio ministar je odmah ofirao karte.
  Strategija mu je veoma prosta i efikasna
  ZAVADI PA VLADAJ.
  Ovoliko bogatstvo ideja za par nedelja ministrovanja koje kada se pažljivo analiziraju imaju samo jedan cilj PODELITI KOLEKTIVE ŠKOLA odnosno prosvetne radnike oko nekih tema, statusa, …
  Koliko se može videti dobio je precizne instrukcije šta da radi, obučen je na Zapadu (očigledno je ministar po preporuci nadležne ambasade za obrazovanje u Srbiji – opravdano se sumnja na UK), ima snažnu medijsku podršku agenata stranog uticaja u medijima Srbije, ….
  Drugim rečima prosvetari su u Srbiji nagrabusili.
  Trenutno je u toku kampanja sejanja podela i narkotizovanja prosvetara da budu mirna jagnjad kada ih budu pripremali za ražanj.
  Prosveta u Srbiji će biti reformisani tako da od nje ne ostane mnogo a možda neće ostati ništa.
  Čim nam britanci/englezi reformišu nešto to je očigledno otpisano i ima brzo da propadne.

 4. Kako se obezbediti od samovolje!? kaže:

  Poštovani ministre,
  Što se tiče zvanja, postoje u školama oni koji su zvanja dobili zato što su radni i vredni, a postoje i oni koji su odustali od dobijanja zvanja zato što su direktori favorizovali neke druge.
  Šta se dešava u školama u kojima nijedan nastavnik nema zvanje? Neki nastavnici i bez toga obavljaju izuzetno svoj posao. Nažalost, u mnogim školama su baš oni smetnja. Rade sa decom, pokreću nove aktivnosti, rade isključivo neplaćene aktivnosti. Neki drugi su tu za plaćene. Da li mislite da će ti koji rade sa decom, a najćešće su omalovažavani od strane direktora, biti pri odlučivanju ko je bolji nastavnik sada biti drugačije tretirani?
  Ocenjivanje prema uspehu učenika na takmičenjima? Nisu sva odeljenja formirana po Gausovoj raspodeli. U nekim školama je dobro kada uspeju da upišu razred. Da li nastavnik koji radi u maloj školi gde nema od koga da izabere takmičara može da se meri sa velikom školom u kojoj su desetine došle sa odličnim predznanjem?
  Prođite malo školama, razgorarajte sa nastavnicima, decom, roditeljima. Nađite način da čujete iskrena mišljenja. Evaluacija škola kakva je bila do sada je loša. Važniji su papiri nego rad sa decom. Važniji su projeti nego rad sa decom. Možda je sada malo kasno, jer su u mnogim školama nastali klanovi, jer je primljeno mnogo ljudi ne prema sposobnostima nego po vezama.
  Želim Vam da uspete da pokrenete vraćanje samopoštovanja nastavnicima, a sa njima i ostatku naroda i zaustavite odliv mozgova

 5. Miki kaže:

  Ministe sprovedite Vase reci u dela. Postoje zaposleni koji rade, a imaju preko 65. godina, direktori krse zakon i mesetare. Inspekcija stiti direktore, a pojedini nacelnici skolskih uprava zajedno sa nekim direktorima muvaju i onemogucavaju preuzimanje. Bivsi ministar Vebic obecao je da ce da smeni direktore koji krese zakon, ali su to ostala samo pusta obecanja. Cekamo da vidimo da li ce i Vase reci biti samo obecanja ili ce se sprovesti.

 6. Milena kaže:

  Ja jesam za isticanje pravih radnika po skolama, ali sa ciljem da to bude podsticaj i za njih i za one koji su do sada manje dobro radili. Ipak to ne bih nazvala “klasama”, jer zvuci diskriminaciono. Ipak je prosveta mesto gde ne mozete bas da napredujete kao sto to moze u drugim bransama, pa je to i razlog zasto neki rade samo ono sto moraju, a drugi i ono sto vole i zele, a na kraju svi dobiju istu platu.. zato jesam za neki vid rangiranja ali podsticajnog.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama