Састави о зими – одабрани радови (3. део)

Одабрани радови са конкурса о зими
Зима је стигла
Јесен је полако отишла, а уместо ње стигла бела, хладна зима. Полако се ушуњала код нас и својим леденим рукама чврсто стегла цео град.
Снежни облаци плове небом као бели бродови. Кад пахуље падају чини ми се као да балерине плешу свој прелепи плес. Зима у својој белој бунди све облачи у бело. Дрвеће је добило најлепше беле џемпере, а куће велике беле шешире. Топлота њене бунде штити од хладноће , мраза и слане велика пространа поља, шуме и ливаде.
Од  мраза, по  прозорима моје собе, добила сам на поклон прелепе беле и нежне цртеже који ми личе на најбеље и најчистије завесе.
Све ћути и мирује под топлотом беле бунде, само ветар упорно свита свој зимски концерт. Тој његовој свирци радују се деца док румених образа уживају на снегу. Лете грудве, лете санке и зачас оживи цела улица и брег.
Велики осмех пратиће дечја лица целе зиме док буду уживала у зимским радостима и свему што им зима донесе.

Софија Димић, 4/2
ОШ „Кнез Лазар“, Лазаревац
Учитељица Љубица Комадина

Погледајте и: Састави о зими – одабрани радови (1. део)

Игре на снегу
Пао је први снег, и обрадовао нас троје. Изашли смо напоље да посматрамо ту чаролију.
Следећег јутра када смо устали, снег је био до колена. Једва смо чекали да изађемо напоље. Када смо изашли, сека је почела да прави Снешка, а ми смо јој помагале. Прво смо направили једну велику куглу, а затим и другу, па смо правили главу. После смо стављали угаљ, шарагарепу, шал и плаву шерпу, а гране смо искористили за руке. То је био најлепши Снешко на целом свету. Морали смо да се сликамо и грудвамо са њим.
Било ми је много лепо тог јутра и нисам желела да оставим Снешка самог, али смо ипак морали да уђемо у кућу јер је било много хладно.

Анђела ЈОКИЋ, II-4
ОШ,,Милан Ракић“ Мионица, ИО Доња Топлица
Учитељ Никола Илић

Зима
Јесен је полако отишла, а уместо ње стигла је хладна и бела зима.
Зима је урадила своје. Све се за трен променило. Дани су постали краћи и хладнији, а танак и бео снег покрио је поља и ливаде. Све је некако тихо и мирно. Људи проводе дане у својим топлим домовима са породицом. У пољима влада, готово, савршени мир, све је пусто и бело, чак се и птичице скоро и не чују. Животиња нема, свака је пронашла своје скровиште. Густи дим се кривуда из оџака, а људи обучени у своје дуге капуте, ретко корачају снегом. Тишину прекида весела граја деце, која се играју на снегу.
Много волим снег, да се играм на снегу и зато ми је зима омиљено годишње доба.

Ђорђе Симић III/4
ОШ,,Милан Ракић“ Мионица, ИО Доња Топлица
Учитељица Верица Ђорђевић

Погледајте и: Састави о зими – одабрани радови (2. део)

Поглед са мога прозора
После тмурне и кишовите јесени, дошла нам је хладна зима.
Устала сам и видела да се природа смрзла. Хладан ваздух који сам осетила, шамарао ме је својим прстима. У шарену јесен, увукла се хладна зима. Капљице кише су се заледиле и претвориле у сјајне бисере. Зелена трава је добила зимску грозницу. Божанствена трава пада у зимски сан. Зелени, шумски огртач је опао, а дошао нови, бели. Ветар је поломио гране. Све је тако тихо. Ми, деца, се радујемо што је пао први снег, јер можемо да се санкамо и грудвамо.
Облаци постају тамни, долази нам хладна и бела зима.

Taња Трифуновић IV/4
ОШ,,Милан Ракић“ Мионица, ИО Доња Топлица
Учитељица Биљана Миливојевић