Седам једноставних, успешних стратегија родитељства

30 јуна, 2018

Ако сте родитељ, онда сте вероватно заинтересовани за то да пронађете начин комуникације са дететом којим ћете остварити јаку повезаност, неговати пристојно понашање и успешно одговорити на могуће проблеме у понашању.

Foto: Canva

Све полице у књижарама које разгледате су препуне савета. Међутим, налажење стратегија које су заиста делотворне је велики изазов.

Психолог Ејми Новотни је питала разне дечје психологе које су то најбоље тактике родитељства.

Кад је све одговоре сабрала и упоредила, резултат је следећих седам емпиријски тестираних стратегија:

Конкретне похвале

Истраживања су показала да оно понашање којем поклоните пажњу је понашање које ћете више добијати. Усмеравање пажње на нежељена понашања – често у виду казни и опомена – повећаће испољавање таквог понашања. На исти начин, ако пружате конкретне похвале због жељеног понашања, повећаћете испољавање управо таквог понашања. Родитељи не би требало тек тако само да хвале, каже професорка психологије Шила Ејберг. Уместо тога, родитељи би требало детету да дају конкретне повратне информације, односно да похвале тачно одређену ствар коју је дете урадило.

Игноришите мање проблеме у понашању

Уколико се јаве мањи и безопасни проблеми у понашању, игноришите их. На пример, ако игноришете када дете баци храну на под или када тинејџер залупи вратима, а поклоните им пажњу када пристојно питају или када изразе своја осећања, научићете их да ће пажњу добити управо таквим, културним понашањем.

Учите како тече развој детета

Разумевање значајних прекретница у развоју може помоћи родитељима да присуствују и похвале пут детета ка тим прекретницама. Ако знате да четворогодишњак воли да угађа својим другарима, више ћете постићи онда ако га похвалите управо пред другарима. Такође, ако разумете да се млади тинејџери углавном осећају несигурно по питању свог изгледа, тела и одеће, игноришите претерано стајање пред огледалом.

Комбинујте „тајм-аут“ са квалитетним понашањем

Показало се да су кратке, инстант паузе најбоља тактика, нарочито када се уз то и Ви сами трудите да будете модел правилног понашања и када похвалите дететово лепо понашање. Одржавање смирености – често веома велики изазов када се дете не понаша лепо – и исказивање похвале и поноса када дете схвати и прихвати начин на који би требало да реагује и да се понаша чине „тајм-аут“ још ефикаснијим.

Фокусирајте се на превенцију лошег понашања

Велики део лошег понашања и нервозе код детета можете спречити ако обратите пажњу на то када дете постаје уморно или гладно. Планирање и предвиђање потенцијалних проблема и познавање одређених стратегија за борбу са невољама са дететом може довести до елиминисања употребе претходно поменуте стратегије, односно „тајм-аута“, каже Џон Луцкер, директор Центра за здрави развој у Џорџији.

Пре свега, водите рачуна о себи

Према истраживањима из 2010, на децу негативно утиче стрес и нервоза родитеља, где је 86% деце изјавило да их мучи стрес под којим су родитељи. Знамо да изгледа скоро па немогуће поред обавеза које Вам намећу родитељство, посао и живот, али веома је значајно издвојити неко време за мало физичке активности, хобије и дружење са пријатељима, као и са партнером.

Издвојте време за – ништа

Проведите одређено време (експерти предлажу око сат времена недељно) са децом не радећи ништа, осим што ћете бити са њима, бити заинтересовани за њих и тако што ћете им исказивати позитивне мисли и емоције. Избегавајте подучавање, захтевање, исправљање или нуђење алтернативних решења.

Бити родитељ понекад изгледа као вожња авионом усред турбуленције и олује, са све маскама за дисање које висе са плафона. Као и у таквој вожњи, и у васпитавању је битно бити смирен и пре него што приђете детету да ставите ту маску са кисеоником. Када то одрадите, онда можете да саветујете дете и да му предлажете шта да уради и запамтите – увек им дајте повратну позитивну информацију када се понашају лепо.

Приредила: Александра Ивковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама