Sedam stvari koje NE TREBA da obećavate deci

Roditelji su skloni da podmićuju decu da bi mališani učinili ono što oni žele, da bi izbegli moguću svađu, da ih poštede razočaranja, da im daju nadu…

Profesorka zadužena za odgoj i vaspitanje dece i autorka knjiga o deci, Silvija Rus, napominje da su deca velike cepidlake kada je reč o obećanjima – vaša reč vaša je obaveza. „Ako prekršite obećanje gubite dečje poverenje“, tvrdi ona.

Sledi nekoliko uobičajenih obećanja koje roditelji daju i krše ili jednostavno nisu dobra za njihov razvoj:

1. Obećavam da neće boleti

Bol je subjektivna, pa se skidanje flastera vama čini sitnicom, ali dete će to možda doživeti drugačije. Umesto da kažete da uopšte neće boleti, recite: „Možda će malo boleti, ali brzo će proći“.

2. Obećavam da ću doći kući pre nego što odeš na spavanje

Budite oprezni sa obećanjima kada su okolnosti van vaše kontrole, poput saobraćajne gužve ili hitnog poslovnog sastanka. Umesto toga recite: „Obećavam da ću dati sve od sebe da dođem kući što ranije“.

3. Obećavam da ćeš se sledeće nedelje igrati kod drugara, ali ne danas

Deca pamte detalje. Ako kažete sledeće nedelje, držaće se toga. Ponudite bolju alternativu: „Razgovaraću sa mamom tvog prijatelja i pokušaću da dogovorim druženje kad svima bude odgovaralo“.

4. Obećavam da ću te odvesti na sladoled kada pospremiš svoju sobu

Podmićivanjem nećete pomoći detetu da se nauči motivaciji. Preskočite obećanje o slatkišima i pomozite da shvati ideju uzroka i posledica. Pokušajte nešto ovako: „Treba da pospremiš svoje igračke, jer bi neko mogao da se saplete i padne“.

5. Obećavam da ćeš, kad napišeš domaći zadatak, biti najpametnije dete u razredu

Pomozite detetu da nauči da ceni vrednost učenja, umesto da po svaku cenu želi da bude najbolje. Recite: „Pisanje domaćeg pomoći će ti da porasteš i naučiš“.

6. Obećavam da će sutra biti bolje.

Roditelji sve žele najbolje za svoju decu, ali ponekad deca samo žele da ih poslušate i shvatite njihova osećanja. Dobar način da to učinite? Recite: „Zvuči kao da si imao težak dan“.

7. Obećavam da ćemo ići u akvapark za tvoj rođendan sledeće godine

Vaše dete želi nešto posebno i vi to želite da mu pružite, ali veća putovanja zahtevaju planiranje i budžet. Uključite dete u proces da bi imalo bolju predstavu šta se dešava. Pokušajte sa: „Mislim da bi akvapark bio zabavan. Hajde da razmislimo kako možemo da uštedimo za putovanje tamo“.