Седам ствари које разликују родитеље троје и више деце

13 маја, 2022

Одлука о томе колико ће неко деце имати је крајње лична и једини који имају “право гласа” су мама и тата. Неки желе само једно дете, другима је и троје мало. Некад, док једно планирамо, нешто сасвим друго нам се дешава. Оно што се обично промени када добијемо децу, јесте и структура пријатеља. Почињемо да се дружимо више са онима који су и сами родитељи јер тако и наша деца имају своје друштво, док ми пијемо кафу и ћаскамо. А и тема, међу родитељима, увек има на претек.

И као што се људи с децом разумеју и препознају, тако исто они с троје и више деце на неки начин деле исту срећу али и исте слатке и мало мање слатке муке. Као на пример…

Осуду околине

Иако су практично све маме на овом свету некад сигурно доживеле неки осуђујући коментар, опаску или макар поглед, маме троје и више деце суочавају се с тим готово на дневном нивоу. И то није случај само код нас. Према писању портала Empowering Parents, једна од пет најтежих ствари са којима се родитељи више деце суочавају је осуда – од странаца, па чак и чланова породи, због тога колико деце имају. Морају да се суочавају са вечитим “није вама лако” и “свака част како сте се на то одлучили” коментарима.

Све чувају

Имати децу је прилично скупо, а што их је више, то је скупље – логично. Зато родитељи троје и више деце не бацају НИШТА. Искуство их је научило да свака ствар, док је цела, нечему или некоме може послужити.

Што мање додатних активности – то боље

Кад родитељи имају једно дете, они сву своју пажњу и енергију усмеравају на њега. А то може да значи много, много додатних активности за то дете. Како расте број деце, тако се и значај који родитељи придају часовима виолине или менталне аритметике некако смањује. И то им не смета. Схвате да је једна додатна активност по детету – више него довољна.

Очекивања су мања

И од себе и од деце. Са већим бројем деце, родитељи схватају да су деца различита и да свако дете не може бити најбоље у свему. А како смањују очекивања када је реч о постигнућима код деце, исто тако и од себе престају да очекују да буду савршени родитељи. Труде се да њихова деца имају све што им је потребно, али не дозвољавају себи стрес због малих ствари. И више верују да ће, на крају, све ипак бити ок.

Можда је тешко поверовати, али у кући је мирније

Иако звучи невероватно, ово је тачно за већину породица. Што је више деце, ствари умеју да постану мирније. Јер, у неком тренутку, кад родитељи спусте очекивања (види ставку изнад), а деца порасту довољно да могу да се играју једни с другима, успостави се равнотежа.

Постајете штедљиви и то је скроз у реду

Родитељи више деце, логично, више морају да размишљају о новцу па ће вам можда понекад деловати као – циције. Увек ће ловити распродаје, ваучере и није им баш једноставно да изађу на породични ручак или вечеру.

Баш ретко ће негде ићи са свом децом

Потрпати троје деце у ауто или спремити их за шетњу или само једноставан одлазак у продавницу може бити баш изазовно. Зато родитељи који имају више деце избегавају да било где одлазе “у пакету”.

Али, без обзира на све, са бројем деце расте и самопоуздање у родитељске вештине, а времена за бригу око ситница је мање. А то свакако доприноси бољем менталном здрављу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Седам ствари које разликују родитеље троје и више деце"

  1. John Smith каже:

    100% istine u svemu ovome, skroz sam se pronašao! Plašio sam se kad smo dobili prvu ćerkicu, a sad kad je treća na putu sve je to nekako prirodno! Istina da mama tu nosi najveće breme i ovim putem joj se zahvaljujem na svemu što radi za nas!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама