Шест знакова да је дете натпросечно интелигентно (према Менси)

31 октобра, 2018

Многи поносни родитељи сматрају да је њихово дете супернапредно или да барем напредује брже, паметније је и надареније од остале деце.

Али, наравно, увек постоје изузеци, односно, заиста натпросечно надарена и интелигентна деца, а ово су њихове одлике (према Менси):

1. Дете јако рано зна да чита

Да ли је ваше дете почело да чита већ у доби од четири године? Деца коју занимају књиге већ у раној доби, у правилу имају виши коефицијент интелигенције (IQ). Већина деце почиње да читати око шесте године живота.

2. Музикално је

Свеједно да ли се ради о гитари, виолини, флаути, бубњевима или једноставно склоности ка певању – дете које показује склоност према музици и свирању обично је врло интелигентно.

3. Има добро сећање

Ваше дете све запамти и прича вам о стварима које су се догодиле пре неколико недеља или месеци? То је добро! Значи да има добро сећање – и високи IQ.

4. Знатижељно је

Према часопису „Harvard Business Review“ знатижеља је такође важна као и интелигенција. Деца која пуно питају желе по правилу пуно да науче и често имају виши IQ од друге деце.

5. Има смисла за хумор

Ваше дете стално смишља неке шале? Ако вам то иде понекад на живце – смирите се и пустите га да се забавља. Менса тврди да је добра порција хумора знак за високи IQ.

6. Радо разговара и с одраслима

Ваше дете се не гаси и радо прича чак и с одраслим особама? То је добро. То је такође један од знакова високе интелигенције.
Још нешто: ако ваше дете нема ни једну (или тек неку) од тих карактеристика, то не искључује могућност да има већи коефицијент интелигенције, али да то манифестује на неки атипичан начин.

Извор: Стил/Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама