Školska 2022/2023 je počela i evo po čemu će se razlikovati od prethodne

septembar 1, 2022

U školske klupe će danas, nakon letnjeg raspusta, sesti 760.000 đaka u Srbiji, od čega 65.200 prvaka. Pre prvog časa, u svakoj školi učenicima će biti puštena himna “Bože pravde”, baš kao i prošle godine. Ali, ove godine, himnu će slušati i predškolci u vrtićima. I to je samo jedna od promena kojom će početi ova školska godina.

Bez maski, bez semafor sistema, bez onlajn nastave

Ova školska godina, za razliku od prethodne dve, počeće potpuno regularno. Svi đaci biće u klupama, a iako su maske preporučene, ne postoji obaveza da ih nose ni đaci ni nastavnici. Ono što je od mera ostalo na snazi jeste redovna dezinfekcija školskih prostorija, više puta na dan.

Epidemiolog dr Zoran Radovanović koji je u izjavama uvek bio najoprezniji ocenio je da školsku godinu treba početi na klasičan način, jer je virus očigledno oslabio, ali i da treba pratiti razvoj epidemiološke situacije i, ukoliko bude potrebno, preduzimati adekvatne mere u konkretnom odeljenju, školi ili gradu.

Prema preporukama Tima za škole, ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi koji mogu ukazivati na KOVID-19, škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska, učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih, i pritom i učenik i zaposleni treba da nose masku.

Ako se tokom boravka u školi kod zaposlenog pojave simptomi, zaposleni je dužan da odmah stavi masku i da napusti školu radi odlaska na pregled kod lekara.

Nema februarskog ni jesenjeg raspusta

Za osnovce u čitavoj Srbiji, ove godine osmišljen je drugačiji kalendar, sa tri umesto četiri raspusta. Neće biti jesenjeg raspusta, već će neradni dan biti samo državni praznik 11. novembra, Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Zimski raspust počeće 23. decembra za đake u Vojvodini, a 30. decembra za sve ostale i trajaće tri nedelje za osnovce, a nedelju dana kraće za srednjoškolce.

Školska godina za osmake završiće se 6. juna u celoj Srbiji, a za ostale osnovce letnji raspust počinje 20. juna. Đaci završnih godina srednjih škola klupe će napustiti već 30. maja, dok će ostali na letnju pauzu kad i osnovci – 20. juna.

Školski kalendar za osnovne škole – Vojvodina

Školski kalendar za osnovne škole – Centralna Srbija

Školski kalendar za srednje škole – Vojvodina

Školski kalendar za srednje škole – Centralna Srbija

Novi koncept male mature

Iako Ministarstvo prosvete nije izdalo zvanično saopštenje, odavno se spekuliše da će koncept male mature ove godine biti promenjen, te da će osmaci, umesto kombinovanog testa koji se sastoji od pitanja iz nekoliko predmeta, birati jedan predmet koji će polagati i to između biologije, istorije, geografije, hemije i fizike. Ovakav predlog stigao je od Zavoda za unapređenje kvaliteta obrazovanja.

U predlogu Pravilnika stoji da se učenik osmog razreda najkasnije do 30. septembra izjašnjava o izboru predmeta iz kog će raditi treći test (pored maternjeg jezika i matematike koji ostaju). Način bodovanja će takođe biti promenjen.

Ministarstvo prosvete će biti organizovano drugačije

Prema još uvek nezvaničnim informacijama, razmatra se podela postojećeg Ministarstva prosvete na dva resora, piše portal Blic.

Kako navodi Blic, ova podela značila bi da ćemo umesto jednog ministarstva nadležnog za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj imali dva – jedno za prosvetu i obrazovanje, a drugo za nauku i tehnološki razvoj.

Ako bi se ovi navodi obistinili, to bi praktično značilo da će predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje “pripasti” Ministarstvu prosvete, dok će o univerzitetskom obrazovanju brinuti Ministarstvo nauke.

Ekskurzije i izleti dozvoljeni

Organizovanje izleta, ekskurzija, nastave u prirodi je dozvoljeno. U Uputstvu prosleđenom školama navedeno je da nije neophodno zahtevati podatke o učestalosti bolesti ni na teritoriji odakle učenici polaze niti u mestu gde će boraviti tokom izvođenja navedenih aktivnosti.

Učenici mogu na ekskurziju ukoliko oni sami i članovi njihovih porodica nemaju, niti su imali prethodnih sedam dana simptome kovida.

Kombinovanje odeljenja od 5. do 8. razreda

Izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju stvorena je mogućnost spajanja odeljenja od petog do osmog razreda. Takva, kombinovana odeljenja, ne mogu imati više od 15 učenika ako je reč o dva razreda, a ukoliko se spajaju tri ili četiri odeljenja, u njima ne može biti više od 10 učenika.

Protiv spajanja odeljenja pobunili su se predstavnici sindikata zaposlenih u prosveti koji kažu da će to uticati na kvalitet nastave, da će dovesti do zatvaranja škola u selima, a da će nastavnici ostati bez posla.

Ministarstvo prosvete saopštilo je prošle nedelje da u 102 škole neće biti spajanja odeljenja, dok se za ostalih osam još razmatra.

Novi izborni predmeti za osnovce

U programu slobodnih aktivnosti koje đaci od petog do osmog razreda biraju od ove godine nalazi se i Filozofija sa decom.


Tako petaci i šestaci mogu da biraju sledeće aktivnosti: Vežbanjem do zdravlja, Životne veštine i Medijska pismenost. U drugoj grupi za sedmi i osmi razred su: Preduzetništvo, Moja životna sredina i Umetnost.

Međutim, stručna društva su za petake i šestake pripremila i Domaćinstvo, Crtanje, slikanje i vajanje, Čuvare prirode, Muzikom kroz život i Sačuvajmo našu planetu, a za učenike sedmog i osmog aktivnost – Filozofija sa decom.

Više detalja o novim izbornim predmetima pročitajte OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Školska 2022/2023 je počela i evo po čemu će se razlikovati od prethodne"

  1. Marko kaže:

    Što bi moja baba rekla:”Papir trpi sve”.Sve ovo lepo zvuči na papiru, dok u praksi ništa ne vredi.Kao spremamo decu da budu samostalna, da kritički razmišljaju, a u praksi vlast priželjkuje one koji ćute i koji ne postavljaju pitanja i koji ništa ne traže.Sa svojom platom, bilo to i na radnom mestu doktora, ili učitelja, ili profesora, ne možeš samostalno da živiš.Znači od jedne plate ne možeš da platiš sebi stan, ni na kredit niti da iznajmiš mesečno, uz plaćanje mesečnih računa za komunalne usluge, internet, telefon…jednostavno ne možeš da živiš, već da životariš.I džabe mi decu učimo kako da se brinu o životnoj sredini kada skoro pa svaki dan imaju zagadjen vazduh, izuzetak su dani kada nije zagadjen vazduh u glavnom gradu.Naseljavanje ne odredjuju urbanisti, nego investitori sa lovom.Svuda su u prvom planu pogrešni uzori.Kada postaviš pitanje u vezi problema u neposrednoj blizini u kojoj živimo, u vezi društva ili rada nadležnih iz bilo koje oblasti, od nadležnih ne možeš da dobiješ povratni odgovor.Sve u svemu Džabe vam fakultet, kada moraš da se “snalaziš” da praviš kombinacije da bi živeo.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama