Школски психолог: Нека деца проведу лето гледајући у телефоне, друга читају лектиру унапред

19 августа, 2018

Поједина деца у Европи су, након распуста од седам недеља, већ кренула у школу. Наши ђаци одмарају 11 недеља. РТС је проверавао колико деца знају да организују слободно време током распуста и шта најчешће тада раде.

И док одраслима често недостаје новац да би организовали свој годишњи одмор, деца углавном кубуре са идејама шта да раде током распуста, па га многа проводе пасивно, оцена је стручњака.

“Један број деце стварно проведе лето гледајући у мобилне телефоне, у нове технологије и заправо највише времена проводе сами. Потребни су родитељи или други одрасли да их покрену да уђу неке активности. Наша деца су доста несамостална у свом животу иначе јер смо их научили да све одрађујемо за њих, уместо њих”, указује школски психолог Бранка Тишма.

Када није обавеза много је дража – од књиге се неки не одвајају ни на распусту. Читају и у библиотекама.
“Нека деца читају унапред, читају лектиру која није за њихов узраст, други то остављају за школу. Имамо одличну литературу за децу, имамо јако много добрих дечијих писаца. Мислим да је оно што недостаје, уопште у свету, то што има веома мало писаца за тинејџерски узраст”, сматра Јасмина Нинков, директорка библиотеке Града Београда.
Поред организованог летовања, посета културним институцијама, базенима, деца из Звечанске једну посету највише прижељкују.
“Њихова жеља јесте превасходно за већину деце могу да кажем да контактирају са својим билошким породицама, ми на томе радимо и за сву децу за коју можемо да обезбедимо услове да безбрижно и неометно могу да посете своје породице, ми то организујемо. Поред тога, део њих који је дошао из хранитељских породица жели да одржава редовне контакте са својим хранитељским породицама”, наводи Зоран Милачић, директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине.
Деца су квалитетно провела одмор ако су се дружила, а телефоне и даљинске управљаче заменила спортским и креативним активностима, боравком у природи. Ко није, има још мало времена јер је се распусту ближи крај.
Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама